top of page

HONDERD SOORTENDAG NAJAAR, EDITIE 1: VOORJAARSACHTIG!

MINIBUSEXCURSIE, ZATERDAG 26 AUGUSTUS 2023


Honderd soortendagen kunnen in het noorden in principe (bijna) jaarrond succesvol worden gedaan. Wij beperken ons echter tot de twee seizoenen waarin het niet alleen heerlijk buiten zijn is, maar de variatie in soorten ook het grootst is: het late voorjaar en het vroege najaar.

Voor de vier najaarsedities van 2023 is zoals gewoonlijk weer voldoende belangstelling; de vier excursies zitten zo goed als vol . En dat is natuurlijk volkomen terecht; het is eind augustus en september ontzettend leuk en spannend vogels kijken en de gebieden liggen er na een gematigde zomer nog steeds prachtig bij.

Gisteren vond de eerste editie plaats en de aftrap van de serie was geweldig en veelbelovend! Het is doorgaans zo dat de najaarsedities net iets minder soorten opleveren dan het voorjaar. De reden is simpel: de zangvogels zingen niet meer en die mis je dan veel makkelijker. Als je echter het geluk hebt dat je op roep toch nog aardig wat soorten in het bos bij elkaar weet te sprokkelen, als het weer geweldig blijkt te zijn (we hebben, ondanks angstwekkende voorspellingen, geen bui gehad!) en je pikt her en der ook nog wat krentjes mee, dan kan het zo maar zijn dat je op een bijna voorjaarsachtig aantal van 113 soorten uitkomt. En dan misten we ook nog aardig wat soorten die wel te verwachten zijn, maar dat gebeurt bijna altijd wel en dat is ook het leuke, verrassende en onvoorspelbare op dagen als deze. Het zijn dan ook vogeldagen waarop algemene soorten met bijna net zo veel enthousiasme worden verwelkomd als zeldzaamheden, want alle vogels tellen mee!

Oftewel, het werd een fijne en gezellige dag met een zeer bevredigende opbrengst. Ga maar na: een vogeldag waarop we thuis kwamen met soorten als Zwarte ooievaar, 3 Slangenarenden, 3 Zeearenden, een Visarend, 4 Kraanvogels, een Gestreepte strandloper, 4 Reuzensterns, 2 Velduilen, vele Casarca's, 2 Slechtvalken, Zwarte- en Grote stern, Krombek- en Kleine strandlopers, Zomertaling, Pontische meeuw en Kruisbek; dat is toch niet misselijk!

Deelnemers weer hartelijk dank voor het enthousiasme en het fanatisme en mocht je toch nog willen aansluiten: er zijn dus alleen nog 2 plekken op 16 september.

Velduil. Ze hebben, na al een mooie winter, op verschillende plaatsen gebroed dit jaar!

Visarend

Zeearend

Gestreepte strandloper

Soms moet je foto's eigenlijk helemaal niet proberen. Maar ja, het is wel een Zwarte ooievaar, en dan probeer je toch iets...

Familie Kraanvogel; 2 adult en 2 juveniel.

In het voorjaar zag ik er veel, deze nazomer een stuk minder: Bosruiter.

Bruine kiekendief

Pontische meeuw

Velduil

256 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page