top of page

KRAANVOGELS IN DIEPHOLZ: PROEFEXCURSIES GESLAAGD, PLAN VOOR 2022 GEMAAKT!

Gisteren (maandag) was het tijd voor de tweede proefexcursie naar het Kraanvogelspektakel in het Duitse Diepholz. Na de succesvolle eerste verkenning van vorige week mocht ik (Martijn) met een busje vol enthousiaste "meekijkers" opnieuw wat voor mij nog onbekende locaties bekijken. Ik wilde daarnaast ervaren hoe de slaapplaatservaring zou zijn als je deze vanaf nét even een andere plek dan gangbaar is zou "ondergaan".

Welnu, het was weer een uiterst nuttige en even plezierige exercitie. Het grootste verschil ten opzichte van vorige week was echter het weer: Hadden we toen nog droge omstandigheden met mooi licht gedurende de hele dag, nu begonnen we nog net met een streepje zonlicht, maar overheerste de rest van de dag de bewolking en kregen we ook een (korte) periode van miezerige regen te verwerken. Dat kwam de kwaliteit van de foto's uiteraard niet ten goede, maar deed verder weinig af aan de belevenis en de vogelervaring. We startten, net als vorige week, met akkers vol honderden, in totaal vele duizenden Kraanvogels (de keuze aan locaties is overweldigend, blijkt wel). Het blijft grappig om te merken dat wanneer je het gebied nadert de deelnemers superscherp proberen de eerste Kranen op te merken, maar na een uurtje stop je niet eens meer voor honderd vogels ;-).

Adulte en juveniele Kraanvogel, bij het laatste streepje zonlicht van de dag.

Juveniele Kraanvogels

Familie Kraanvogel


Na wat nieuwe plekken afgereden te hebben en we, verstopt achter het busje of struiken (Kraanvogels kunnen nogal schuw zijn), flink hebben genoten van het visuele en auditieve festijn, wilde ik een nieuwe hoek van het gebied bekijken om te zien of we ook wat roofvogels aan het programma kunnen toevoegen. Inmiddels was het gaan miezeren, dus de verwachtingen waren (van mijn kant) niet heel hoog gespannen, ondanks het feit dat het gebied er landschappelijk zeer kansrijk uitzag. We vielen echter met de neus in de boter: Na eerst al een Blauwe kiekendief in het vizier te hebben gekregen, viel ons oog bij aankomst al op twee vogels op paaltjes, die bij nadere inspectie twee RODE WOUWEN bleken te zijn. Ze lieten zich, vooral door de telescoop, prachtig bekijken! Mooi was ook het verschil tussen het grote vrouwtje en het kleinere mannetje te zien en om het nog mooier te maken vloog er zelfs een derde vogel tussen de tevens aanwezige Kraanvogels en Kol- en Toendrarietganzen!

Rode wouwen! Vrouw rechts, man links (vrouwtjes zijn bij roofvogels bijna altijd groter dan mannetjes)

Vliegplaatjes van vogel 1

Vliegplaatjes van vogel 2. De derde bleef wat te ver weg voor foto's.

Omdat het donker weer was, was de verwachting dat de slaapplaats ook wel eens eerder aangevlogen zou kunnen worden, dus langzaam maar zeker en slalommend tussen nog meer akkers en velden vol Kraanvogels reden we richting de locatie die ik in gedachten had. Het "probleem" van de vorige excursie wat betreft de slaapplaats was wat mij betreft tweeledig. Ten eerste en het meest belangrijke punt: Als je op de gangbare en breed bekende locatie gaat staan, heb je wel een mooi totaalbeeld, maar komen de vogels over het algemeen niet of nauwelijks vlak over je heen. In het veen, dat als massale verzamelplek dient, zijn namelijk twee grote "plassen" waar vogels in slapen, de ene vrij ver links van de weg waar je staat, de andere vrij ver rechts. Dit zorgt ervoor dat je van afstand wel beide locaties kunt zien, maar je staat voor beide plekken niet op de aanvliegroute, waardoor je maar zeer sporadisch vogels recht boven je hoofd hebt. Het twee punt van de "klassieke" locatie: De drukte. Het is begrijpelijk dat veel mensen dit spektakel komen bekijken, maar veel mensen doet wat met de natuurbeleving en ik denk zelfs dat de aanwezige "meute" de aanvliegroute van de Kranen ook beïnvloedt. Ik was kortom op zoek naar een plek waar je (liefst) alleen staat én waar je recht onder in elk geval één drukke aaanvliegroute staat. Je ziet dan niet alle vogels die aankomen, maar wat je ziet, beleef je dan wel veel intenser.

Dat was in ieder geval de theorie en deze excursie diende om de theorie te spiegelen aan de praktijk. En dat ging wat mij betreft geweldig! Veel (veel!) meer dan vorige week zagen we en hoorden we Kraanvogels dichtbij en vlak langs langskomen. De ene adembenemend lange sliert Kraanvogels was nog niet in het veen verdwenen of de volgende verscheen alweer aan de horizon en vloog over ons hoofd het gebied in; geweldig! Dit filmpje is een magere afspiegeling van wat we meemaakten. Kijk even de volle vier minuten af en zet het geluid erbij aan. Je hoort dan, naast af en toe wat wind, de waanzinnige roep van de Kranen met daartussen ook, heel herkenbaar en heel gaaf, de piepende contactroep van meevliegende jongen!

Ook de duizenden ganzen zorgden voor een prachtig tafereel. Daarnaast joeg er ook een prachtige Klapekster op het veldje naast waar we stonden en zagen we wat mooie Geelgorzen in de struiken. En wat tevens leuk was: We stonden inderdaad helemaal alleen! Kortom: Deze plek houden we erin en daarmee heb ik nu wel een beeld van hoe we de "volwaardige" excursie voor volgend jaar gaan inrichten. Het wordt de beste mix van de ervaringen van twee dagen. Binnen afzienbare tijd zal deze excursie te boeken zijn en omdat we "maar" twee keer en steeds met één busje zullen afreizen, is op tijd boeken verstandig!

Deelnemers: weer bedankt voor de gezelligheid en het meedenken, ik heb weer eens een heel erg leuke dag gehad! Het schijnt inmiddels mijn werk te zijn, maar zo voelt het gelukkig nog alles behalve!

1.865 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page