top of page

WADDENVAARTOCHT EN WANDELEN OP VLIELAND: PLUS VOOR DE ZEE, MIN VOOR HET (EI)LAND

Waddenvaartocht met de Jacob Kien, maandag 16 oktober 2023


Het begint inmiddels aardig de status van een klassieke excursie te krijgen, onze all-inclusive Waddenvaartocht met "ons" privéscheepje de Jacob Kien met aansluitend een wandeling op Vlieland. Ook dit jaar was de dag weer volgeboekt en was de verzorging aan boord door schipper Renzo en gastvrouw Henrieke weer piekfijn in orde!

We voeren per toeval uit op de eerste dag na een erg stormachtige periode met wind uit noordwestelijke richting. Dat betekende dat ik in ieder geval hoopvol was gestemd over het vaargedeelte van deze excursie. Immers: er zijn de afgelopen dagen dermate veel zeevogels de Duitse bocht en zelfs de Waddenzee in geblazen dat ze er onmogelijk allemaal al uit kunnen zijn gevlogen. Ik hoopte dus vurig om onze deelnemers (en mijzelf ;-)) nog enkele "echte" zeevogels te kunnen voorschotelen. Welnu, de heenweg naar Vlieland was prima. Vele Eiders en Rotganzen, een Noordse stern, veel Alken en Zeekoeten, een verre Velduil boven de Richel, een Pontische meeuw, een Roodkeelduiker, wolken met steltlopers en een mooie kluit Grijze zeehonden en dat alles bij een aangenaam heldere Waddenlucht hielden ons scherp en vermaakt. Maar gelukkig kregen we, als absoluut hoogtepunt, inderdaad nog een fijn staartje storm opgediend! Één van de deelnemers merkte op een gegeven moment een "bruin vogeltje" boven de Waddenzee op. Het bleek één van de gaafste, meest schaarse en (zeker tijdens excursies) lastigst te vinden zeevogels te zijn: Vaal stormvogeltje! De vogel vloog op afstand, maar was wel lekker lang te volgen terwijl 'ie langzaam en min of meer parallel aan ons schip noordwaarts vloog. Fantastisch!

Hoppa! Vaal stormvogeltje boven de Waddenzee!



Eerstejaars Noordse stern

Zeekoet

Grijze zeehonden



Eiders

Alk

Griend

Na een heerlijke lunch aan boord van het schip in de jachthaven van Vlieland (alwaar we bij binnenvaren nog soorten als Grote stern, Paarse strandloper en Alk zagen) was het tijd voor de wandeling over de oostkant van het prachtige Vlieland. Prachtig was het, maar rustig evenzeer. Net als afgelopen dagen was het erg stil qua zangvogels. Wel waren er veel Koperwieken, Vinken, Kepen en Oeverpiepers te zien, maar voor de rest was het schrapen. Bescheiden hoogtepunten waren soorten als Grote stern, een late Grauwe vliegenvanger met kromme snavel (!), een vluchtige Tapuit, Alken, een Grote gele kwikstaart en de nodige steltlopers (o.a. Zilverplevier, Rosse grutto, Bontbekplevier en Drieteenstrandloper). Maar ach: het was rustig en aangenaam weer en Vlieland is het mooiste van onze Waddeneilanden (!?), dus wie maakte ons wat.

Lunch! (Foto: Henrieke Wierda)

Vink

koperwiek

Grauwe vliegenvanger met kromme snavel. We liepen toevallig tegen deze vogel aan, maar hij/zij bleek al enkele dagen aanwezig.

Keep

Alk

Texel als fata morgana

Na een stevige wandeling smaakt soep altijd nog net even lekkerder dan normaal en met hernieuwde energie vingen we de terugvaart aan. En al snel was het wederom raak met wederom een Vaal stormvogeltje. Ook deze vogel kon langere tijd worden bekeken en leek min of meer ter plaatse te foerageren. Heel erg gaaf om deze soort op de voor hen karakteristieke wijze langere tijd te kunnen zien rondvliegen!

Less is more! Vaal stormvogeltje, wederom boven de Waddenzee dus goed te volgen!

De terugweg was qua vogels iets rustiger dan de heenweg, maar een voeractie leverde nog wel een mooie set meeuwen achter het schip op, waaronder meerdere (4) Pontische meeuwen en wat verschillende kleden van de "gewonere" soorten. Verder zagen we wederom Zeehonden en Grijze zeehonden maar ook Dwergmeeuwen, Alken, Zeekoeten, Eiders, een Brilduiker en groepen langstrekkende Veldleeuweriken (boven zee!). Vlak voor Harlingen zat ik net aan de andere kant van het schip toen we langs een dobberende, bruine vogel voeren. Toen ik 'm in beeld kreeg, zwom 'ie wat van ons weg en konden we de kop helemaal niet zien. Toen we eindelijk was zijaanzicht hadden, bleek het een jager te zijn! Gezien het formaat, de kopvorm en de forse, donkere (zo goed als eenkleurige) snavel moet dit wel (bepaald niet fitte) Grote jager zijn geweest! Ze zijn al twee jaar lang bepaald niet dik gezaaid in Nederlandse wateren vanwege de klap die de soort heeft opgelopen door de vogelgriep. Ook dit exemplaar was niet in beste doen; hopelijk komt 'ie er op één of andere manier nog bovenop...

Grote jager; niet fit...

Derde kalenderjaar vrouw Pontische meeuw

Eerste kalenderjaar vrouw Pontische meeuw met wel heel erg mooi "afgesneden" witte kop!

Eerste kalenderjaar man Pontische meeuw met mooi staartje!

Eerste kalenderjaar Kleine mantelmeeuw met mooi staartje!

Eerste kalenderjaar Pontische meeuw met al meerdere geruide kleine- en middelste dekveren

Mooie (argentatus) 1KJ Zilvermeeuw

Brute (noordelijke) Zilvermeeuw

Grijze zeehonden

Een dag met Vaal stormvogeltjes is bij voorbaat een mooie dag, maar ook de rest was, ondanks de afwezigheid van "vogelspanning" op Vlieland, gewoon prima en erg gezellig. Bedankt Renzo, Henrieke en alle deelnemers; volgend jaar weer!

292 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Ronald Nuiver
Ronald Nuiver
Oct 17, 2023

Denk dat je de datum even moet aanpassen. Gave foto’s weer

Like
bottom of page