top of page

DRIE JAARAFTRAPPEN: GEMOEDELIJK EN KALM

Texel drong dit jaar eigenlijk een beetje voor, want het excursiejaar hoort natuurlijk afgetrapt te worden met een...Jaaraftrap (je verwacht het niet!).

Afgelopen zaterdag, maandag en woensdag ben ik met drie groepen op stap geweest. Eindelijk hadden we eens een vleugje echte winter en met name de laatste dagen verliepen ook nog eens flink zonnig. Je verwacht, of in ieder geval hoopt, dat die omslag misschien her en der een positieve invloed zou kunnen hebben op de activiteit en dat er wat beweging zou komen bij verschillende soorten en soortgroepen. Eigenlijk gebeurde precies het tegenovergestelde: met het landschap verstilde ook de vogels en was het af en toe flink rustig en stil.

Het was daardoor best hard werken voor de echt leuke krenten, ook voor de soorten die voor de kou en de vlak daarvoor gepasseerde zondvloed aan water nog relatief "makkelijk" waren. Het geeft maar weer eens aan dat je bij vogels niets als vanzelfsprekend mag en kunt aannemen en dat je dus altijd blij moet zijn met de soorten die je wél weet te vinden.

Dit wil overigens allerminst zeggen dat het vervelende of mislukte excursies waren, natuurlijk! Het was gewoon even wat rustiger dan we hier in het noorden gewend waren, niets meer en niets minder dan dat.

Met drie verschillende groepen, drie verschillende omstandigheden en drie verschillende clusters aan wensen en voorkeuren, was de route dan ook drie keer in meer of mindere mate verschillend en kwamen we (uiteraard) thuis met drie verschillende soortenlijsten.

De eerste dag leverde o.a. Zwarte specht, Zwarte mees, Klapeksters, Zeearenden, Slechtvalk, Koereiger, Blauwe kiekendieven, Pontische meeuwen, Havik, Bosuil, Kleine- en Wilde zwanen, Kraanvogels en een Raaf.

Koereiger
Kraanvogels
Klapekster op afstand
Zeearenden
Zwarte mees
Zeearenden

De tweede dag kende een productieve ochtend, maar de middag ging wat minder hard. Een groep van 100+ Kepen rond de bus, Klapeksters, Kraanvogels, Wilde- en Kleine zwanen, Zeearenden, Bosuil, Vuurgoudhaan en Bruine kiekendief waren desalniettemin mooi en leuk. Prachtig was de afsluiting bij een slaapplaats van Blauwe kiekendieven, waarbij de één na de ander binnen kwam zeilen via steeds min of meer dezelfde route. Indrukwekkend!

Bosuil
Keep
Boomklever
Bosuil

De laatste dag was wederom zonnig, koud en relatief stil qua beweging in de lucht en geluid in de bossen. Overdadig was het dus wederom niet, maar we kwamen toch terug met o.a. een groep Goudvinken, veel Blauwe kiekendieven, een prachtige Ruigpootbuizerd, een Zwarte rotgans, twee Witbuikrotganzen, een Roodhalsgans, Sneeuwgorzen, Oeverpiepers, Eiders, Kanoeten en nog wat meer van de algemene soorten.

Ruigpootbuizerd, zie waarom de soort zo heet!
Sneeuwgors
Roodhalsgans met Witbuikrotgans op de voorgrond
Zwarte rotgans
Een wat minder uitgesproken Witbuikrotgans.
Ruigpootbuizerd; zo mooi laten ze zich niet vaak zien!
Roodhalsgans
Goudvink
Witbuikrotgans met op de achtergrond de Roodhals
Ruigpootbuizerd
Sneeuwgors
Zwarte rotgans (rechtsboven) en Roodhalsgans
Sneeuwgors

Al met al: de dagen zijn wel eens productiever geweest, maar deze soorten met steeds meer licht: klagen zou ongepast zijn!

Voor wat nog komen gaat: voor de snelle beslissers zijn nog wat plekken op de excursie langs de Friese IJsselmeerkust van maandag a.s.. Deze zijn te boeken met 10 euro korting. Hetzelfde geldt voor de laatste Kweldertocht van deze winter van 29 januari.

191 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page