WANDELEXCURSIE, 25 OKTOBER 2024
Het was een rustig dagje op alle fronten op Schiermonnikoog. De zon die ons vooraf werd beloofd hield het al na een uurtje definitief voor gezien en wat overbleef was een bladstille, maar grijze dag. Ook qua vogels was het rustiger dan waarop we, gezien de datum, hoopten. Omdat het een wandelexcursie betrof, waren we wat minder mobiel en konden we derhalve niet op tijd ter plaatse zijn toen een Mongoolse pieper kort maar krachtig acte de présence gaf. Het doel was eigenlijk ook om het vandaag zelf te doen, al wandelend en struinend door polder, duin en kwelder.
En het was echt wel spannend, want vooral in de polders tussen de veerhaven en het dorp waren veel vogels aanwezig die ons lekker bezig hielden. Vanaf de boot hadden we de eerste dagsoorten als Middelste zaagbek, Eider, Bontbekplevier, Rosse grutto, Pontische meeuw en Drieteenstrandloper al te pakken, terwijl een grotere pieper op de dijk in de haven van Lauwersoog precies opvloog toen we de camera's op 'm richtte...
Op het eiland werd het meteen een stuk interessanter. De eerste uurtjes spendeerden we vooral op een lang stuk Waddendijk en daar zagen we nog flink wat. Hoogtepunten betroffen meerdere rondvliegende strandleeuweriken, een late Tapuit, meerdere Roeken (zeldzaam op het eiland), een man Blauwe kiekendief, vele Oeverpiepers, een jonge Rouwkwikstaart, twee IJsvogels en vele Graspiepers, Veldleeuweriken, ganzen, eenden en steltlopers.
De twee toppers kwamen echter uit Oost-Europa, één sowieso uit Rusland, de ander mogelijk uit die hoek.
Als voorzitter van de Roodhalsganzenfanclub was ik flink in mijn nopjes met de eerste twee Roodhalsganzen van dit najaar. De eerste vond ik op roep; het kenmerkende gakje galmde werkelijk over de stille Waddenzee en verraadde zo zijn aanwezigheid!
Het tweede hoogtepunt was een kauw die alle kenmerken vertoonde van de ondersoort soemmerringii, oftewel Russische kauw. De vogel had een complete, witte en brede nekband (om de hele nek), een grijze kop, zwart masker en een donkere/zwarte (niet-gewolkte) borst. Kortom: dat wil je zien voor een Russische kauw! Het enige jammere was dat de vogel flink op afstand bleef en we dus niet of nauwelijks goed documentatiemateriaal konden vervaardigen. Sterker, dit digiscoopfilmpje is eigenlijk het enige...
Jammer, maar wat een knallende en mooie vogel was het, die er steeds weer heel makkelijk tussenuit te pikken was!
Nog een jammerlijk iets: een Grote pieper, die kort rondvloog met enkele Graspiepers, kreeg alleen ik te zien maar vooral te horen. Twee roepjes waren te weinig en aan de grond konden we 'm niet meer vinden... Nummer twee die min of meer ontsnapte.
Onze wandeling ging verder door het duin en op de kwelder, maar daar was het erg rustig. Het bleef bij wat Koperwieken, een roepende Beflijster, een vrouwtype Blauwe kiekendief, een Sperwer en nog wat mooie Noordse kauwen.
Vanuit het dorp liepen we rustig terug naar de veerhaven, vergezeld door o.a. meerdere, nog steeds slechts over- en langsvliegende Strandleeuweriken. Nieuwe dingen leverde het niet meer op, waarmee het dus, zoals al eerder geconcludeerd een iets te rustige dag werd, die echter wel heerlijk zacht en windstil (ook wel eens fijn) verliep. Onze dagelijks voorgeschreven stappen hebben we in ieder geval ruimschoots gehaald ;-)!
Comments