top of page

VIER DAGEN VERRASSENDE VOORSPELBAARHEID IN DIEPHOLZ!

4 Kraanvogel(dag)excursies per minibus, 31 oktober t/m 3 november 2023

De Duitse regio Diepholz zou volslagen onbekend en nietszeggend zijn gebleven als het zich in de afgelopen tientallen jaren niet zou hebben ontwikkeld tot een absolute hotspot voor een zeer tot de verbeelding sprekende vogelsoort: de Kraanvogel!

Op hun route van (grofweg) Scandinavië naar Spanje blijven vele tienduizenden vogels hier elk najaar kortere of langere tijd pleisteren op de velden vol resten van graan en maïs. Dat fenomeen trekt op zijn beurt dan weer vele, vooral Nederlandse vogelaars en dat is begrijpelijk! Moet je in ons land met een spreekwoordelijke loep zoeken naar deze soort, op pakweg honderd kilometer over de grens zijn ze ineens zo massaal aanwezig dat je in de loop van de dag niet meer stopt voor een veldje met "slechts" 50 Kraanvogels! En tussen de Kraanvogels zijn ook andere soorten van kleinschalige, rommelige landbouwgebieden en hoogveen te vinden: Patrijzen, Blauwe kiekendieven en Rode wouwen zijn hier bijvoorbeeld ook redelijk algemeen.

Als je een zuurpruim bent, zou je kunnen zeggen dat een trip naar Diepholz dus enigszins voorspelbaar is qua soorten. Maar wat geeft dat als je kijkt welke soorten het zijn! En bovendien: de verrassing zit 'm dan toch elk jaar wel weer in hoe veel, hoe mooi, hoe vaak en in welke omstandigheden je de vogels te zien krijgt.

Wat Kraanvogels betreft verschilt het per jaar hoe veel vogels je voorgeschoteld krijgt in de week die je uitkiest. Vorig jaar hadden we een heel mooie nazomer, wat tot gevolg had dat vele Kraanvogels al snel richting Spanje vertrokken en er dus relatief "weinig" over waren toen wij onze dagen gepland hadden. Let wel: je krijgt dan nog steeds wel veldjes met honderden exemplaren, dus dat is nog best de moeite waard ;-).

Dit jaar, echter, hebben we veel westenwind en nattigheid en dat zorgt ervoor dat de doortrek naar Lac du Der en Spanje een stuk trager verloopt. De Kraanvogels wachten op goede doorvliegomstandigheden en dat heeft tot gevolg dat de aantallen zich dus aardig ophopen in Diepholz.

We vielen dus met de neus in de boter! Tijdens de vier volgeboekte en gezellige dagtrips (steeds vanuit Emmen) kregen we dagelijks vele 1000-den Kraanvogels te zien en daarnaast meerdere Rode Wouwen en Blauwe kiekendieven. Verder zagen we op de verschillende dagen o.a. Zeearenden, Smellekens, Velduilen, Klapekster, Raven, Patrijzen, Slechtvalken, Toendrarietganzen. In de hagen en bosjes zaten regelmatig Geelgorzen, Ringmussen en Vuurgoudhaantjes alsmede flink wat Koperwieken en Kramsvogels.

Twee zaken die daarnaast echt opvielen: de slaapplaats in het Rehdener Geestmoor werd dit jaar niet gebruikt door de Kraanvogels. De speciale parkeerplaats en uitkijktoren was dus niet de place to be, maar dat had ik gelukkig op tijd gehoord. De alternatieve locatie om de slaaptrek te aanschouwen bleek een waardig alternatief en wederom een dagelijks hoogtepunt. Kijk en vooral luister maar (GELUID AAN!)!

Verder waren er dit jaar KRANKZINNIG veel (vooral Hout)duiven te vinden op de akkers! Zoals je in Nederland het fenomeen spreeuwenwolk vast kent, zo zag je hier duivenwolken! Ik had nog nooit eerder zulke grote samenscholingen gezien!Duiven, duiven, duiven!

Je begrijpt: het was weer een genoegen om in het gebied rond te rijden en tussen deze majestueuze vogels te vertoeven. Deelnemers: hartelijk bedankt voor het enthousiasme en de gezelligheid gedurende de verschillende dagen! Mocht je nu ook eens mee willen: volgend najaar gaan we weer vier dagen heen. Data staan inmiddels online en zijn nu te reserveren!

Hier een selectie aan foto's, gemaakt gedurende de vier verschillende dagen. Eerst heel veel Kraanvogels, dan de rest.


Een jonge Kraanvogel


Foto: Frans Andringa

Foto: Frans Andringa

Rode wouw


Patrijzen

Patrijzen

Buizerd

Vuurgoudhaan

Toendrarietganzen


De luchten waren soms indrukwekkend! (Foto: Frans Andringa)

Foto: Frans Andringa

De storm zorgde nog voor een leuke teambuildingactiviteit ;-).

422 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page