top of page

Honderd soortendag? 124 soortendag - Een record!

Hij was al in een vroegtijdig stadium volgeboekt en de verwachtingen voor de honderd soortendag van 2018 waren dan ook hooggespannen. Zouden de omstandigheden gunstig genoeg zijn om in ieder geval 100 soorten te halen en misschien zelfs over de score van 2017 (111 soorten) heen te gaan? En dat natuurlijk zonder te haasten en te vliegen, want vogels kijken moet wel ontspannend zijn en er moet mogelijkheid genoeg zijn om te genieten en foto's te maken.

Welnu, het antwoord is al gegeven in de titel: het was een topdag! Het busje vol deelnemers zag en hoorde tussen de start om 9.00 uur in Assen en het einde om ongeveer 19 uur in Lauwersmeer in totaal 124 soorten. Iedereen mist tijdens zo'n dag wel eens wat, maar het uitgangspunt is dat het doel is gehaald wanneer iedereen minimaal 100 soorten op z'n persoonlijke lijst heeft. Ook dat werd ruimschoots bereikt; iedereen zat zelfs op 110+: geweldig!

Het weer is op een dergelijke dag altijd van doorslaggevend belang en vandaag zat het aardig mee. Ondanks de relatief lage temperatuur (13 graden gedurende het grootste deel van de dag) en de bewolking die overheerste (de zon brak pas op het laatst door) was het prima vogelweer omdat er geen regen en nauwelijks wind was. Dat betekent dat je alle plekken volgens schema af kunt, de hele dag lekker buiten kunt zijn, nergens tegenlicht of luchttrilling hebt en de vogelactiviteit aardig op peil blijft en niet "dood slaat" door de hitte.

Aan het eind van de dag maken we altijd, naast de totaallijst, een overzichtje van de hoogtepunten qua soorten of beleving. Als we de geluiden van de deelnemers zo hebben gehoord kunnen we met een gerust hart zeggen dat dit de top-10 van deze editie was (de nummer 1 is vrijwel unaniem als winnaar uitgeroepen, de rest staat in tamelijk willekeurige volgorde):


10. Ekster - Elke editie kent altijd een heel gewone soort die maar niet lukt. Zo presteerden we het om het tot 15.28 uur in de middag te laten duren voor de eerste Ekster zich aandiende! Deze soort werd dan ook met veel gejuich en groot enthousiasme ontvangen! De Groenling ontbrak bijvoorbeeld in het geheel op de daglijst!

9. Grauwe Vliegenvanger - Een soort die lastig te vinden kan zijn, mede omdat de zang tot de minst opvallende van alle Nederlandse zangvogels behoort. De waarneming van een schitterende, zingende vogel, met in de nabijheid ook een Bonte Vliegenvanger die zich mooi liet zien, maakte dit voor velen tot een hoogtepunt.

8. Kraanvogels - Eerst een vliegende vogel, later vijf vogels op een akker en even later nog eens wat rondlopende en rondvliegende exemplaren: soms kun je uren naar de soort zoeken en soms zit het ineens heel erg mee!

7. Roerdomp - Een soort waarvan de roep bijna even indrukwekkend is als een zichtwaarneming. Wij hoorden van dichtbij een vogel "hoempen", met daarbij ook nog een zingende Snor: sfeervol!

6. Steltkluut - Ondanks dat de soort inmiddels op diverse plaatsen in Nederland broedt, blijft het een lust voor het oog!

5. Witkeelkwikstaart - De zeldzaamste soort van vandaag was even lastig te vinden, maar werkte uiteindelijk goed mee en betekende voor vrijwel iedereen een nieuwe soort en tevens een soort die je niet zo snel weer in de kijker zult krijgen!

4. Zomertortel - Eerst hoorden we de haast nostalgische zang van deze zeer bedreigde broedvogel en daarna zagen we twee exemplaren een baltsvluchtje uitvoeren. Hoe lang kunnen we dit tafereel nog aanschouwen in Nederland??

3. Steltloperfeest op de Waddenzee - Uitzicht op de Waddenzee, een zojuist doorgebroken zon en zicht op duizenden steltlopers in zomerkleed, waaronder Kleine-, Bonte-, Drieteen- en Krombekstrandloper, Rosse Grutto, Zilver- en Bontbekplevier: een genot!

2. Zeearend - Wat een show gaf deze vogel weg! Minuten lang joeg hij alle vogels in de polders de stuipen op het lijf en konden we deze imposante verschijning geweldig volgen, zwevend in de nieuwe vogelhotspot van het noorden (Zuidlaardermeergebied). Misschien niet meer de allerzeldzaamste soort, maar nog altijd een lust voor het oog!

1. Grauwe Klauwier - Onverwachte soorten op onverwachte plekken zijn het allerleukst en vogels kijken is juist zo fantastisch omdat een verrassing altijd om de hoek op je kan wachten. Deze soort stond niet "op de planning" maar diende zich ineens aan, en hoe! We lieten ons hem goed smaken: wat een prachtvogel!


Aanstaande zaterdag gaat onze gids Lazar deze excursie nogmaals uitvoeren en we zijn heel benieuwd waar hij op gaat uitkomen! Deze excursie is ook reeds lang volgeboekt, dus mocht u dit geweldige vogelavontuur ook eens willen meemaken: de verkoop voor de editie van 2019 start nu en wel HIER!.



Man Grauwe Klauwier langs de Kustweg in Lauwersmeer; vrijwel unaniem verkozen als soort van de dag!

Collage van een baltsende Zomertortel

Zeearend: een rustig rondje vliegen is er nooit bij!

Zeearend: immer indrukwekkend!





Blauwborst

Witwangstern; een lokale specialiteit!


Zwartkopmeeuwen: adult en derde kalenderjaar (links, met nog een beetje zwart in de vleugelpunten)

Man en vrouw Zomertaling

Koekoek

Steltkluut

Kraanvogel, de eerste die we zagen. Er zouden er meerdere volgen!

Grauwe Vliegenvanger

Less is more: Witkeelkwikstaart

Kleine- en Grote Mantelmeeuw. De naamkeuze is erg toepasselijk, zoals u ziet!

Een toost op 124 soorten en een geweldige dag!


358 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page