top of page

EXTREMADURA, DAG 4: DUST BIRDING ASSOCIATION EN MELANISTISCHE MEGA!

Op dag vier van de vogelreis in Extremadura stonden de Vegas Altas op het programma. Dit is een agrarisch gebied dat middels irrigatiekanaaltjes nat genoeg moet worden gehouden voor landbouw. Vorig jaar was het hier al erg droog (van de rijstveldjes die vroeger nog wel aanwezig waren is weinig meer te vinden), dit jaar was het nog weer een stukje erger. Dit, plus de warme lucht, plus de wind zorgde ervoor dat het af en toe flink stof happen was en dat we tevens enkele spectaculaire windhozen en minitornadootjes moesten "doorstaan".

Dit klinkt misschien als kommer en kwel, maar dat was het zeker niet! De dag begon op een stuk steppe en dat was weer heerlijk vogels kijken. Grote- en Kleine trappen, een snelle en verre groep van 20+ Zwartbuikzandhoenders, Scharrelaars, Steenuil, een hoog overvliegende (2KJ) Havikarend samen met de nodige andere roofvogels die inmiddels al beginnen te wennen (;-)), Kortteenleeuweriken, Kalanderleeuweriken bij de vleet en zo nog wat Mediterrane heerlijkheden. Wat een weelde en dat zonder een enkele andere vogelaar in de buurt!

Maar het absolute hoogtepunt hier voor in ieder geval zowel mij als Olaf (wij stonden in ieder geval aardig te stuiteren!) was een melanistische (dus donkere vorm) van Grauwe kiekendief! Zowel Olaf als ik hebben heel veel Grauwe kiekendieven gezien in ons leven, we wisten allebei van het bestaan van deze donkere vogels maar het was ons beiden nog nooit gelukt er één in de kijker te krijgen! Het is dan ook een vorm die flink zeldzaam is, maar als je er dan toch één wilt zien, heb je in Spanje en Portugal de meeste kans. Wij troffen een adult vrouwtje aan dat langdurig zichtbaar was, maar dat jammer genoeg net niet dichtbij genoeg kwam voor écht mooie plaatjes. Desalniettemin is dit voor mij de vogel van de trip tot nu toe; wat een prachtige verschijning!

Adult vrouw Grauwe kiekendief, melanistische vorm. Geweldig, wat een spectaculaire vogel! (Foto: Olaf Klaassen)

We hadden weer geluk met mooie waarnemingen van Grote trappen!

Tweede kalenderjaar Havikarend, erg hoog overvliegend.

Kleurexplosie van een Bijeneter!

Steenuil

Kortteenleeuwerik

Een bezoek aan een nabijgelegen plasje was ook erg vruchtbaar en vermakelijk, met o.a. roepende Buidelmezen, een grote groep Bijeneters, Purperreigers en wat andere rietsoorten. Dat moest natuurlijk beklonken worden met een Spaans koffietje, en zo kwam het dat we veel later dan oorspronkelijk het idee was de Vegas Altas inreden.Het bleek dus al erg droog te zijn in het gebied, dus zochten we als lunchplek het riviertje op dat door het gebied loopt, hopend dat dat wat vogelleven zou aantrekken. Dat bleek een voltreffer, want al snel werden de broodjes opzij gesmeten toen er ineens een grote groep foeragerende Vorkstaartplevieren boven ons hing. Ze waren werkelijk fantastisch te zien, jagend, roepend en baltsend. Dat we daarvoor letterlijk door het stof moesten, maakte ineens weinig meer uit!

Vorkstaartplevier, een steltloper die zich gedraagt als zwaluw gemixt met stern!Nog wat impulsieve vervolgrondjes door het gebied brachten o.a. een paar jonge Graszangers vlak naast het busje, meerdere Hoppen, Iberische kwikstaarten, Kuifleeuweriken, Bijeneters en als klapper een vrouw Woudaap, die vanaf een bruggetje erg leuk te zien was!

Woudaap (Olaf Klaassen)

Iberische kwikstaart

Juveniele Graszanger (Leonie Jansen)

Vervolgens bezochten we, in een klein en op het oog slaperig dorpje (daar zijn er hier veel van!), een kolonie Kleine torenvalken. De vogels vlogen hier af en aan met prooien, die vooral bestonden uit scolopenders (een soort duizendpotige). Waar ze die nou allemaal vandaan trokken; ik heb nog nooit zo'n dier gezien...!

Kleine torenvalk

Hier kun je de scolopender mooi zien. Dit is een nieuwe soort voor iedereen, gok ik ;-)!

Kleine torenvalk, scolopender en een photobomb van een Monniksgier!

Het laatste deel van de dag bestond uit een mooie rit langs de typisch Spaanse deshesas, uitgestrekte en kleurrijke, half open gebieden met boomgaarden en drinkpoeltjes voor het vee. Qua vogels was het hier niet overdreven rijk, maar landschappelijk was het echt prachtig. We zagen nog wel o.a. Groenpootruiter, Steltkluut en natuurlijk de hier algemene soorten als Iberische klapekster, Roodkopklauwier, Bijeneter, Hop, Kuifleeuwerik, Grauwe gors en Rode patrijs. Eén busje zag nog een Wielewaal langsvliegen.

Rode patrijs

Het blijkt elke dag weer moeite te kosten om op tijd voor het eten thuis te zijn, maar vandaag lukte dat krap aan. Terugkijkend op een wederom rijke vogeldag zaten we een kwartier nadat we binnen waren gekomen al aan het avondeten; het is hard werken, dat easy birden ;-)

Ik wil nog even afsluiten met een foto van het begin van de dag. Dat vroeg opstaan kan lonen, bewijst deze prachtige foto van een Hop in het ochtendlicht van deelneemster Judith van Wijk. Deze vogel is dagelijk aanwezig op het kasteel van Trujillo (waar ons prachtige hotel naast/onder ligt!), maar zo'n sfeervol plaatje is echt een geluks- en voltreffer ineen!

Hop


382 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page