top of page

VLINDERS IN LIMBURG: fijne dag in stukje buitenland in eigen land!

Bijgewerkt op: 12 jun. 2019

De Zwarte Wouw die, meteen nadat ik (Martijn) collega-gids Marnix in Assen had opgepikt, boven ons busje over de weg vloog bleek achteraf al een voorteken te zijn. Een voorteken dat het wel eens een veel beter dag zou kunnen worden dan de "code geel", die voor de dag was afgegeven, zou doen vermoeden. Ongeveer drie uur na die leuke waarneming stonden we met de volgeboekte groep deelnemers op de Sint Pietersberg en waren we klaar voor een dagje struinen en zoeken naar vooral zeldzame dagvlinders, maar daarnaast ook naar alle andere leuke dingen waar ons oog op zou vallen. We mochten ons wederom gelukkig prijzen met een gezellige en vooral zeer fanatieke groep, die ook nog eens over kennis beschikte op vlakken waar Marnix en ik wel wat ondersteuning konden gebruiken, dus niets stond een prachtige dag in ons eigen stukje buitenland in de weg! En code geel en wat wind al helemaal niet! Want wind stond er wel en met name op de Sint Pietersberg was dat even lastig. Mede daardoor maar ook los daarvan (getuige verhalen van eerdere bezoekers) vielen de aantallen vlinders in het eerste deel wat tegen en gingen we na een mooi rondje over de berg koffie drinken en taart eten met op vlindervlak alleen Bruin Blauwtje als noemenswaardige soort. Echter, daar stond wel een aantal gave waarnemingen in andere soortgroepen tegenover. Op gebied van bloemen zagen we bijvoorbeeld Bosorchis, Hondskruis (ook een orchidee), Grote Keverorchis en de prachtige Bijenorchis, qua vogels deden Slechtvalk, Groene Specht en IJsvogel een duit in het zakje, we zagen Vuurlibel, Vuurjuffer en Grote Roodoogjuffers, we genoten van een Kameleonspin die tevergeefs trachtte een Fraaie schijnboktor in de luren te leggen en vonden we last but not least een retezeldzame prachtvlieg die luistert naar de naam Otites formosa. Helaas konden we deze soort pas achteraf op naam brengen, maar dan heb je ook wat: een soort die pas 15 jaar geleden voor het eerst in NEderland werd vastgesteld en sindsdien een zeer zeldzame soort is gebleven van enkele locaties in Zuid-Limburg en dan vooral, niet geheel toevallig, de Sint Pietersberg! Dat is het mooie van een dergelijke dag met vele ogen: je blundert nog eens tegen iets aan!

Otites formosa, een prachtvlieg die nog geen Nederlandse naam heeft. Niet alleen zeer zeldzaam, ook heel mooi!

Orchideeëncollage, met rechts de Bosorchis en links van boven naar beneden Bijenorchis, Hondskruid en Grote keverorchis

Vuurlibel

IJsvogel

Grote Roodoogjuffers en Watersnuffel


Icarusblauwtje (vrouw)

Kameleonspin laat een Fraaie Schijnboktor ontsnappen!

Vuurjuffer

Vrouw Slechtvalk

Na de koffie verplaatsten we ons naar een luwe groeve nabij Berg en Terblijt en daar was het dan ook meteen flink raak met de vlinders. De twee specialiteiten van deze plek waren snel gevonden en lieten zich prachtig zien: Veldparelmoervlinder (ongeveer 10) en het sinds 2017 in Nederlands vastgestelde Dwergblauwtje (ongeveer 5). Daarnaast waren met wat geduld in een poeltje enkele prachtige Geelbuikvuurpadden te zien. Verder vonden we hier de eerste Bosbeekjuffer van de dag, Groot Dikkopje, Distelvlinder, Vuurlibel en Grote Keizerlibel.


Veldparelmoervlinder

Veldparelmoervlinder


Dwergblauwtje

Dwergblauwtje

Geelbuikvuurpadden

Grote Keizerlibel

Vuurlibel

De volgende stop was een bos, wederom nabij Berg en Terblijt (we proberen de rijafstanden beperkt te houden), waar de Boswitjes helaas niet meer te vinden waren maar waar we wel konden genieten van o.a. prachtige en zeldzame Bosbeekjuffers, Geringelde Smalboktor, Blauwe Glazenmaker en een Middelste Bonte Specht.


Vrouw Bosbeekjuffer

Man Bosbeekjuffer

Geringelde Smalboktor

Terug in Maastricht schoven we het principe natuurbeleving even aan de kant voor een bezoek aan het provinciehuis. Hier staan enkele jonge Iepen en uitgerekend daar heeft zich een populatie van de zeldzame Iepenpage gevestigd. Zo loop je dus met kijker en camera in de binnenstad naar boomtoppen te turen en is het de kunst om zowel de vragende en soms meewarige blikken van de omstanders zo veel mogelijk te negeren alsmede de kleine en lastig te vinden vlindertjes te lokaliseren. Beide ging ons verbazingwekkend goed af!

Iepenpage; we zagen er zeker 4.

Inmiddels liep de middag al aardig op haar einde en stond er nog een laatste locatie op het programma. Helaas vonden we daar wel de waardplanten maar ondanks collectief hard zoeken helaas niet het bijbehorende dikkopje, een soort die sowieso niet het beste voorjaar ooit kent.

Groot Kaasjeskruid

Bosrietzanger

Ondanks deze misser op het eind was men er collectief over eens dat het een heerlijke dag struinen is geweest die voor herhaling vatbaar is. Deze is inmiddels te boeken, ook als het voor u de eerste keer mocht zijn, want volgend jaar gaan we zeker weer! Voor nu dank aan de enthousiaste groep voor deelname en het delen van kennis. Zo was het ook voor Marnix en mij niet alleen een leuke maar ook een zeer leerzame dag!

518 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page