top of page

HONDERD SOORTENDAG NAJAAR EDITIE 2: 3X DE KLEINSTE, 2X DE GROOTSTE EN FIKSE VERSCHILLEN!

MINIBUSEXCURSIE HONDERD SOORTENDAG NAJAAR, 10 september 2022


Afgelopen zaterdag was het niet alleen mijn verjaardag, maar was het vooral tweede keer binnen een week dat ik met een minibusje vol vogelaars, fanatiek maar altijd ontspannen, op pad mocht op zoek naar minimaal honderd waargenomen soorten. De route was exact gelijk aan afgelopen maandag, dus je zou verwachten dat de lijst aan waargenomen soorten niet gek veel zou afwijken. Toch was het frappant te merken dat de twee dagen toch flink van elkaar verschilden.

Het is wellicht leuk om de twee dagen eens naast elkaar te zetten en de verschillen uit te lichten, maar niet voor even een korte samenvatting van de dag te schetsen.

Zoals gezegd was de route de beproefde, dus van het Drents-Friese Wold via Fochteloërveen en de Onlanden naar Lauwersmeer. Het weer was wel duidelijk anders dan maandag. Was het toen hoog zomer met blauwe luchten en erg hoge temperaturen, op zaterdag overheerste de bewolking tot en met halverwege de middag, kregen we een vrij zonnig einde maar bleef de temperatuur steken op een heerlijke 21 graden. Dat sprak duidelijk in het voordeel van de zaterdag en dat vertaalde zich ook in de totaallijst. Daarover zo meer, eerst even wat over de pareltjes van zaterdag.

De meest gehoorde "Soort van de dag" was de kleinste roofvogel van Nederland! We zagen namelijk niet minder dan drie Smellekens, normaal toch echt een lastpak op excursies. De eerste joeg een Boerenzwaluw een tijdje de stuipen op het lijf (maar deze kwam met de schrik vrij), de tweede schold ik in een vlaag van tunnelvisie en onoplettendheid in het Fochteloërveen eerst uit voor Boomvalk en de derde zat een tijd lang rustig op een kluit modder in de Ezumakeeg. Voor de deelnemers met wat minder ervaring was de adulte Zeearend, die zich prachtig en langdurig zittend in een laag struikje liet bewonderen, een ander hoogtepunt. Mooi moment was toen we naar de Zeearend (onze grootste inheemse roofvogel) stonden te kijken en een Smelleken (de kleinste roofvogel) voor de vogel langs jakkerde! Een tweede Zeearend, later op de dag, liet zich beduidend slechter zien.

Andere noemenswaardige soorten waren o.a. een werkelijk prachtige Zwarte ibis, vele Krombek- en Kleine strandlopers, Paapjes, Casarca's, een IJsvogel, 2 Pontische meeuwen, een roepende Snor, meerdere Reuzensterns, een schitterende Kleine bonte specht en 4 Kraanvogels. We eindigden op 115 soorten, een aantal dat in lijn lag met het voorjaar en dat mag best een prestatie heten! Hier wat impressies.

Kleine bonte specht!

Zwarte ibis; best kleurrijk voor een zwarte vogel!

Showy Groenpootruiter

Reuzenstern

Smelleken

Derde kalenderjaar Pontische meeuw

Zomertaling

Watersnip

Kraanvogels

Kleine strandlopers en Bonte strandloper

Krombekstrandloper

De eerste Rotganzen kwamen binnen toen we langs de Waddenkust stonden. Wees welkom!

Nog een keer de Kleine bonte specht!

Eksters zitten tegenwoordig bij de eerste soorten die we zien. Dat is wel eens anders geweest ;-)

Omdat administratie onderweg niet mijn sterkste punt is (er glippen altijd wel wat soorten tussendoor), heb ik de lijst van afgelopen maandag ook nog eens gecheckt. Ik kwam uit op 110 soorten in totaal. Het was opvallend hoeveel verschillen de lijsten toch nog bevatten, ondanks dus dezelfde route en slechts vijf dagen tussen de twee edities. Daarnaast waren er op beide dagen soorten die alleen ik hoorde of zag en die heb ik niet genoteerd. Dat geeft wel aan wat de potentie van Noord-Nederland in september is wanneer alles mee zou zitten!


WEL op maandag, NIET op zaterdag WEL op zaterdag, NIET op maandag

- Visarend - Kolgans

- Roodpootvalk - Rotgans

- Slechtvalk - Casarca

- Velduil - Zomertaling

- Waterral - Tafeleend - Zilverplevier - Brilduiker - Kanoet - Zeearend

- Grutto - Havik

- Grauwe franjepoot - Smelleken

- Gierzwaluw - Drieteenstrandloper

- Heggenmus - Zwarte ruiter

- Fitis - Pontische meeuw

- Grauwe vliegenvanger - IJsvogel

- Staartmees - Kleine bonte specht

- Ringmus - Boomleeuwerik

- Grote lijster

- Kleine karekiet

- Snor

- Vuurgoudhaan

- Glanskop

Oftewel: een dag met 135 soorten moet te doen zijn ;-). Eens kijken wat de volgende en laatste editie van dit najaar, aankomende vrijdag, gaat brengen!

210 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page