top of page

KRAANVOGELS IN DIEPHOLZ: VIER MINIVAKANTIES IN ÉÉN WEEK!

De naam Diepholz staat voor vele vogelaars symbool voor één, nogal tot de verbeelding sprekende soort: KRAANVOGEL. Hemelsbreed ligt de regio op ongeveer 100 kilometer van de Nederlandse grens, maar moet je bij ons met een vergrootglas zoeken naar de soort, daar struikel je er figuurlijk maar soms bijna ook letterlijk over. Zeker en vooral tijdens de najaarstrek strijken er vele tienduizenden vogels neer voor een tussenstop op hun route naar de wintergebieden in vooral Frankrijk en Spanje.

Zoals alles wat met vogeltrek te maken heeft, moet je tijdens een vooraf gepland bezoek een beetje geluk hebben met de aantallen en de omstandigheden. Een weekje te vroeg kan betekenen dat je net voor de meute aan bent, een weekje (of zelfs een dag) te laat betekent dat je zo maar 30.000 vogels misloopt.

Afgelopen week stonden er niet minder dan VIER dagexcursies naar Diepholz gepland. Dat betekende voor mij een flink intensieve en enigszins spannende week (hoeveel vogels zijn er, wat gaat het weer doen?), maar terugkijkend kunnen we over het algemeen zeer tevreden zijn met het resultaat. Oké, de absolute topaantallen kregen we niet voorgeschoteld, dit vanwege de krankzinnige nazomerweek net voor ons bezoek. Wanneer Kraanvogels met zulke omstandigheden worden geconfronteerd, zullen ze daarvan optimaal profiteren en lekker kilometers maken. Dat had tot gevolg dat er al vele tienduizenden langs waren gekomen en zich reeds in Lac du Der of verder bevonden. Maar ook wanneer de aantallen relatief laag zijn voor het gebied, is het nog steeds spectaculair en meer dan mooi genoeg voor een heerlijke Kraanvogelervaring waarvan we in Nederland alleen maar kunnen dromen.

De vier dagen hadden alle verschillend weer (maar we hielden het elke dag droog), verschillend licht en verschillende "bijvangsten", maar ik denk dat iedereen terugkijkt op een fijne en gezellige dag met elke dag duizenden Kraanvogels en enkele leuke extraatjes. Zo'n dag naar het buitenland, met een gezamenlijke avondmaaltijd en een rit terug in het donker: het voelt toch een beetje als een minivakantie en het brengt toch een net andere sfeer met zich mee dan een dagje in Nederland.

Wat betreft de bijvangsten: gedurende de vier dagen zagen we o.a. Klapekster (o.a. 1 keer een vogel die een Bokje opjoeg en achtervolgde!), Patrijs, Zeearend, Blauwe kiekendief, Smelleken, Rode Wouw, Kleine barmsijs en Grauwe gors, om maar wat te noemen. Maar het waren toch echt de Kraanvogels die dagelijks de show stolen!

Voor wie het concept niet kent, maar wel nieuwsgierig en/of geïnteresseerd is: we starten elke dag nabij Emmen (10 uur), komen dan rond het middaguur aan in Diepholz, spenderen de eerste uren in de regio op zoek naar (mooie foto/genietmomenten met) groepen foeragerende Kraanvogels en sluiten de dag af op een slaapplaats die gebruikt wordt door Kraanvogels uit de wijde omtrek. Dat levert vaak mooie luchten en een indrukwekkend auditief en visueel spektakel op!

Dit jaar volgt er geen excursie meer, maar als onderstaande plaatjes je aanstaan, kun je nu alvast wel een plek reserveren voor 2023!

Ik heb nogal wat MB's verschoten gedurende de vier dagen en ik kan nogal moeilijk kiezen, dus hierbij een lange serie Kraantjes. Ik heb nu alweer zin in 2023!Geringde juveniel


Patrijzen

Blauwe kiekendiefBlauwe kiekendief


417 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page