top of page

HINDERSTEIN: EXCLUSIVITEIT INCLUSIEF INSECTENACTIVITEIT!

STRUINEXCURSIE, DONDERDAG 30 JUNI 2022 Stel je eens voor: een zonnige dag in combinatie met een privélandgoed met bos, enkele poeltjes en een veelheid aan planten en struiken dat, inclusief tuinhuis, exclusief en voor slechts één dag geopend is voor een klein groepje van Birdingholland.nl!

Dat is in een notendop het recept van de dag die gisteren (donderdag) weer plaatsvond als opvolger van de geslaagde eerste editie van vorig jaar. Het is een heel ander soort excursie dan we doorgaans aanbieden, maar verandering van spijs doet eten en in de variatie van eenheden schuilt de kracht van het geheel. Dat laatste verzin ik overigens ter plekke, maar klinkt best aardig, nietwaar ;-) ?

Hoe dan ook, het werd een uitermate ontspannen dag waarbij iedereen vrij mocht struinen en op zoek ging naar z'n eigen trofeeën. Uiteraard waarschuwden we elkaar wanneer we "beestjes" vonden die van algemeen belang werden verdacht, maar het leuke is dat iedereen in eigen tempo z'n eigen verzameling soorten bij elkaar fotografeert. Opvallend was dat de excursie in vrijwel dezelfde periode plaatsvond als vorig jaar, maar we totaal verschillende dingen zagen/vonden. Het ene voorjaar is duidelijk het andere niet en de hoge temperatuur zal vast ook hebben bijgedragen.

Naast het struinen over het landgoed stond ook een wandeling over het gebied van IJssellandschap, dat achter Landgoed Hinderstein gelegen is, op het programma. Dit alles tezamen leverde een zeer leuke en gemêleerde lijst van waarnemingen en soorten op, waarbij de Kleine ijsvogelvlinders wel de blikvangers waren. Misten we de soort vorig jaar totaal, nu zagen we er zeker 15+! Op het eind van de dag werd de soort al haast niet eens meer benoemd, moet je nagaan! Verder was de vondst van een nest Bergveldwesp opzienbarend te noemen! De soort is ontegenzeggelijk in opkomst, maar hier had ik 'm toch even niet verwacht en in eerste instantie werden ze dan ook afgedaan als de veel algemenere en tevens rondvliegende Franse veldwesp. Andere geinige insecten waren o.a. de mooie maar wel exotische Rhodondendroncicade, meerdere Eikenpages die zich goed lieten zien, een Blauwe glazenmaker die tussen ons door vloog, Kamperfoeliebladwesp, een Junikever, Glimmende bladjager en een Witvekspikkelspanner. Op vogelgebied mogen vijf Wespendieven en (wederom!) een jonge Middelste bonte specht niet onvermeld blijven.

Kortom: een heerlijk, relaxed en tropisch dagje op "ons eigen" landgoed; de vakantiestemming zat er alvast goed in!

Hier een paar foto's van soorten die in het verslag van vorig jaar ontbraken (om de logische reden dat we ze niet tegenkwamen). Ik moet de nieuwe datum nog even definitief vastleggen, maar met een slag om de arm kan alvast een plek worden vastgelegd!

Kleine ijsvogelvlinder; één van de vele!

Nest Bergveldwespen; zeldzaam!

Eikenpage

Junikever (Matthew Sprangers)

Rhodondendroncicades

Witvlekspikkelspanner

Glimmende bladjager

Landgoed HInderstein tijdens een korte pauze

Blauwe breedscheenjuffer (Matthew Sprangers)

Korte smalboktor (Matthew Sprangers)

Middelste bonte specht

Bloedrode heidelibel (Matthew Sprangers)

Kleine ijsvogelvlinder (Matthew Sprangers)

Weideschorpioenvlieg (Matthew Sprangers)

Schaakbordlieveheersbeestje (Matthew Sprangers)

Geringelde smalboktor en Tweekleurige smalboktor (Matthew Sprangers)

Pamphilius inanitus

Rhodondendroncicade

121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page