Minibusexcursie / proefexcursie: Kraanvogelfestijn in Diepholz!

Kraanvogels behoren tot de meest indrukwekkende vogelsoorten van Europa. We hebben het voorrecht om in Nederland inmiddels een populatie te kunnen bezoeken, dus een ieder die de soort een keer wil zien kan al met ons mee en heeft dan een zeer goede kans. Maar er is natuurlijk redelijk dichtbij "huis" een plek die je de kans biedt om niet enkele tientallen (zoals in Nederland) maar vele DUIZENDEN vogels te zien en te horen! Diepholz is die plek en op veler verzoek gaan wij dagexcursie aanbieden naar het gebied. Overdag zijn de vogel verspreid over de vele akkers foeragerend te vinden, maar het grootste spektakel vindt plaats vlak voor zonsondergang, wanneer de vogels massaal richting de verschillende hoogveengebieden vliegen om te overnachten. Ze vliegen dan letterlijk overal om je heen en het totaalplaatje van wat je dan ziet en hoort (de roep van honderden/duizenden Kraanvogels bezorgt gegarandeerd kippenvel) is onvergetelijk!

Omdat we de excursie uiteindelijk zo goed mogelijk willen uitvoeren, gaan we dit jaar beginnen met twee testdagen. We zullen het gebied gaan verkennen en proberen de beste locaties te selecteren, om vanaf 2022 meerdere dagen aan te kunnen bieden die zich kunnen voltrekken volgens het meest kansrijke scenario. Ook zullen we flink wat foto's maken om boven het excursieprogramma te kunnen plakken; alle Kraanvogels hierboven zijn namelijk Nederlands ;-).

Ik (Martijn) kan natuurlijk alleen rijden, maar het is wel zo gezellig om dat met een groepje deelnemers te doen. Als u het niet erg of zelfs leuk vindt dat we een beetje gaan pionieren (ik ben uiteraard wel enigszins voorbereid), kunt u voor een zacht prijsje instappen en gaan we ons mengen in wat wel één van de meest indrukwekkende vogelfestijnen van Noordwest-Europa moet zijn!


Één en ander is uiteraard afhankelijk van de coronasituatie van dat moment en hoe makkelijk/moeilijk het dan eventueel is om de grens over te gaan, maar dat zien we tegen die tijd wel...
 

 • Wanneer:
  - Maandag 1 november 2021, 10 uur (terug om ongeveer 21 uur)  (VOLGEBOEKT)
  - Maandag 8 november 2021, 10 uur (terug om ongeveer 21 uur)  (VOLGEBOEKT)

 • Aantal personen: Maximaal 8 

 • Gids: Martijn Bot

 • Startpunt: Van der Valk Emmen (langs de A37)

 • Inclusief: Excursie per minibus, gebruik van optiek (aangeboden door Foto Sipkes), koffie/thee en een stroopwafel, digitaal verslag met foto's na afloop, 21% BTW

 • Prijs: 50 euro per persoon (contant bij aanvang)

 • Praktische informatie: Vanaf het verzamelpunt rijden we in ongeveer 2 uur naar Diepholz. Zorg voor de juiste documenten om de grens te mogen passeren (identiteitspapieren, eventueel aangevuld met de nodige vaccinatie/testbewijzen). Er zitten niet veel wandelingen in het programma, we verkennen het gebied per minibus. Er zullen ruimschoots mogelijkheden zijn om te fotograferen. Om de terugweg stoppen we (in overleg) ergens voor een "snelle hap".
  Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!