top of page

Weekend Groninger hoogtepunten: "kon minder"!

"Kon minder". Men zegt dat wanneer Groningers die twee woorden uitspreken ze eigenlijk bedoelen dat het fantastisch, prachtig en/of geweldig was. De nuchterheid weerhoudt hen echter van het gebruik van al te euforisch vocabulaire. Stel je voor!

Welnu, het afgelopen weekend Groninger hoogtepunten mogen wij geheel in stijl ook het predicaat "kon minder" opplakken. Het waren twee schitterende dagen, met welhaast tropisch weer, goed meewerkende specialiteiten en een paar heel fijne "krenten".

De zaterdag werd begonnen rondom het Zuidlaardermeergebied. Witwang- en Zwarte sterns, Geoorde futen, Zomertalingen, Blauwborsten, Steltkluten, Zeearend: je weet dat ze er zitten maar je moet ze maar net zien en dat lukte prima. Een letterlijk en figuurlijk lullig moment was toen ik (Martijn) tijdens een sanitair intermezzo de Witkeelkwikstaart, die we tot dan toe steeds alleen in vlucht in de kijker hadden gekregen, ineens vlak voor me op het Fluitekruid in beeld kreeg. Slecht één deelnemer, die toevallig enigszins in de buurt was, was op tijd, de rest moest het weer doen met een vliegbeeld. Wel ja, zo gaat dat soms. Dit "leed" was snel geleden toen er in korte tijd eerst een Zwarte Wouw en daarna twee prachtige Wespendieven kwamen overzeilen, dit nadat we eerder ook al een jagende Visarend te pakken hadden: de roofvogels stalen dus behoorlijk de show en dat vond niemand heel erg.

Na een welverdiende picknicklunch verplaatsten we ons naar Oldambt om op zoek te gaan naar een andere "trots van Groningen": de Grauwe Kiekendieven. Al tijdens de eerste stop was het raak en zagen we meerdere vogels en even later zagen we nog een mooi territoriaal gevecht tussen twee Grauwe- en een Bruine Kiekendief. Het vervolg in de Breebaartpolder leverde nog de nodige steltlopers op maar omdat het vrij laag water was bleven die over het algemeen op afstand.

Een absoluut hoogtepunt was de avondwandeling in de Onnerpolder. Naast ongeveer 3,5 miljoen muggen hoorden we ongeveer 20 Porseleinhoentjes, de één nog dichterbij dan de ander! Daarnaast zagen we er ook nog eentje over het slik rennen. Geweldig! Het concert werd compleet gemaakt door Snor, Waterral en Roerdomp, wat het geheel een onvergetelijke ervaring maakte. Luistert u even mee?De zondag werd doorgebracht in en rondom Lauwersmeer. Het Jaap Deensgat werd opgesierd door de aanwezigheid van onder andere drie Casarca's en wederom een Wespendief. Omdat we het idee kregen dat het wel eens goed kon zijn qua trek besloten we om een kop koffie en Groninger koek te nuttigen op het trektelpunt op de Waddendijk en dat bleek een goede zet: in korte tijd vlogen er een Pontische Meeuw, een Tapuit, Boomvalk, een Grauwe Kiekendief, een man Blauwe Kiekendief en twee Visarenden (waarvan één zeer mooi en dichtbij) langs: kon minder!

In het kader van "gluren bij de buren" sloten we het Groninger weekend af in Friesland en ook dat pakte heerlijk uit! Zeearend, Noordse Kwikstaart, Kleine-, Bonte-, Krombek-, en Drieteenstrandloper, Goudplevier, prachtige Kemphanen en als klap op de vuurpijl en waardige afsluiting de ontdekking van een heuse Breedbekstrandloper!


Magere bewijsplaatjes van de Breedbekstrandloper (met dank aan de camera van Wilma!)

Bij de afsluiting op het terras konden we onder het genot van een koud biertje dan wel koude witte wijn vaststellen dat we in totaal 116 soorten hebben gezien/gehoord, waarbij meteen geconcludeerd werd dat vooral de kwaliteit (en niet zo zeer de kwantiteit) van de soorten het weekend tot een groot succes hebben gemaakt! Groningen is weer op de kaart gezet en aangezien het ook volgend jaar nog wel op de kaart zal staan hebben we het weekend voor 2019 ook meteen maar weer gepland: 25 en 26 mei 2019 bent u van harte WELKOM!Visarend, overtrekkend boven de zeedijk

Wespendief, één van de VIER van dit weekend!

Vroege Glazenmaker in vlucht

Hoog overtrekkende Zwarte Wouw

Grauwe Kiekendief, man en vrouw


Visarend en Scholekster: geen vriendjes, voorlopig.

Zeearend hoog boven Lauwersmeer

Man Kemphaan

Witkeelkwikstaart

Witwangstern

Zwarte Stern

Overtrekkende Boomvalk

Vrouw Bruine Kiekendief

Man Bruine Kiekendief

Glassnijders. U ziet nu goed waarom ze in het Engels "Hairy Dragonfly" heten!

Blauwborst

Bontbekplevier

Krombek- en Kleine Strandlopers, Bontbekplevieren en paardenpoep.


Wespendief

Gele Kwikstaart

Europese Hoornaar

Bewijsplaatje van de man Blauwe Kiekendief (zeldzaam eind mei!)

Langstrekkende Bontbekplevieren

Publiek tijdens onze avondwandeling


292 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page