top of page

KLOKJE ROND: DRENTSE HERFSTDAG VOL ZOMERSOORTEN!

Bijgewerkt op: 18 jun.

MINIBUSEXCURSIE, ZATERDAG 15 JUNI


We kunnen nog een heel lange klaagzang houden over het weer van de laatste weken, maar het heeft ten eerste geen zin en ten tweede weerhoudt het ons er toch niet van om naar buiten te gaan. En eens te meer bleek dat je je echt niet bang moet laten maken door voorspellingen, Buienradar voor altijd in de ban moet doen (er stonden vandaag strenge straffen op het openen en openlijk noemen van de app ;-)) en gewoon moet gaan! Want ondanks de af en toe wat herfstige omstandigheden hebben we tijdens de op papier tweede maar eigenlijk eerste volledige editie van de XL-excursie Klokje rond in Drenthe (een dagexcursie van 11 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds) een prachtige dag beleefd in het immer mooie Drenthe en hebben we er bovendien nauwelijks soorten voor hoeven missen. Een rijk palet aan zomerspecialiteiten passeerde de revue en dat we af en toe een plensje water toegeworpen kregen, mocht de pret absoluut niet drukken!

We startten deze editie op het Balloërveld. Omdat het op het Fochteloërveen dit jaar voorlopig moeizaam gaat qua Slangenarenden maar deze soort echt wel thuis hoort op een dag vogels kijken in Drenthe in juni, besloten we om deze soort in het gebied ten oosten van Assen te proberen. Na een wat nat en te rustig begin, brak uiteindelijk de zon even door en was een slanke kiekendief de aanleiding om toch nog even terug te lopen. Vanaf toen ging het los qua gebied en qua dag. Ondanks dat we de kiekendief in kwestie niet meer terugzagen (de foto's toonden achteraf een 2KJ Grauwe), werden we rijkelijk gecompenseerd met een werkelijk waanzinnige en langdurige show van de Slangenarend, maar ook met zeker één maar waarschijnlijk twee Draaihalzen, een 2KJ Blauwe kiekendief, een Boomvalk, enkele Boomleeuweriken, meerdere Geelgorzen, twee Raven, twee Adders en een Hazelworm!

Slangenarend; kwam letterlijk over ons hoofd vliegen!
Draaihalsbewijsje. Was door de telescoop veel beter te zien dan de foto doet vermoeden.
De slanke kiek, die heel snel weer uit beeld was, (b)lijkt een 2KJ (tweede kalenderjaar) Grauwe te zijn geweest.
Groentje; ook altijd leuk en waarschijnlijk één van de laatste van dit seizoen.

"Ons" libellenplekje voor Oostelijke witsnuitlibel was een stuk rustiger en minder levendig dan afgelopen jaren, maar daar zal de vele neerslag ook debet aan zijn. Het kostte derhalve wat moeite, maar we vonden uiteindelijk enkele van deze zeldzame libellen. De meeste profiteerden van een zonnig intermezzo om uit te sluipen.

Oostelijke witsnuitlibel. Dit mannetje kwam ik tegen toen de rest van de groep ergens anders aan het zoeken was...
Oostelijke witsnuitlibel

Het Fochteloërveen in juni is een echt topgebied en dat bleek op deze dag eens te meer. We spendeerden er lekker veel tijd, bezochten enkele verschillende locaties en werden ontzettend goed vermaakt. Grauwe klauwieren, Kraanvogels, Wespendief, Boomvalk, Raven en Paapjes waren al leuk, maar twee soorten verdienden speciale vermeldingen.

Geringd Paapje
Kraanvogel
Boomvalk

Ten eerste waren er de Grauwe kiekendieven. Jawel, in meervoud, want niet minder dan DRIE tweedejaars mannetjes hingen rond in hetzelfde deel van het gebied. Opmerkelijk ten eerste omdat het veen nu niet per se de plek is waar je de soort zou zoeken en ten tweede omdat tweedejaars Grauwe kiekendieven doorgaans in Afrika blijven. Drie mannen samen in dit prachtige kleed tussen juveniel en adult in was voor mij ook een noviteit!

Alledrie op één foto!

Even zo mooi maar iets heel anders: we zagen een prachtige man Wielewaal (pleonasme) meermaals over het veen vliegen en ook lange tijd in verschillende boompjes foerageren. Niet zelden zat de vogel open en bloot op een tak, iets wat je toch maar weinig ziet. Echt prachtig!

Wielewaal!

Op niet-vogelgebied waren een Ringslang en het zeldzame Veenhooibeestje ook echt hoogtepunten! De laatste was letterlijk de enige dagvlinder die we zagen!

Ringslang
Veenhooibeestje, een echte Fochteloërveenspecialiteit!

Na de patatten togen we naar Diependal, maar daar was het naast regenachtig ook even relatief rustig. Veel verder dan wat IJsvogels en Wilde zwanen kwamen we daar ditmaal niet.

De afsluiting van de dag was in het Drents-Friese Wold. Het was inmiddels droog en een mooie wandeling bracht ons bij de plek waar Nachtzwaluwen te verwachten waren. En daar hoefden we niet lang op te wachten, want nog in het licht begonnen de eerste vogels te zingen en vlogen er ook al twee Houtsnippen voorbij. Het rondvliegen begon echter pas toen het licht al wat minder was, maar desalniettemin kregen we een geweldige show voorgeschoteld van deze fascinerende en schitterende vogels.

Nachtzwaluwen


Een Appelvink op de parkeerplaats

Hiermee kwam een einde aan een gevarieerde en prachtige dag in Drenthe. Deelnemers, veel dank voor de gezelligheid en het enthousiasme!

Voor de excursies in het Fochteloërveen zijn in de komende weken (en ook voor zaterdag nog 1) nog wat laatste plekjes vrij; kijk daarvoor even op de site.

454 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page