top of page

KLOKJE ROND E.A.: STORM VOOR DE STILTE!

MAANDAG 17 - ZATERDAG 22 JUNI


Mochten jullie me op straat zoeken: hou maar op! De vogels, de vlinders, de libellen en het redactie- en schrijfwerk voor "ons" Vogelskijken magazine houden me er vakkundig vanaf! Ik heb het nu ook even zo druk dat ik niet elke excursie meer van een verslag kan voorzien. Noem het de storm voor de stilte; over een maand voeg ik een lange zomerstop in en zal ik het "werk" vast nog missen! Voor nu is het nog even aanpoten en ik moet het derhalve laten bij het slechts noemen van een mooie Fochteloërveenexcursie met een privégroep op maandag 17 juni en een privé-fietsexcursie rond het Zuidlaardermeer op donderdag 20 juni.


Aan de volgeboekte minibusexcursie "Klokje rond in Drenthe" wil ik wel wat meer aandacht besteden. Het was wel weer eens een dag met de nodige klimatologische hindernissen, waar deze excursieserie de afgelopen weken wel vaker mee geteisterd is. Daardoor is het aandeel vlinders en libellen, toch altijd wel een smaakmaker, helaas flink gereduceerd en dat doet wel pijn. Hopelijk kunnen we volgend voorjaar wel weer genieten van de volle glorie van deze dag.

Van kommer en kwel was overigens geen sprake, want ook met "slechts" vogels is in Drenthe met gemak een mooie dag te vullen. En we vielen wat dat betreft met de neus in de boter, want precies op het moment dat we vanaf onze ontmoetingsplek in Assen richting Balloërveld wilden vertrekken, kwam er een melding binnen van een zingende Struikrietzanger nabij Rolde. Een nieuwe soort voor iedereen, inclusief voor mij (dat wil zeggen: ik heb er lang geleden ooit eens één gehoord maar ben er daarna nooit meer achteraan gegaan, noch tegenaan gelopen), dus de keuze voor een kleine omweg was snel gemaakt. En heel moeilijk maakte de vogel het ons niet, want hij zat bij aankomst al meteen open en bloot te zingen!

Struikrietzanger! (Foto: Matthew Sprangers)

Tijdens het wachten op een laatste blik op de vogel kwamen er zowaar ook een Havik met prooi en een mooie, lichte Wespendief overflappen!

Wespendief
Havik

Dat was nog eens een krachtig en hoopvol begin! En dankzij Bart-Jan Prak, die min of meer dezelfde route volgde, konden we deze op het Balloërveld, vlak voor een enorme hoosbui, een waardig vervolg geven in de vorm van een Slangenarend, zittend in de top van een boompje. Een Tangpantserjuffer was één van de weinige noemenswaardige libellen die deze dag opbracht.

Slangenarend
Tangpantserjuffer

Het Fochteloërveen had beter Vochteloërveen kunnen heten, want het bleek er enigszins nattig. Omdat we hier toch met name voor insecten kwamen, besloten we het gebied na het zien van enkele Grauwe klauwieren en Kraanvogels maar te laten voor wat het was en tegen de buienlijn in wat zuidwaarts naar het Dwingelderveld te rijden.

Dat bleek een schot in de roos! Een wandeling over dit uitgestrekte gebied was niet alleen droog, maar ook uitermate vermakelijk, met o.a. Kraanvogels, baltsende Watersnippen, Grauwe klauwieren, Raven (waaronder een familie van 2 adulte en 4 jonge vogels), een man Paapje, 2 Wespendieven, een zingende Draaihals en toch weer vooral meerdere Wielewalen die zich prachtig lieten zien. Ze vlogen rond, jakkerden achter elkaar aan, waren vaak biddend (!) boven de hei te zien en zaten soms even in struikjes en bomen. Het tafereel speelde zich wel op verrekijker- en telescoopafstand af, maar was echt indrukwekkend! Voeg daar de Boom- en Veldleeuweriken en Boompiepers bij, die alle onophoudelijk aan het zingen waren en je kunt je voorstellen dat het lastig weggaan was!

Wielewalen!
Nogmaals
Kraanvogels
Pa en ma Grauwe klauwier

Na de gebruikelijke patatten togen we naar Diependal. Wederom troffen we daar geen Witoogeenden en ook de door ons ontdekte Woudaap bleef in het riet verborgen. Wel voor handen waren o.a. IJsvogels, Zomertalingen, Wilde zwanen, een Wespendief, Koekoeken, Dodaarzen met jongen, Lepelaars en zo nog wat meer water- en rietsoorten.

IJsvogel (Matthew Sprangers)
Wilde zwaan (Matthew Sprangers)
Zomertalingen (Matthew Sprangers)
Moeder Ree had twee jongen bij zoch en had ons feilloos in de gaten!
Chagrijnige Koekoek
IJsvogel

De regen was precies op tijd noordwaarts getrokken voor een (bijna) droge avond met zelfs een sfeervolle zonsondergang. En deze werd luister bijgezet door een FANTASTISCHE vliegshow van Nachtzwaluwen! Wat een waanzinnige vogels zijn het en wat kwamen ze, met relatief nog best wat licht, dichtbij en vaak langsvliegen. Dat verveelt echt nooit!

Wachten op Nachtzwaluwen (Cindy Akkermans)
Wachten op Nachtzwaluwen (Cindy Akkermans)
Compilatiefoto's van Nachtzwaluwen
Nachtzwaluw op favoriete tak

Bovenstaand filmpje is gemaakt door deelneemster Wilma van der Pols.

Een prachtig en memorabel einde van een alles bij elkaar toch heel mooie dag. Dit was alweer de laatste van drie "Klokjes rond", volgend jaar een nieuwe ronde met dus hopelijk ook weer een aandeel van vlinders en libellen!

Er is voor de komende weken en maanden nog wat plek op mooie zomerexcursies. Kijk daarvoor even op de homepagina; daar staat tegenwoordig meteen een overzicht van excursies met beschikbaarheid. Wat te denken van de zomertweedaagse in augustus (met o.a. roofvogels en steltlopers). Ook de zeevogeltochten uit Scheveningen en Lauwersoog gaan hard, dus wacht niet te lang met reserveren als je niet buiten de boot dan wel tussen wal en schip (haha) wilt vallen.

363 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page