STRUINEXCURSIE: ALLEMAAL BEESTJES OP LANDGOED HINDERSTEIN!
- Martijn Bot
- 29 jun 2021
- 2 minuten om te lezen
Het is een beetje een vreemde eend in de bijt, de exclusieve excursie op privélandgoed Hinderstein nabij Deventer. Bezoeken we normaal gesproken vooral bekende gebieden, waarin we ons storten op vogels kijken middels wandelingen en over het algemeen kleine verplaatsingen per minibus, deze excursie vond plaats op een relatief onbekend landgoed en de focus lag vooral op fotografie van insecten. Een heel andere manier van kijken en manier van doen, dus, waar we op gekomen zijn na een paar eerdere bezoeken aan het, qua aanplant zeer gevarieerde, landgoed waarin opviel hoeveel er leek rond te lopen, te vliegen en te kruipen op een relatief klein oppervlak. Ook opvallend tijdens eerdere bezoeken was een aantal erg leuke en tot de verbeelding sprekende soorten, waarbij de vraag was of die ook dit jaar weer acte de présence zouden geven.
Welnu, zeker als het om insecten gaat is het weer daarvoor doorslaggevend. En juist dat aspect was enigszins tricky op de door ons geprikte datum (24 juni). Het bleef de hele dag net iets te bewolkt met misschien net net iets te lage temperaturen. Er werd vooraf wat meer zonneschijn voorspeld, maar de zon bleef moeite houden om door het dek heen te prikken. De momenten waarop dat wel lukte, betaalden zich ook meteen uit, maar we hadden baat gehad bij iets meer licht en 1 of 2 graden extra. Daarentegen: we hebben ons prima vermaakt, en ondanks de afwezigheid van bijvoorbeeld Zwarte specht (waren er vorig jaar wel) en Kleine ijsvogelvlinder (waren er vorige jaren wel, maar ze zijn laat dit jaar en zijn daarbij warmteminners) bleef er genoeg te genieten, te fotograferen en te identificeren over.
Onderstaande foto's zijn gemaakt door enkele deelnemers op het landgoed en tijdens een wandeling in de omgeving. Omdat ik niet helemaal meer kan terughalen van wie precies welke foto is, hier even de namen van de fotografen (naast mijzelf) die aan onderstaande serie hebben bijgedragen: Wilma van der Pols, Wim Apswoude, Francoise en Frederique Harmsze en Dieke Steeg (waarvoor hartelijk dank!).
Eventuele correcties op de determinaties is overigens welkom; sommige van de soortgroepen liggen namelijk iets buiten onze "comfort zone".




















































Comments