top of page

KLOKJE ROND: VERRASSING DOOR KWALITEIT!

Op verrassende soorten kun je natuurlijk nooit rekenen; ze komen altijd figuurlijk en soms zelfs letterlijk uit de lucht vallen. Tijdens de afgelopen XL-excursie "Klokje rond in Drenthe", de tweede editie van 2023, troffen we niet per se soorten die we niet hadden kunnen verwachten, maar was de kwaliteit van de waarnemingen bovengemiddeld vaak om van te watertanden!

We startten in de Onlanden, alwaar we voor de derde maal op rij het jonge stel Zeearenden troffen. Verder was het ook weer vertrouwd mooi, met flink wat Witwangsterns, meerdere Blauwborsten, een Sperwer, een Havik, Paapjes, een roepende Kwartel en Geoorde futen. Op de plek waar de Zwarte ooievaar de afgelopen week had rondgehangen troffen we alleen Bart-Jan Prak aan; ook leuk ;-)!

Derde kalenderjaar (?) vrouw Zeearend

Havik met Gele kwikstaart

Witwangstern met vangst (Foto: Matthew Sprangers)

Op weg richting het Fochteloërveen reden we letterlijk langs "het ven" van de Oostelijke witsnuitlibellen. Deze lieten zich, zoals gewoonlijk in juni, zeer makkelijk vinden en zien. Nadat iedereen de soort had bekeken en soms gefotografeerd vervolgden we snel onze weg.

Oostelijke witsnuitlibel

De twee uurtjes in en rond het Fochteloërveen waren zeer wel besteed. Op de eerste stop hoorden we al vlot een Draaihals en even later stonden we letterlijk onder de boom waar de vogel langdurig en luid in zat te zingen. Helaas zat 'ie net aan de verkeerde kant van het loof en als we zouden zijn omgelopen, zou 'ie zeker zijn weggevlogen. We probeerden dus maar een gaatje te vinden, maar dat lukte niet. We moesten het derhalve doen met een uiteindelijk wegvliegende vogel, maar de minutenlange zangstrofes waren ook prachtig! Om het feest compleet te maken kwam er ook nog even een Wespendief laag over en zagen we de eerste (nog verre) Slangenarend, twee Grauwe klauwieren en enkele Paapjes.

Wespendief

Het wandelblokje in het veen was helemaal fantastisch! We zagen wederom een Slangenarend, wat op zich niet opzienbarend doch altijd mooi is, maar de manier waarop was memorabel! We zagen de vogel neergaan in het veen en al snel weer omhoog komen met een prooi (waarschijnlijk een Levendbarende hagedis). Op de nek gezeten door Kokmeeuwen kwam 'ie vervolgens bijna recht over ons heen; adembenemend!

Slangenarend met het laatste stukje hagedis nog uit de snavel bungelend. Dit exemplaar, met opvallende tekening (een soort ketting) op de hals, had ik nog niet eerder gezien.
Ook het tweede doel, het zeer zeldzame Veenhooibeestje, liet zich makkelijk vinden en van zeer dichtbij bewonderen. Ook dat is wel eens anders!

Veenhooibeestje; zeer zeldzaam en zo goed als alleen te vinden op en in de nabijheid van het Fochteloërveen.

De volgende stop was een nieuwe en wederom zeer mooie en succesvolle. In Drenthe vliegt op enkele plekken nog de Veenbesparelmoervlinder rond. Op één plek mag je de soort bezoeken als je toestemming vraagt en een kleine bijdrage betaalt. Uiteraard is dat niet meer dan redelijk en nadat we dat hadden geregeld, was het een koud kunstje om deze zeer zeldzame en mooie vlinder in beeld te krijgen. Er vlogen meerdere exemplaren rond en het kostte slechts enkele minuten voor er eentje dichtbij in een heidestruikje landde en daar een tijd lang bleef zitten. Dankzij een 700 milimeterlens kon ik 'm ook aardig vastleggen, waar ik erg blij mee was. Het was namelijk voor iedereen, inclusief mezelf, een nieuwe soort!

Veenbesparelmoervlinder!

Het Dwingelderveld was de laatste stop voor de welverdiende "vette hap" en bracht met wat moeite uiteindelijk de reeds lang aanwezige maar soms lastig te vinden man Witoogeend. Ook waren de Wielewalen qua zang nog opmerkelijk actief voor midden juni maar lieten ze zich, zoals vaker het geval, niet zien. Verder zagen we o.a. enkele Grauwe klauwieren, Geoorde futen en Dodaarzen.

Man Witoogeend

Na patatten te Pesse bleek Diependal wat minder productief dan de laatste keer. Wel zagen we het paartje Wilde zwaan met jong, wat Kleine plevieren, een Waterral, enkele Witgatjes en hoorden we heel kort de Grote karekiet (was niet zo actief meer, misschien gepaard??)

Wilde zwanen met jong

Lepelaar, recht onder de hut.

Variant op de clichéfoto's van Gele kwikstaarten op tulpen: Geelgors op aardappelplant!

Ook het afsluitende onderdeel, de Nachtzwaluwen en begeleidingsacts, is wel eens spectaculairder geweest. We zagen één vogel mooi vliegen en hoorden er meerdere, maar net wat meer op afstand dan gebruikelijk. Ook de Houtsnippen en Kwartels lieten het, op een kort roepend exemplaar na, wat afweten. Misschien was de plotselinge temperatuurdaling daar debet aan of hadden ze simpelweg even geen zin...

Al met al was het echter weer een erg mooie dag en is het toch verwonderlijk hoe 12 uur ("klokje rond") ook maar zo weer voorbij zijn!

Deelnemers: veel dank weer voor vandaag en tot snel!

263 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page