top of page

VOORJAAR OP TEXEL: DE LENTE KWAM EEN DAGJE TE VROEG...

Gisteren (woensdag) mocht ik (Martijn) in het kader van de excursie "Voorjaar op Texel" weer een dagje met leuke mensen naar dit fijne eiland. Waar je vooraf hartstochtelijk op hoopt is een dag met een warme, zuidoostelijke aanvoer; hét ideale recept voor een dag vol verrassingen en spanning. Helaas was die dag dinsdag geweest en leek de voorjaarstrek op de dag dat wij op het eiland waren volledig tot stilstand gekomen, ook nog eens zonder sporen of restjes achter te laten. Dat zorgde voor een ietwat matte dag waarop het vrij "hard werken" was voor de leuke soorten. Uiteindelijk verlieten we het eiland met vooral soorten die we tijdens de afgelopen winterexcursies ook hadden gevonden. Begrijp me niet verkeerd: Het was alles behalve afzien, maar het voelde af en toe een klein beetje alsof we de uitnodiging voor het feestje verkeerd hadden gelezen en we ons een dag in de datum hadden vergist ;-).

De rondgang over het eiland bracht ons o.a. bij de Horsmeertjes, de Mokbaai, Oudeschild, Ottersaat, De Tuintjes, de Ijzeren Kaap en Wagejot en wat betreft de soorten waren de Zwarte zeekoet (die overigens steeds maar heel kort in beeld was en dan spoorloos wist te verdwijnen), een zomerkleed Kuifduiker (te ver voor een foto, helaas), Geoorde futen, Middelste zaagbekken, twee Zwarte- en zes Witbuikrotganzen de hoogtepunten. Dat zegt wel wat over het aandeel voorjaar op het eiland ;-).

Zwarte zeekoet; kwam eenmaal vlak naast me zwemmen. We schrokken beiden ;-)

Zwarte zeekoet. Deze zeldzaamheid is inmiddels bijna in volledig zomerkleed!

Zwarte zeekoet

Zwarte rotgans #1

Zwarte rotgans #2

Witbuikrotgans #1

Witbuikrotgans #2 (links)

Witbuikrotgans #3 en #4

Witbuikrotgans #5

Witbuikrotgans #6

Natuurlijk was de lente niet geheel onzichtbaar. De dag leverde voor iedereen veel (één van de) eerstelingen van 2022 op: Blauwborst, Nachtegaal, Gele kwikstaart, Visdief, Grote stern, Regenwulp, Tapuit en tal van andere "normale" soorten maakte het, in combinatie met zo af en toe periodes van zonneschijn en warmte en de charme van Texel, een prima dag vogels kijken. Maar ja, die ene dag verschil... Het bleef toch een beetje knagen, waarbij we de kleinheid en de relativiteit van onze "problemen" reusachtig goed inzagen ;-)

Één van de drie Beflijsters (Wesley Groos)

Gele kwikstaart

Visdief met vrij donkere snavel en onderdelen.

Zelfde vogel

De kolonies Grote sterns zijn een attractie en heerlijk om een tijdje bij te zitten. Het geluid moet u er zelf maar bijdenken!

Grote stern

Baltsende Grutto

156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page