top of page

Beschuit met muisjes en leuke "krenten": vol weekend Oostvaardersplassen!

Het afgelopen weekend was er één waar u Birdingholland.nl op meerdere plaatsen hebt kunnen tegenkomen. Zo gidsten Leo Apon en Josien Schenkels groepen door de Biesbosch, was Lazar Brinkhuizen in het holst van de nacht met een groep op zoek naar nachtvogels en vlogen de Nachtzwaluwen boven de hoofden van de groep in het Drents-Friese Wold (voor de extra excursie van zaterdag a.s. is overigens nog plek!). De hoofdmoot was echter Oostvaardersplassen, met de minibusexcursie "Rond de Oostvaardersplassen" op zaterdag en twee halve dagexcursies op zondag. Alle groepen zaten zoals bijna gewoonlijk volgeboekt en we kunnen achteraf terugkijkend concluderen dat aan de hooggespannen verwachtingen ruimschoots is voldaan! Het weer was wederom heerlijk en er zaten verrassend veel vogels, waaronder natuurlijk behoorlijk veel nieuw leven.

Op zaterdag (de dagexcursie) startten we aan de Almerekant en reden we vervolgens met de klok mee langs vele uitkijkpunten en vogelhutten. Aan het eind van de dag telde de daglijst 80 vogelsoorten, waaronder Wielewaal, Raaf, IJsvogel, 3 Steltkluten (!), Boomvalk, Appelvink, Blauwborst, Pontische Meeuw, Zwarte Ruiter en veel jong spul, waaronder een moeder Tafeleend met 5 jongen en jonge Gekraagde Roodstaarten. Verder waren de vele libellen en de explosie van Distelvlinders opvallend!

(Lees verder onder de foto's)

Net uitgevlogen Gekraagde Roodstaart

Tafeleend met jongen; zo vaak kom je die niet tegen!

Twee jonge Raven

Appelvink. Het is altijd lastig om deze soort aan de (hele) groep te laten zien omdat ze hoog verstopt zitten en nooit lang blijven...

Een van de tientallen distelvlinders van vandaag.

Weer eens wat anders dan de portretfoto's van IJsvogels waar het internet vol van staat. Minimalisme, heet dit ;-). Het was voor velen echter de eerste waarneming van de soort na de strenge winter, die de Nederlandse populatie flink geraakt heeft.

Op zondag stonden zoals gezegd twee halve dagexcursies op het programma. De omstandigheden waren min of meer hetzelfde als de dag ervoor, maar toch zagen we weer aardig wat andere dingen en leverde ook vandaag weer enkele verrassingen en mooie ontmoetingen op. Zo zullen o.a. Cetti's Zanger, prachtige Vossen, Gekraagde Roodstaarten, mannetjes Kemphaan (met kragen!), Blauwborsten, Casarca's, Pontsiche Meeuwen, Witgatjes, een kortstondige Zeearend en de wederom in grote aantallen aanwezige Distelvlinders zeker onthouden worden. De twee hoogtepunten voor mij (het gaat natuurlijk om de gasten, maar voor mij is het ook nog steeds een hobby waar ik met volle teugen van geniet, ook en vooral samen met anderen!) waren de zeer verrassende waarneming van een ZOMERTORTEL en de vaststelling dat er stiekem succesvol gebroed is door STELTKLUTEN. We zagen drie volwassen vogels maar, en dat was toch echt wel heel leuk, 's middags ook minimaal één piepjong juvenieltje! De soort werd hier zeer sporadisch wel eens gemeld, maar steeds maar kort en steeds maar hooguit één vogel, dus de aanblik van drie volwassen exemplaren en zeker een jong kwam toch wel uit de lucht vallen. Ik heb geprobeerd dit zeldzame broedgeval met foto's vast te leggen, maar de afstand en de luchttrilling lagen behoorlijk dwars. Desalniettemin: tijd voor beschuit met muisjes, kijk maar!

(Lees verder onder de foto's)


Geslaagd broedgeval van de zeldzame STELTKLUUT: zeer waakzame ouder (er mocht geen vogel ook maar in de buurt komen) met een jong. Hopelijk lukt het ook om groot te worden; de gevaren in het gebied zijn legio en er is nog een lange weg te gaan...

Steltkluten

Wederom niet meer dan een bewijsplaatje, maar toch: een heuse ZOMERTORTEL. Ze zijn erg zeldzaam aan het worden in Nederland en het is verre van ondenkbaar dat we de soort binnen afzienbare tijd kwijt gaan raken als broedvogel. Verlies van habitat in zowel Nederland als de overwinteringsgebieden in Afrika alsmede grootschalige en intensieve jacht tijdens de trek hebben de mooie soort inmiddels op de rand van de afgrond gebracht...

De Blauwborsten beleven in aanloop naar de tweede broedronde een kleine opleving in de zangactiviteit.

De Vossen lieten zich weer leuk zien!

Vos, met op de achtergrond Slobeend, Wilde Eend, Wintertaling en Grutto.

Witgatje

Rietzanger

Man Pontische Meeuw (in derde kalenderjaar, dus geboren in 2016)

Twee slapende Casarca's

De ochtendgroep

Op verzoek hebben we de data van de dagexcursie "Rondje Oostvaardersplassen" voor 2019 alvast op de site gezet en deze zijn vanaf nu te boeken. Kijk daarvoor bij onze DAGEXCURSIES. Ook de halve dagen staan weer ingepland (voor dit najaar). Kijk daarvoor HIER. Alle excursies zijn ook als cadeau weg te geven of als familie- of bedrijfsuitje te boeken.



200 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page