top of page

ZEEVOGELTOCHT SCHEVENINGEN: TIEN MEEUWENCRUISE!

Wat kun je verwachten van een zeevogeltocht bij zuid-2 en 21 graden? Nou, in ieder geval niet de taferelen zoals op 8 oktober , dat moge duidelijk zijn. Desalniettemin hoop je altijd op een leuke verrassing. Het blijven vogels, het blijft de zee en het blijft eind oktober, een combinatie die al vaker onverwacht prijswinnend bleek te zijn. En dat er de dag voor onze afvaart een heuse Bultrug vanaf het zelfde schip werd waargenomen, deed de hoop alleen maar toenemen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er was geen Bultrug voor ons weggelegd, ondanks intensief speurwerk van een boot vol verrekijkers. Desalniettemin: het werd een heerlijk dagje Noordzee, zonder zeeziekte (het was bijna spiegelglad) en met net genoeg vogels en spanning in de lucht (hoop doet leven!) om het interessant te houden. Duikende Jan-van-Genten zijn altijd een lust voor het oog en zij waren gelukkig aardig vertegenwoordigd en gek op ons visafval. Deze exemplaren, bijvoorbeeld:

Daarnaast zagen we o.a. Alk, Zeekoet, Kleine jager, Zwarte zee-eend, Bruinvis, Roodkeel- en Parelduiker. Mijn persoonlijke hoogtepunten waren echter de meeuwen, aangevuld met het feit dat er op de boot veel mensen waren die het leuk vonden om de verschillende soorten aangewezen te krijgen. Er waren meerdere vogelaars en fotografen die bij aanvang nog nooit een Pontische meeuw hadden gezien, maar uiteindelijk zelfs hun "eigen" Pont uit de meeuwenkluwen wisten te vissen. Dat doet mijn meeuwen- en onderwijzershart deugd! Zoals sommigen wellicht weten heb ik een groot zwak voor deze ondergewaardeerde en vaak zelfs verguisde soortgroep, heb ik me er in het verleden een paar jaar fanatiek in vastgebeten en kan ik nu met enige trots zeggen dat ik me er zeer aardig mee red. Natuurlijk blijven meeuwen meeuwen, met hun oneindige variatie, met hybridisatie en met individuen die simpelweg niet op soort of taxon te brengen zijn, maar het gros is met doorzettingsvermogen en na vele uren studeren, observeren en fotograferen (meestal in andere volgorde, overigens) uiteindelijk op naam te brengen en worden pas dan ook leuk en zelfs mooi (ja, echt!).

We zagen op de toch zowaar 10 verschillende soorten meeuwen, dus als er al een goede dag zou bestaan om je in de soortgroep te verdiepen, dan was deze het wel! Kok-, Storm-, Drieteen-, Dwerg-, Zwartkop-, Grote mantel-, Kleine mantel-, Zilver-, Pontische- en Geelpootmeeuw vlogen allemaal korte of langere tijd met ons mee, dus aan studiemateriaal geen gebrek! Hier een setje van de leukere en/of mooiere exemplaren, soorten en kleden. Zeg nou zelf!

Pontische meeuw

Eerste kalenderjaar (KJ) Geelpootmeeuw

Tweede KJ Geelpootmeeuw

Drieteenmeeuw

Tweede KJ Zwartkopmeeuw

Schitterende, lichte Zilvermeeuw

Tweede KJ Pontische meeuw

Tweede KJ Geelpootmeeuw

Eerste KJ Geelpootmeeuw

Mooie, donkere 1KJ Kleine mantelmeeuw

2KJ Pontische meeuw

3KJ Pontische meeuw

1KJ Geelpootmeeuw

1KJ Geelpootmeeuw

Drieteenmeeuw

1KJ Pontische meeuw

2KJ Pontische meeuw

1KJ Geelpootmeeuw

Drieteenmeeuw

1KJ Pontische meeuw

De meeuwen schrokken erg van deze sub-adulte Kleine jager, die kort maar hard de groep in jakkerde!


Er staat nog één afvaart op het programma (6 november, Lauwersoog). Hopelijk kan deze doorgaan en treffen we nog eens de jackpot. Zo niet, dan proberen we het volgend jaar gewoon weer!266 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page