top of page

WESTHOEK EN WADDENKUST: "NIEUW JAAR" RUSTIG BEGONNEN


Minibusexcursie, zaterdag 20 augustus 2022


Wanneer je zo veel jaar in het onderwijs hebt gewerkt als ik (Martijn), is het heel lastig om het denken in schooljaren in je hoofd te veranderen. Los daarvan ben ik ook van mening dat, veel meer dan kerst en Oud en Nieuw, de zomer en zomervakantie per definitie momenten zijn om te resetten, goede voornemens uit te spreken en energie te tanken.

Oftewel, ik kan weinig anders dan de eerste excursie na de heerlijke zomervakantie zien als de start van een nieuw excursiejaar. En ik kan zeggen: ik heb er weer en nog steeds heel veel zin in! Helaas is zin hebben alleen geen garantie voor meteen een historische excursiedag, daarvoor is net even iets meer nodig.

Vogels, bijvoorbeeld en voornamelijk. En ondanks dat we die in best grote aantallen vonden en zagen tijdens de eerste van drie excursies langs de Friese Waddenkust in het algemeen en Westhoek in het bijzonder, bleven de krenten en het échte spektakel een beetje uit.

Vanwege een heerlijke reis naar Batumi (vanaf komende woensdag, dus houd de blogs in de gaten!), die ik mag uitvoeren in samenwerking met Birdingbreaks.nl, zal het dit jaar mijn enige bezoek zijn aan deze unieke locatie, dus ik had gehoopt dat we even genadeloos zouden kunnen toeslaan op het steltloperfront. Het bleef dus uiteindelijk bij een prima dag met heerlijk weer en fijn gezelschap, maar zonder échte uitschieters. Nou ja, bijna ;-).

Vanwege het getij startten we niet met Westhoek, maar deden we het "traditionele" programma in omgekeerde volgorde. We startten derhalve met Friesland-buitendijks, waar we meteen al werden verrast door een van paaltjes jagende, juveniele Koekoek. Heel leuk, die kom je toch niet gek vaak zo tegen!

Juveniele Koekoek

Nogmaals

Ook hier is het veel droger dan gewoonlijk, waardoor de plasjes, die hier doorgaans liggen en een magneet zijn voor steltlopers, ontbraken. Desalniettemin zagen we in de sloten en slenken die nog wel gevuld waren o.a. Oeverloper, Watersnip, Groenpootruiter, Witgat, Goudplevier, Kemphaan, Wulp en Lepelaar, vloog er een afgeragde Havik over en liepen er op een gemaaid weiland meerdere Tapuiten.

Juveniele Groenpootruiter. Zie (o.a.) de lichte randjes aan de dekveren.

Bij de pier van Holwerd zaten veel vogels en wat het spannend zoeken. Zoals al vermeld leverde dat alleen pap op in de vorm van vele Tureluurs, maar ook Steenlopers, Regenwulpen, Bonte strandlopers, Rosse grutto's, Zilverplevieren, Kanoeten, Bontbekplevieren, Drieteenstrandlopers, een Krombekstrandloper en een Kleine strandloper. Leuk was ook een adulte Zwartkopmeeuw, die neerstreek tussen de rustende Kokmeeuwen.

Zwartkopmeeuw (rechts) met Kokmeeuwen en Bontbekplevieren

Adulte Kleine strandloper

Na een korte maar vergeefse check op een gemelde Blonde ruiter reden we in de middag richting Westhoek. Kort samengevat: het water kwam rustig maar gestaag op, maar stopte eigenlijk net iets te ver om de wel aanwezige, grote meute steltlopers écht op genietafstand te krijgen. Daarnaast wil het hier heel vaak nogal turbulent zijn door aanwezige roofvogels, maar ook die lieten het een beetje afweten. De wolken kregen we dus maar sporadisch voorgeschoteld, bijvoorbeeld toen er een Slechtvalk even herrie schopte. Zo kregen we toch een kort inkijkje in hoe het kan en eigenlijk gewoon moet zijn ;-).

Qua soorten bleef het dus ook bij "het gebruikelijke", ondanks dat dat voor hele grote delen van Nederland verre van gebruikelijk zal klinken. Krombekstrandlopers, Kleine strandlopers, Bonte strandlopers, Kanoeten, Zilver- en Goudplevieren, Bontbekplevieren, Drieteenstrandlopers, Rosse grutto's, Kluten, Wulpen: ze waren er allemaal, vaak ook in aantallen van zeker drie getallen, maar nogmaals: we wensten ze eigenlijk 50-100 meter dichterbij. Tsja, je hebt het soms niet helemaal in de hand en zeker hier moet het een beetje mee zitten wat betreft de combinatie van getij en wind.

Wat dan weer fijn was, was het appje dat ik kreeg over de vondst van twee juveniele Roodpootvalken op enkele kilometers afstand. We hadden er de hele dag al een beetje op geaasd, gezien de influx die gaande is van die mooie, Zuid-Europese soort, dus het was heel mooi dat we als afsluiter konden aansluiten bij de paar reeds aanwezige vogelaars. De twee jonge Roodpootvalken lieten zich, beide ravottend met lokale Torenvalken, mooi door de telescoop zien. Fotografisch was het behelpen, maar afijn; hier toch een rijtje bewijspixels.

Juveniele Roodpootvalk, met links een Torenvalk. Die laatste ging soms plat naast de Roodpootvalk liggen, daarbij (vast) intimiderend kijkend ;-)De bovenste drie betreffen steeds dezelfde vogel, dit is nummer twee (ook met een Torenvalk in de buurt).

Toen ik het grootste deel van de mensen had afgezet op de startlocatie en nog twee mensen wat verderop bracht, zagen we op de N31 net onder Leeuwarden zowaar nog een derde juveniele Roodpootvalk, hangend boven eveneens een gemaaid land maar vlak langs de weg. Stoppen/fotograferen was helaas geen optie daar, dus dat moeten jullie maar gewoon geloven ;-)

Nu is het aan Marnix om volgende week zaterdag en zondag deze dag te overtreffen. Het is hem en de deelnemers van harte gegund en we gaan het meemaken!

195 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page