"Wat ben je stil. Is er iets?"
Hartelijk dank voor de ongerustheid, maar er is niets. Het enige is dat we (ongetwijfeld tijdelijk) zaten opgescheept met een gebrek aan verhalen. Enkele excursieloze dagen, een rustige minibusexcursie op vrijdag en een afgelaste zeevogeltocht op zaterdag; daar trek je geen volle zalen mee...
Dan toch maar even over vorige week vrijdag en een ongebruikelijk rustige excursie met de toepasselijke titel "Verrassingsdag in Noord-Nederland". De verrassing ligt 'm normaal gesproken in de bestemming (dat weten de deelnemers pas wanneer ze in de bus stappen en in gebaseerd op waarnemingen en actuele omstandigheden). Nu was het toch vooral verrassend hoe weinig echt noemenswaardige soorten we konden vinden op onze zwerftocht door het noordoosten van ons land, want daar viel de keuze op. De leukste was tegelijk ook weer wat minder leuk: we troffen wederom twee Kerkuilen die wederom opvlogen voor we ze door hadden. Een prachtige soort, natuurlijk, maar ze horen overdag lekker met de ogen dicht te tukken. Gelukkig vlogen ze een schuur verder, alwaar ze hopelijk vlot de rust hervonden. Onze excuses...
Verder moesten we het doen met soorten in de categorie "ditjes en datjes". Het najaar is in mijn optiek de meest spannende tijd om vogels te kijken, maar het is tegelijk ook een beetje alles of niets. Je heb dagen waarop je niet weet waar je moet kijken en je hebt dagen dat het heel rustig is; kop of munt! Op deze verrassingsdag verloren we de toss, maar dat is nu eenmaal het "risico" van een vooraf geplande dag!
Zaterdag werd de zeevogeltocht vanuit Scheveningen (net als vorig jaar...) door de rederij (zij beslissen) geannuleerd. In eerste instantie is dat altijd en enorme teleurstelling, maar achteraf was dat waarschijnlijk wel een juiste beslissing. De combinatie van wind en regen had een dag op de Noordzee wellicht niet bepaald aangenaam gemaakt.
Dat brengt ons alweer bij maandag (gisteren), toen de eerste najaarsexcursie naar/op Texel op het programma stond. Zeker op een Waddeneiland in de najaarstrek heel erg afhankelijk van aanvoer. Op goede trekdagen kan de lucht "zwanger zijn van trekvogels" en kunnen "de bosjes dansen" (sorry voor dit toch best lelijke vogelaarsjargon...), maar het kan ook rustig en stil zijn.
Helaas was dat laatste het geval en was het al snel duidelijk dat het vinden van, ik noem maar wat, een Bladkoning, een flinke uitdaging zou worden. Maar gelukkig is Texel veelzijdig genoeg om het dan over een andere boeg te kunnen gooien. Zo is er natuurlijk altijd het Wad. Steltlopers, eenden, meeuwen en sterns zijn daar zo goed als altijd wel voor handen en een verrassing ligt ook daar altijd op de loer. We maakten dan ook verschillende stops in o.a. de Mokbaai, De Petten, Ottersaat, de Volharding, de IJzeren kaap en nabij de Cocksdorp en troffen daar een niet meteen wereldschokkende, maar toch zeker onderhoudende set aan soorten aan: Temmincks strandloper, vele Krombekstrandlopers en Kanoeten, bizarre aantallen Watersnippen, meerdere Groenpootruiters, vele Lepelaars, meerdere Grutto's en Rosse grutto's, spannende groepen Goudplevieren, Pijlstaarten, Eiders, een Slechtvalk, een Tapuit en vele andere algemene soorten.
Het (wat mij betreft) meest spectaculaire deel van de dag was toen we de kijkers op de Noordzee richtten. Er vlogen erg veel vogels voor de kust en tussen de algemene soorten pikten we er zeker 5 Kleine jagers, een mooie, adulte Middelste jager, meerdere Roodkeelduikers, meerdere Jan-van-Genten, aardig wat Zwarte zee-eenden en een Middelste zaagbek uit. Dat belooft wat voor de zeedagen die nog voor ons liggen!
We bezochten ook de Horsmeertjes, die ook rijkelijk gevuld waren met (natuurlijk) vooral wat algemene soorten. Baardmannetjes, Brilduikers, Geoorde futen, Bruine kiekendief en een verre maar leuke Grauwe franjepoot kregen hier de meeste handen op elkaar.
In de categorie "voor de liefhebber" (en laat ik dat nou zijn): deze meeuw zagen we nabij De Cocksdorp en ik kan niet anders concluderen dan dat dit een hybride Zilvermeeuw x Kleine mantelmeeuw is. De mantel is donkerder dan een Zilver maar te licht voor een Kleine mantel, koptekening- en vorm zit ook net tussen de beide soorten in de pootkleur is fletsgeel, wat ook mooi past. Geinig, niet algemeen maar tegelijk net niets als je in lijstjes denkt. Dat doen we dan ook maar niet!
Natuurlijk begint en eindigt een dag Texel met de overtocht en ook daar valt vaak al genoeg te genieten. Eiders, een Zeekoet, vele Grote sterns (fijn dat ze er weer/nog zijn!) en zowaar een juveniele Noordse stern danken we aan TESO!
We eindigden onze dag op dit fijne eiland uiteindelijk met 87 soorten; helemaal niet onaardig gezien de omstandigheden. Er volgen nog drie excursies dit najaar en ook in de winter (eveneens een supertijd!) gaan we een paar keer.
Eerst is er vrijdag (29 september) nog een zeevogeltocht vanuit Lauwersoog. Gezien de hoeveelheid vogels die de afgelopen dagen zijn gepasseerd en het feit dat er al een paar dagen een Papegaaiduiker voor de kust van Ameland hangt, heb ik daar toch wel weer zin in! Er is nog plek en je betaalt nu last minute 10 euro minder dan normaal!
Comments