top of page

JAARAFTRAP 2023, EDITIES 1 EN 2: NOBODY EVER MENTIONS...

… Nobody ever mentions the weather

Can make or break your day

Nobody ever seems to remember

Life is a game we play…


En als het leven een spelletje is, win je soms en verlies je soms. Nu vind ik het van grote luxe en voorspoed getuigen als je een wat in het water gevallen vogeldag als verlies beschouwt, maar eerlijk is eerlijk: echte winnaars voelden de deelnemers aan de eerste editie van de Jaaraftrap en ik ons niet. De reden was simpel doch eenvoudig: het weer. De eerste editie van deze jaarlijkse traditie vond plaats op woensdag, wat verreweg de slechtste dag was van 2023 tot nu toe. Een echt harde wind, geen zon en regelmatig regen maakten het een vogeldag met hindernissen.

Het is overigens niet zo dat we helemaal niets zagen. Toen we uiteindelijk in de late namiddag terug reden, stonden er soorten als Kraanvogel, Blauwe kiekendieven (veel!), Zeearend, Groene- en Zwarte specht (gehoord), Frater, Wilde- en Kleine zwaan Steppekiekendief en Velduil op de daglijst en eerlijk is eerlijk: dat is toch zeker niet misselijk! Maar we hadden simpelweg niet het idee dat we lekker hebben kunnen vogels kijken en het maximale uit de dag hebben kunnen halen. Daarin werden we gewoon te veel belemmerd door de elementen. Valt het weer in de praktijk vaak heel erg mee, ditmaal viel het flink tegen. Dat gebeurt helaas af en toe ook...

Kraanvogels

Schuilende Velduil

We zagen onder de Wilde zwanen opvallend veel juveniele vogels!

Hoe anders was het op de tweede editie, die gisteren (zaterdag) plaatsvond. Een sterk afgenomen wind, regelmatig zon en geen druppel neerslag, waardoor we overal konden uitstappen en alle plekken goed konden checken. Los van wat je uiteindelijk ziet voelt zo'n dag al meteen heel anders (lees: veel prettiger) aan. En natuurlijk betaalt het zich uiteindelijk ook uit in soorten. De route was gelijk aan die van woensdag, maar de soortenlijst was zowel kwantitatief als kwalitatief wat langer.

Al op de parkeerplaats zagen we de eerste leuke vogels (vooral een witkoppige staartmees) en op zo goed als alle locaties die we vervolgens bezochten zagen we mooie dingen. Het Fochteloërveen deed bijvoorbeeld erg goed z'n best, met een prachtig aantal van 38 Kraanvogels (!), Wilde- en Kleine zwanen, Blauwe kiekendieven, een Klapekster en een poserende Appelvink.

Witkoppige staartmees uit de overgangszône tussen "onze" en zuivere Witkopjes.

Diepholz-achtige taferelen, met akkers vol Toendrarietganzen en Kraanvogels!Klapekster

Kleine zwanen

Kraanvogels

Grote zilverreigers met achtergrondverstoring ;-)

Blauwe kiekendief

Appelvink

Wilde zwanen

Witkoppige staartmees

Een wandeling in Bakkeveen bracht geen noemenswaardige spechten, maar wel prachtige, grote groepen Kepen alsmede Matkop, Kuifmees, Zwarte mees en twee Raven.


Welke piek prefereert u? Deze Kuifmees...

...of deze Zwarte mees?

Ze passen ook beide in één boom!

Kepen

Het laatste deel van de dag vindt traditioneel plaats langs de Waddenkust, de absolute winterparel van Nederland en zeker nu! We begonnen met een bliksemsnel succesvolle zoektocht naar de Roodhalsgans in de Bantpolder. Helaas liep de vogel wel helemaal achterin, wat deze parel van een foto opleverde.

Roodhalsgans met wat Brand- en Rotganzen

Een wandeling op de pier en in het buitendijkse gebied bracht eerst een groepje roestende Ransuilen in een nieuwe boom (de oude, die jarenlang als roestplaats diende, is volledig verwijderd...) en daarna al heel erg snel de overwinterende, jonge man Steppekiekendief!

Jonge man Steppekiekendief.


Het laatste uur was eveneens productief en attractief, met o.a. Sneeuwgorzen, Fraters, Oeverpiepers, Blauwe kiekendieven, een IJsgors en meerdere Velduilen!

Sneeuwgorzen

Ransuil

Velduil

Sneeuwgorzen

Ransuil

Uiteindelijk stond de dagteller op 79 soorten, maar was het vooral een heel fijne en afwisselende vogeldag met veel kwaliteit!

Wilt u ook nog een vliegende jaaraftrap van het vogeljaar 2023? Er is nog plek op de laatste editie van deze fijne minibusexcursie op maandag 16 januari! en u mag mee met 10 EURO KORTING!


198 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page