top of page

Vogelrijke zomerdag in Zuidlaarder- en Lauwersmeer

Er bestaat onder vogelaars nog wel eens de opvatting dat na half juni de zomerdip haar intreden doet en het dus een geschikte periode is om uit te rusten van de drukke lente en toe te leven naar een enerverend najaar. Die theorie gaat echter niet op wanneer je je in het noorden van het land bevindt en de dag van gisteren (donderdag 28 juni) bewees dat nog maar eens fijntjes. De dag bestond uit een voorbereidingsrondje rond het Zuidlaardermeer (met het ook op een privétochtje aanstaande zaterdag) en de volgende zomeravondexcursie in het Lauwersmeergebied en in beide gebieden was het alle hens aan dek om mee te krijgen wat er zich allemaal om ons heen afspeelde!

De ochtend in de Onner- en Oostpolder bracht de soorten die je er verwacht en die je als je niet uitkijkt haast vanzelfsprekend gaat vinden. Echter, in willekeurig welk ander deel van Nederland en België zou men van een regelrechte topdag spreken met soorten als Krekelzanger, Witwangsterns, Zeearend, Witkeelkwikstaart, Steltkluten, Porseleinhoentjes, Zomertalingen, Geoorde Futen en Kemphanen! Het ziet er dus goed uit voor aanstaande zaterdag en voor de FIETSEXCURSIE die Aaldrik Pot daar op 11 augustus gaat verzorgen!

Zeearend

Steltkluut

Witwangstern

Witwangstern en de laatste seconden in het leven van het insect; kwestie van verkeerde plek en verkeerde tijd...

Lepelaars

Later die dag stond zoals gezegd de volgende zomeravondexcursie op het programma. Met een erg enthousiaste groep hoorden we ook deze keer een Wielewaal en zagen we de vogel twee seconden van de ene boom naar de andere vliegen. Het hoogtepunt was echter de Kemphanenshow! Nog niet vaak heb ik zo veel mannetjes tegelijk en min of meer bij elkaar gezien. In totaal ging het zeker om een vogel of 400, waarvan sommige ook nog eens heel dichtbij liepen. Naast de Kemphanen waren er ook genoeg andere leuke soorten te bewonderen: Groenpoot- en Zwarte Ruiters, Bontbek- en Kleine Plevieren, Casarca's (nog zeker 21), Lepelaar, Kluten en veel jong spul (vooral eenden, Tureluurs en Kieviten). Leuke afsluiting van de avond waren twee Koekoeken die zich samen leuk door de telescoop lieten bekijken. We zeggen het elke week en herhalen het nog maar eens: er gaat weinig/niets boven Lauwersmeer in de avond en we kijken nu al uit naar volgende week. Er zijn nog enkele plekken vrij, dus als u mee wilt horen we dat graag!

Kemphaan

Kemphaan

Kemphaan

Kemphaan

"Bewijsplaatje" van de twee Koekoeken

Zwarte Ruiter

Jonge Tureluur

Jonge Kievit

Kemphaan

Kemphanen

Ezumakeeg vol vogels!

Kemphaan

De avondgroep

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page