top of page

ZEEVOGELTOCHT LAUWERSOOG: HET WEEKEND VAN A/Z (EN KORTING OP LAATSTE AFVAART MET PLEK!)

Toeval bestaan niet. In het weekend waarin AZ in de nationale voetbalcompetitie de koppositie greep, waren het ook de AZ-jes die er tijdens de zeevogeltocht vanuit Lauwersoog uitsprongen. Mocht je niet zo ingewijd zijn in de wondere wereld van het zeevogels kijken, dan behoeft deze introductie waarschijnlijk enige uitleg...

Vogelaars die veel over zee turen en tellingen uitvoeren van passerende zeevogels, zien heel vaak Alken en Zeekoeten die te ver weg vliegen om er met zekerheid een soortnaam op te plakken. De beide soorten zijn ongeveer even groot, zijn allebei zwart en wit en snorren beide in rap tempo laag boven de zee. Oftewel: als ze ook maar een beetje op afstand vliegen, is het verschil niet meer te zien. Deze zwart-witte vogeltjes gaan dan de boeken in onder de naam A/Z, een afkorting die staat voor de verzamelsoort Alk/Zeekoet.

De A/Z-jes waren afgelopen zaterdag zeer goed vertegenwoordigd, waarbij toegevoegd kan worden dat het vreemd genoeg vooral Alken waren die we in grote aantallen tegenkwamen. Vele, vele tientallen vogels kregen we in de kijker, met daartussen af en toe wat Zeekoeten. En laten we eerlijk zijn: Alken zijn leuk!

Alk

AlkZeekoet. Vlak voor de kust veel talrijker dan Alken, maar iets verder op zee delft de soort al snel het onderspit

Verder was het echter nog steeds te rustig op zee. Het mooie weer was hier ongetwijfeld de grootste oorzaak van, maar we kunnen ons toch ook niet aan de indruk onttrekken dat met name de Jan-van-Genten en Grote jagers een enorme knauw hebben gekregen door de vogelgriep. Hun aantallen blijven echt wel achter bij voorgaande jaren.

Wel is duidelijk dat de zee zich begint te vullen met (Roodkeel)duikers (de eerste juveniele vogels zijn inmiddels ook aangekomen) en Zwarte zee-eenden; het blijft echter geduldig wachten op afvaarten met echte zeeknallers. Zo kon het gebeuren dat de hoofdrol, naast de alken, maar weer eens was weggelegd voor de Jan-van-Genten. Gelukkig konden we weer een paar duiken aanschouwen en schalde ook de typische roep, normaal de soundtrack van een zeetocht, weer een paar keer te horen.Hier nog wat plaatjes van de andere soorten die passeerden, los van de zangvogels die we midden op zee ook weer troffen. We zagen o.a. Tjiftjaf, Goudhaan, Roodborst, Veldleeuwerik, Vink, Graspieper, Zanglijster en Koperwiek. Van de enige jager, een Kleine, ontbreken de pixels vanwege het volle tegenlicht... Kijk nog even onder deze foto's voor de beloofde korting...

Eiders

Zwarte zee-eend

Pontische meeuw

Pontische meeuw

Pontische meeuw

Roodkeelduiker

Schitterende 1KJ Grote mantelmeeuw met spierwitte buitenste handpennen!

Nogmaals!

De resterende zeevogeltochten zitten inmiddels bijna allemaal vol. Er is alleen nog plek op de afvaart van woensdag 26 oktober. Deze is nu met 14 euro korting te boeken, dus mocht je nog eens mee willen, reserveer dan op tijd en kijk HIER!

256 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page