top of page

KWELDERTOCHT: "HET GAAT NIET VANZELF"

MINIBUSEXCURSIE, ZONDAG 29 JANUARI


Ik loop nog steeds wat achter de feiten aan qua verslagen en dat zal met het programma dat eraan zit te komen niet meteen minder worden, maar ik doe mijn uiterste best om enigszins actueel te blijven ;-).

Afgelopen zondag vond de laatste Kweldertocht van deze winter plaats en om maar meteen met de rake woorden van één van de deelnemers te beginnen: het ging niet vanzelf. Blijkbaar hadden we de weekend-weertoss verloren, want was zaterdag nog een mooie, rustige winterdag, de zondag was grijs en bij vlagen miezerig. Dat maakte het lastig om alles te doen wat we normaal doen en om alle wandelingen te maken zoals we die normaal gesproken maken. Je wilt toch niet te vroeg in de excursie te koud of te nat worden, dus was het een beetje schipperen en aanpassen om het zo comfortabel mogelijk te houden en toch kans te houden op alles wat je zou willen zien.

Maar de deelnemers van vandaag waren weer niet voor één gat te vangen en gingen er vol enthousiasme voor. Na een rondje langs de Bantpolder, met als noemenswaardigheden een even spectaculair als onbeholpen jagende jonge Slechtvalk en een Nonnetje, kwamen we al gauw terecht bij de Velduilen. Je kunt ze maar beter hebben, was de gedachte. Mochten ze zich in de ochtend al laten zien, dan is die wenssoort in ieder geval alvast "binnen". En we vielen zowaar met de neus in de boter, want we zagen meerdere vogels tegelijk vliegen. Erg leuk na de statische situatie van de afgelopen weken.

Ik ben overigens wel erg benieuwd naar de actuele Velduilensituatie. De kwelders zijn op zowel maandag als dinsdag door het wassende water blank gezet en meestal betekent dat weinig goeds voor de aanwezige muizen en daarmee ook voor de aanwezigheid van de uilen... We gaan het binnenkort zien!


Velduilen kunnen ook in vlucht de kop 180 graden draaien!

Foto: Tanja de Leeuw

DRIE! Foto: Tanja de Leeuw

Foto: Tanja de Leeuw

WEER DRIE! Foto: Tanja de Leeuw

Slechtvalkbewijsje

Naast de Velduilen waren er in het gebied ook tientallen Fraters, enkele Oeverpiepers en wat Ransuilen voor handen. Dat was dus alles behalve een slechte start!

Ransuil

Het tochtje richting Ternaard en Holwerd verliep zonder noemenswaardige opwinding. Op de pier van Holwerd, echter, vlogen flink wat Blauwe kiekendieven, een Sperwer en naast wat steltlopersoorten ook een groepje van 5 Sneeuwgorzen en enkele Oeverpiepers!

Man Sneeuwgors. Foto: Tanja de Leeuw

Sneeuwgors. Foto: Tanja de Leeuw

Oeverpieper. Foto: Tanja de Leeuw

Één van de vele Blauwe kiekendieven. Foto: Tanja de Leeuw

Langzaam maar zeker kwamen we op het meest westelijke punt van de route, Friesland-buitendijks, uit. Op deze zeer uitgestrekte kwelders is het normaal gezien leuk wandelen, maar de omstandigheden noopten ons om het vooral vanuit de auto te doen. De verbazing was wel groot toen we, naast nog wat Blauwe kiekendieven, zowaar TWEE adulte en qua kleed vrij identieke Ruigpootbuizerds zagen zitten. De vogels zaten vlak naast elkaar op een dijkje en uiteindelijk besloot één exemplaar richting ons te vliegen om voor ons langs de dijk over en het binnenland in te verdwijnen. Fijn, want dat gaf de gelegenheid om deze zeldzame soort in dit zeldzame kleed heel mooi te bekijken!

Bewijsjes van beide vogels. Ze zaten op flinke afstand, maar waren door de telescoop prima te bekijken.

Één van de adulte Ruigpootbuizerds. Foto: Tanja de Leeuw

Foto: Tanja de Leeuw

Terug oostwaarts probeerden we toch ook nog wat leuke ganzen mee te pikken (dat is goed/beter te doen vanuit de minibus) en dat resulteerde uiteindelijk in een Roodhalsgans, die het ons vanwege z'n voorkeur voor stukjes land met reliëf niet makkelijk maakte. Nee, het ging niet vanzelf, maar het ging uiteindelijk wel ;-)

Roodhalsbewijsje

Een afsluitende wandeling op de pier bracht nog meer Blauwe kiekendieven (dat waren er veel vandaag!), waaronder een adulte man. We moesten het helaas zonder Strandleeuwerik stellen, als troost kregen we een ander geel koppie, horend bij een Geelgors, en wederom een groep Fraters.

Geelgors

Met het licht dat inmiddels langzaam aan het uitgaan was, besloten we het er bij te laten. Deelnemers, weer heel veel dank voor deelname en tot de volgende! Het lijkt nu toch echt beter weer te worden de komende week, dus ik kijk uit naar de laatste portie winterexcursies. Er zijn nog twee plekken voor de excursie Zeearenden en andere roofvogels in Oostvaardersplassen van zaterdag aanstaande, alsmede voor de workshop Herkenning van meeuwen in en rond Almere en de Oostvaardersplassen en de dagexcursies Lauwersmeer compleet, met daarbij ook een bezoek aan de kwelders. Wees vooral welkom, het winterfeest is nog lang niet voorbij en het zullen stuk voor stuk leuke, leerzame en productieve dagen buiten worden!

178 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page