top of page

JAARAFTRAP, EDITIE 3: HOE WAS JOUW WERKDAG?

(Noot voor aanvang: speciaal voor trouwe lezer Paul G. ga ik proberen om jullie in dit korte blog te tutoyeren. Het zal niet meevallen en biedt tegelijk geen garanties voor de toekomst ;-))


Gisteren (maandag) zat voor velen de kerstvakantie er officieel op. De scholen gingen weer open, kantoren en bedrijven waren personeelstechnisch weer op oorlogssterkte, het was weer dringen op de perrons en de files waren weer ouderwets lang.

Ook de deelnemers aan de volgende, wederom volgeboekte, editie van de Jaaraftrap en ik begonnen om 9 uur aan de maandag, eindigden om een uurtje of 5 's middags en aten ergens halverwege een lunch. Op het eerste gezicht dus een maandag als vele andere en zoals velen 'm ook zullen hebben ingedeeld.

Maar er was toch wel een verschil met het overgrote deel van de mensheid. Wij konden namelijk, toen we terug naar huis reden, terugkijken op een dag met niet minder dan 86 vogelsoorten, waaronder enkele zeer tot de verbeelding sprekende en niet alledaagse! Wat dacht u van bijvoorbeeld Kraanvogels (wederom 30+), Kleine- en Wilde zwanen, Goudvinken, Toendrarietganzen, Blauwe kiekendieven, Havik, Sperwers, Geelgors, Glans- en Matkop, Kuifmezen, Zwarte mezen, Raaf, Klapeksters, Kepen, Roodhalsgans, Nonnetje, Fraters, Sneeuwgorzen, Slechtvalk, Oeverpiepers, Ransuilen, Velduilen en op de valreep nog de Steppekiekendief! Dat kun je toch onmogelijk "another day at the office" noemen!


Ik krijg vaak de vraag waarom zo veel van onze excursies in het noorden van Nederland zijn en tevens of de winter wel een leuke tijd is om vogels te kijken.

Welnu, het antwoord op beide vragen staat in bovenstaande alinea! Noord-Nederland is simpelweg het mooiste, beste en meest gevarieerde deel van Nederland. Waar kun je nu op een ontspannen manier op een dag in januari binnen kantoortijden een dergelijke lijst aan fantastische vogelsoorten "bij elkaar vogelen"? Natuurlijk, het is voor sommigen van jullie wat verder rijden dan je gewend bent voor een dag vogels kijken, maar dat rijden en het bijbehorende wat vroege opstaan vergeet je snel weer, zo'n dag vogels in combinatie met mooie landschappen blijven wel een tijdje bij!

En het mooie aan Nederland in het algemeen en Noord-Nederland in het bijzonder zijn de seizoenen. Elk seizoen heeft z'n geweldige soorten en z'n bijzondere specialiteiten. Ook en misschien zelfs met name de winter is een seizoen dat je nooit mag overslaan, maar dat had je inmiddels wel begrepen.

Mocht ik je hebben overtuigd en mocht je ook een werkweek willen beginnen zoals hierboven beschreven: er zijn nog enkele plekken op de laatste editie van de Jaaraftrap van maandag 16 januari en die plekken zijn nog te boeken met korting ook! Mocht je echter wat langer aan de prachtige en vogelrijke Waddenkust willen doorbrengen op zoek naar o.a. Velduil, Steppekiekendief, Strandleeuwerik en andere kwelderspecialiteiten: ook voor de laatste twee Kweldertochten is nog plek. Wees dus van harte welkom in onze minibus!

Hieronder enkele plaatjes van gisteren!

Roodhalsgans; heerlijk!

Kraanvogels en Kol- en Toendrarietganzen. We zagen weer lekker veel Kraantjes!

Klapekster 1

Sneeuwgorzen (Matthew Sprangers)

De Ransuilen in hun nieuwe boom, waarin ze wat alerter waren dan we hadden gehoopt (we stonden toch echt op afstand). We hebben ons bezoek dus maar heel kort gehouden.

Zeearend (Matthew Sprangers)

Goudvink

Blauwe kiekendief

Uil in het veld; zal dus wel een Velduil zijn.

Fraters (Matthew Sprangers)

Kraanvogels

Nogmaals de Roodhalsgans

Klapekster 2


196 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page