top of page

ZEEVOGELTOCHT SCHEVENINGEN: VROEGE VOGEL(S)

ZEEVOGELTOCHT, 12 OKTOBER 2024


Vroege vogel(s) kan met enige creativiteit en goede wil tot het thema van de dag gebombardeerd worden. Een zeevogeltocht betekent namelijk voor zo goed als alle deelnemers voor dag en dauw opstaan, aangezien we om 8 uur uitvaren. Voor mij was het misschien wel het allervroegst: om 4.45 zat ik, met nuchtere maag en in het 'aangename' gezelschap van zes bakken stinkende vis uit Lauwersoog, in de auto...

Ruim 2,5 uur later parkeerde ik naast ons schip, de Trip Junior, en weer ruim een half uur later voeren we rustig de haven van Scheveningen uit. Aan boord ongeveer 65 hoopvolle vogelaars, een tweede gids in de persoon van Edwin Schuller en een reporter van... Vroege vogels. Gert Elbertsen voer een dag mee en maakte daarvan een reportage die waarschijnlijk aankomende zondag in de radio-uitzending te horen zal zijn. Ik hoop dat ik niet te veel onzin heb uitgekraamd. Het was nogal vroeg deze ochtend en ik was bedwelmd door vis, namelijk. Het grote indekken is alvast begonnen, je hoort het ;-).

En om in het thema te blijven: de vroegste vogels waren een hoopvol voorteken. Ondanks dat de wind wederom niet in de ideale hoek zat, waren de vooruitzichten, gezien de stroming in de voorgaande dagen, best hoopvol. En het eerste half uur droeg ook flink bij aan de hoop: meteen vlogen er Jan-van-Genten en enkele Drieteen- en Dwergmeeuwen rond de boot, jakkerde er een Smelleken langs en zagen we wat Zeekoeten en Roodkeelduikers.

Jan-van-Gent in het eerste licht.
Adulte Dwergmeeuw
Adulte Drieteenmeeuw
Juveniele Drieteenmeeuw
Dwergmeeuw en Kleine mantelmeeuw. Tegenstelling in alles: groot tegenover klein, donkere ondervleugel en lichte bovenzijde tegenover donkere bovenvleugel en lichte onderzijde.
Drieteenmeeuw
Grijze zeehonden kunnen verticaal in het water slapen, zoals dit exemplaar laat zien.

Maar de hoopvolle lijn zette helaas niet door. Oké, de Jan-van-Genten vlogen de hele dag wel aardig door, maar de écht leuke zeesoorten bleven uit. Enkele kleine jagers en een Grote jager verblijdden ons nog wel met hun aanwezigheid, maar verder moesten we het doen met de in deze tijd gebruikelijke Alken, Zeekoeten, Roodkeelduikers, Dwergmeeuwen, Pontische meeuwen en verschillende zangvogels (o.a. Veldleeuwerik, Boomleeuwerik, Sijs, Vink, Spreeuw en Graspieper). Hier enkele impressies.

Jan-van-Gent. Denk het geluid er zelf even bij!
Not only shearwaters shear the water!
Volwassen Grote jager (Foto: Erik Fleur)
Deze jonge Roodkeelduiker werd bijna overvaren...
Alken. Er zijn er ontzettend veel minder in onze wateren dan de afgelopen jaren. Dat hoeft niets ergs te betekenen, waarschijnlijk zitten ze ergens anders.
Jan-van-Gent
Tweedejaars Jan-van-Gent
Soms zaten er erg donkere Kleine mantelmeeuwen in de groep. Het zouden zo maar Baltische mantelmeeuwen kunnen zijn, maar de ondersoort "intermedius" is zonder ring niet uit te sluiten.
Vierde kalenderjaar Pontische meeuw
Derde kalenderjaar Pontische meeuw
Kleine jager (Foto: Merijn Loeve)

Speciale vermelding verdienden, puur op persoonlijke titel, de Geelpootmeeuwen. Ook vandaag vlogen er weer behoorlijk wat achter de boot en was de variatie aan kleden en leeftijden leerzaam en leuk. Ik denk niet dat er plekken zijn waar je in één dag zo mooi kunt oefenen op deze in Nederland schaarse soort als achter een schip vanuit een zuidelijke haven als Scheveningen. Ik stond echter de hele dag aan de zijkant en laag vis en brood te strooien en ben dus niet in de gelegenheid geweest om écht goed te zoeken. Een groot deel van de meeuwenwolk kon ik vanuit mijn positie niet zien en daarnaast is het vanuit 'kikvorsperspectief' toch wat lastiger checken. Ik heb daarom waarschijnlijk vooral de jonge vogels gemist en heb me vooral vergaapt aan de kleden van de derde kalenderjaar vogels en adulte exemplaren.

Derde kalenderjaar Geelpootmeeuw
Adulte Geelpootmeeuw
Adulte Geelpootmeeuw
Derde kalenderjaar Geelpootmeeuw
Adulte Geelpootmeeuw
(Waarschijnlijk) vierde kalenderjaar Geelpootmeeuw
Derde kalenderjaar Geelpootmeeuw
Adulte Geelpootmeeuw
Derde kalenderjaar Geelpootmeeuw
Derde kalenderjaar Geelpootmeeuw
Adulte Geelpootmeeuw
Eerste kalenderjaar Geelpootmeeuw
Waarschijnlijk derde, wellicht vierde kalenderjaar Geelpootmeeuw
Derde kalenderjaar Geelpootmeeuw

We hebben de topafvaart dit jaar nog niet gehad, dus ik ga ervan uit dat we die nog tegoed hebben. 20 of 26 oktober zal het dus moeten gebeuren. Je hoort ervan!

 
 
 

Kommentare


bottom of page