top of page

ZEEVOGELWEEKEND: GROTE SCHEUT NAZOMER BESPRENKELD MET ENKELE SMAAKVOLLE VLEUGJES NAJAAR!

Ik durf inmiddels langzaam maar zeker weer in de buurt van mezelf te komen nu de visgeur langzaam uit mijn poriën verdwenen lijkt te zijn. Afgelopen weekend stonden namelijk twee achtereenvolgende zeetochten op het programma waarbij wij als gidsen (naast mij waren dat ook Noël, Ies en Joost, die nogmaals hartelijk worden bedankt!) niet alleen de taak hadden om vogels te vinden en te identificeren, maar ook de vis te snijden en over boord te kieperen om daarmee vogels achter onze schepen te krijgen. Ik kan u melden dat dat je niet in de koude, maar zeer zeker wel in de fysieke kleren alsmede diep in lijf en leden gaat zitten. Je kunt nog dagen "nagenieten" van hetgeen je in het weekend hebt gedaan. Nu ook de clubs en discotheken hun deuren weer mochten openen denk ik dat met mij nog vele anderen het weekend nog wel even hebben nagevoeld, maar dit is toch een heel andere sensatie ;-). Hoe dan ook: de weersvoorspellingen veranderden in de week in aanloop naar de tochten van (te) harde westenwind en vrij lage temperaturen naar twee dagen met ultiem nazomerweer. Zoals al eerder gememoreerd is dat natuurlijk heerlijk vaarweer, maar voor grote aantallen zeevogels heb je eigenlijk precies het midden van de twee extremen nodig. Om echter maar even twee vette clichés van stal te trekken: Het weer heb je niet in de hand en je hebt het te doen met de gegeven omstandigheden. We hebben ons uiteindelijk meer dan prima naar de clechés weten te schikken. Dat maakte wel dat er soms periodes in de dagen waren dat het schrapen of domweg vrij saai was, maar daar stonden gelukkig ook vele momenten tegenover waarop we ons konden vermaken met leuke zeesoorten die normaal gesproken flink aan ons zicht onttrokken worden. We hebben geen geschiedenis geschreven in kwaliteit en kwantiteit, maar het was beide dagen toch zeker zeer onderhoudend en de oogst was, gezien de omstandigheden, best aardig. Zaterdag vertrokken we uit IJmuiden (op de Marion) en was er duidelijk één soort van de dag aan te wijzen: een bijna adulte Grote burgemeester! Dat mag gerust een grote verrassing worden genoemd, niet alleen omdat het een zeldzaamheid betreft maar ook omdat je ze in september normaal gesproken al helemaal niet hoeft te verwachten. Daarbij is het kleed in Nederland ook nog eens flink zeldzaam. Negen van de tien in ons lang waargenomen Grote burgemeesters betreffen jonge, eerstejaars vogels. De "bijvangsten" betroffen ongeveer 5 Kleine jagers, aardig wat Jan-van-Genten, Alken, Zeekoeten, Pontische meeuwen, Zwarte zee-eenden, Roodkeelduikers, Topper, Paarse strandloper en Geelpootmeeuw.

Op zondag, vanuit Scheveningen, gebeurde het toch vooral in de ochtend en viel het in de middag, door de zon, gebrek aan wind en hoge temperatuur, behoorlijk stil. Toen hadden we echter al een leuke buit bij elkaar geschraapt, met o.a. ongeveer 10 Kleine Jagers, zeker 2 Grote jagers, een verre Middelste jager, Drieteenmeeuwen, Dwergmeeuwen, Roodkeelduikers, Jan-van-Genten, Pontische meeuwen, Geelpootmeeuw, Noordse stern, Alken, Zeekoeten (veel!) en Zwarte zee-eenden.

Hiermee zijn drie van de zes tochten inmiddels achter de rug zonder dat we nog écht het idee hebben gehad dat het najaar op zee is losgebarsten. Laten we hopen dat de laatste drie nog nét iets meer échte zeesoorten zullen opbrengen; daarvoor leveren we gerust en met alle plezier een graad of tien in ;-). Hieronder een mooie (al zeg ik het zelf) selectie foto's van verschillende deelnemers, waarvoor hartelijk dank! Er waren zo veel mooie foto's dat, om een overdosis te voorkomen, ik een heleboel foto's uiteindelijk niet heb gebruikt. Wees daar a.u.b. niet teleurgesteld of zelfs beledigd over, het was simpelweg onmogelijk kiezen! Ik hoop dat ik bij alle plaatjes de juiste fotograaf en locatie heb vermeld, anders hoor ik dat graag!

Dank aan alle deelnemers en hopelijk tot een volgende keer!

Grote burgemeester, 25-09 (Eduard Sangster)

Jan-van-Gent, 26-09 (Marc Bozon)

Jan-van-Gent, 26-09 (Sjaak Krombeen)

Grote jager, 26-09 (Sjaak Krombeen)

Jan-van-Gent, 25-09 (Eduard Sangster)

Drieteenmeeuw, 26-09 (Yannick Wouters)

Kleine jager, 25-09 (Martijn Bot)

Zeekoet (brilvorm), 26-09 (Tanja de Leeuw)

Jan-van-Gent, 26-09 (Marc Guyt, Agami)

Drieteenmeeuw, 26-09 (Frans Broekhof)

Roodkeelduiker, 25-09 (Jan Keizer)

Grote jager, 26-09 (Robert van der Velden)

Kleine jager met Noordse stern, 26-09 (Jan de Jong)

Roodkeelduiker, 25-09 (Frans Buiter)

Iedereen maakt ze en gooit ze meestal weg, maar ik houd ervan: Net te laat-foto's. Een ondergewaardeerd genre! Zeekoet, 26-09 (Marc Guyt, Agami)

Kleine jager, 26-09 (Frans Broekhof)

Graspieper aan boord, 26-09 (Dorothee Oort)

Zeekoet, 26-09 (Marc Guyt, Agami)

Geelpootmeeuw met Spaanse ring; erg zeldzaam in Nederland! 26-09 (Thijs Horst)

Alk, 25-09 (Jan Koeckhoven)

Er zijn de laatste weken opvallend veel Zeekoeten aanwezig voor de kust! 11 exemplaren op één foto illustreren dat aardig! 25-09 (Marco Leloux)

Grote jager, 26-09 (Marc Guyt, Agami)

Jan-van-Gent, 26-09 (Jan de Jong)

Noordse stern, 26-09 (Tanja de Leeuw)

Kleine jager achter Stormmeeuw, 26-09 (Yannick Wouters)

Kleine jager, 26-09 (Frans Buiter)

Kleine jager, 26-09 (Jan de Jong)

Kleine mantelmeeuw met enkele witte pennen. Worden ze beslist niet minder mooi van ;-). 26-09 (Dorothee Oort)

Jan-van-Gent, 25-09 (Jan Koeckhoven)

Jan-van-Gent, 25-09 (Jan Koeckhoven)

Eiders, 26-09 (Tanja de Leeuw)

Kleine jager, 26-09 (Robert van der Velden)

Jan-van-Gent (Yannick Wouters)

Drieteenmeeuw, 26-09 (Bert Wilbrink)

Kleine jager, 26-09 (Robert van der Velden)

Jan-van-Gent, 26-09 (Marc Bozon)

Pontische meeuw, 26-09 (Marc Guyt, Agami)

Grote burgemeester, 25-09 (Eduard Sangster)

Jan-van-Gent, 25-09 (Eduard Sangster)

Kleine jager, 25-09 (Eduard Sangster)

Grote Jager, 26-09 (Yannick Wouters)

Jan-van-Gent, 26-09 (Jan de Jong)

Jan-van-Gent, 25-09 (Eduard Sangster)

Pontische meeuw, 25-09 (Eduard Sangster)

Grote jager, 26-09 (Bert Wilbrink)

Drieteenmeeuw, 26-09 (Bert Wilbrink)

Aan boord van de Marion, met ondergetekende in het keukentje met mijn vissenvriendjes...

Zeevogelen aan boord van de Marion

430 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page