top of page

DRUK EXCURSIEWEEKEND MET O.A. WOUW, LENTEVUUR EN NIEUW LAND

Het is voorjaar en dus volop hoogseizoen. Dat heeft tot logisch en (hopelijk) begrijpelijk gevolg dat ik meer buiten dan binnen ben en het schrijven van blogs er af en toe een beetje bij in dreigt te schieten. Ik doe mijn best om bij te blijven, maar af en toe zullen de posts wat korter zijn en zal het iets meer het karakter krijgen van een korte update met meer foto's dan tekst.

Afgelopen donderdag, vrijdag en zaterdag waren bijvoorbeeld intensief, met donderdag een privé-excursie op enkele Drentse en Friese heidegebieden. De dag was zonnig maar winderig (zoals ook vrijdag en zaterdga, overigens), maar leverde leuke en vrij dikke krenten op in de vorm van o.a. een Zwarte wouw, Kraanvogels, Witoogeend, Dwergaalscholver en Beflijsters.

Dwergaalscholver

Eindelijk weer eens een Zwarte wouw!

Witoogeend

Dwergaalscholver

Kraanvogels

Op vrijdag mocht ik weer met een enthousiast groepje de Oostvaardersplassen rond. Door de eerder gememoreerde harde wind uit net niet de goede hoek, bleven zeldzaamheden uit en bleef de lucht vrij leeg, maar desalniettemin vogelden we een leuk lijstje bij elkaar. Zeg nu zelf: Een vogeldag met o.a. Zeearend, Steltkluut, Zwarte- en Groenpootruiter, Bosruiter, Dwergmeeuw, Zwartkopmeeuw, Zwarte stern, Pontische meeuw, Krooneend, Koereiger, Blauwborst, Matkop, Snor, Sprinkhaanzanger, Kemphanen, ontelbare Cetti's zangers, Grote zaagbekken, een grote groep Gierzwaluwen en een open en bloot zingende Nachtegaal is toch prima!?

Net niet scherp, maar heel leuk: Nchtegaal!

Volwassen Zeearend

Groenpoot- en Zwarte ruiter

Steltkluut (Matthew Sprangers)

Zeearendpaniek! (Matthew Sprangers)

Rietzanger

Tapuit

Grote zilverreiger

Wazig zicht vanaf de Kleine praambult, met o.a. Zwarte stern, Bonte strandlopers, Kemphanen, Slobeenden en Dwergmeeuw

Paartje Zeearend

Zaterdag togen tweede gids Lazar en ik voor twee zonnige wandelingen met het thema "Herkenning van vogelzang" richting de Veluwe. De wind was wederom een factor van belang ( en niet per se in positieve zin...) maar we kregen desalniettemin alle te verwachten bossoorten goed te horen en meestal ook te zien. Bonte vliegenvanger, Gekraagde roodstaart, Kuifmees, Boompieper, Boomleeuwerik, Appelvink, Glanskop, Zwarte mees, Grote lijster en Raaf waren zo wat van de soorten die we in beide groepen voorgeschoteld kregen. De middaggroep viel ditmaal echter iets harder met de neus in de boter, met bonussen in de vorm van een Kleine bonte specht, een Blauwe kiekendief, een prachtige zandhagedis, meerdere Veldkrekels en een zeldzame en schitterende Veluwespecialiteit in de vorm van een Lentevuurspin! Maar het absolute klapstuk was een geweldig tamme Zwarte specht. De hele groep kon gedurende een kwartier op korte afstand genieten van een mannetje dat foerageerde op dood hout. Krankzinnig gaaf! Kijk en geniet mee/na!


Lentevuurspin! Zeer zeldzaam en (ook) nieuw voor mij!

Zandhagedis

Appelvink

En nog een! Eindelijk eens mooi vrij; dat gebeurt maar weinig tijdens excursies!

Gekraagde roodstaart

Vrouw Bonte vliegenvanger

Man Bonte vliegenvanger

Nogmaals de ster van de middag!

De excursies rondom herkenning van vogelzang liepen snel vol, maar staan voor 2023 inmiddels op de site. Aan voorpret dan in ieder geval geen gebrek ;-)

193 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page