Herkennen en fotograferen van (zeldzame) dagvlinders in Zuid-Limburg

Het uiterste zuiden van ons is de enige regio met heuvels en kalksteen. Kalkgrond is erg geliefd bij bepaalde plantensoorten die alleen daarop groeien. Die specifieke plantensoorten zijn weer waardplanten voor bepaalde vlindersoorten. En zo wil het dat bepaalde vlindersoorten in ons land alléén in Zuid-Limburg vliegen.

Tijdens deze excursie gaan we proberen om deze Limburgse specialiteiten in beeld te krijgen en te fotograferen en helpen we u tevens de eerste stappen te zetten in het herkennen van de verschillende soorten die we tegen komen. We zullen beginnen op de beroemde Sint Pietersberg. Deze berg net onder Maastricht herbergt onder andere Klaverblauwtje, Bruin Dikkopje, Boswitje en Kaasjeskruiddikkopje. Daarnaast is dit dé plek waar af en toe een zeldzame vlinderdwaalgast wordt gezien. We zullen uiteraard ook onze ogen niet sluiten voor leuke libellensoorten, die hier ook nog wel eens worden gezien.

Vervolgens gaan we per auto richting Maastricht, waar we Iepenpage hopen te vinden. Deze kleine pages vliegen hoog in de toppen van Iepen. We gaan proberen om deze stiekeme vlinders in beeld te krijgen. De volgende locatie bevindt zich enkele kilometers ten oosten van Maastricht. Hier gaan we opzoek naar de Veldparelmoervlinder. Deze soort vliegt slechts op enkele locaties in Nederland en dit is de bekendste en met de grootste aantallen.

We sluiten af in een Limburgse groeve waar sinds 2017 een populatie Dwergblauwtjes gevestigd lijkt te zijn. Dit zeer zeldzame blauwtje was de laatste jaren een dwaalgast in Nederland met maar enkele waarnemingen. In 2017 werden op deze plek echter een kleine 20 vlinders gevonden die ook voorplantend en eileggend gezien zijn. Heel grote kans dat ze er op moment van de excursie weer zitten en dat willen we u natuurlijk niet onthouden!

Naast de bovenstaande soorten zullen we ook ons best doen om Konninginnepage en Scheefbloemwitje te vinden en kijken we ook volop naar andere soortgroepen als reptielen/amfibiëen, planten, libellen enzovoort. Uiteraard zijn we, meer dan bij andere excursies, afhankelijk van het weer. Bij (zwaar) ongunstige omstandigheden kan de excursie dan ook geen doorgang vinden en lichten we u daarover tijdig in.

Kijk voor een verslag van de editie van 2018 HIER!
Kijk voor een verslag van de editie van 2019 HIER!

Summary in English: day tour in search of the rarest and most beautiful species of butterfly of The Netherlands. Our guide will help you to identify but also to photograph all species we manage to find.
 

  • Wanneer: Zaterdag 6 juni 2020, 10.00 uur (einde om ongeveer 17.30 uur)

  • Aantal personen: Maximaal 8  (VOLGEBOEKT)

  • Locatie: Maastricht, Chalet D'n Observant (Sint Pietersberg)

  • Inclusief: Een dag vlinders kijken en fotograferen onder leiding van een gids, koffie/thee en een stroopwafel, een digitale soortenlijst na afloop, 21% BTW

  • Prijs: 60 euro per persoon  

  • Praktische informatie: Er zitten kleine wandelingen (wandelschoenen aanbevolen) alsmede kleine verplaatsingen per eigen auto in de excursie. De route die hierboven is beschreven is een richtlijn. Wanneer de omstandigheden of recente waarnemingen erom vragen passen we de route (desnoods last minute) aan om een zo productief mogelijke dag voor u te kunnen verzorgen!

Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

Info en boeken

Birdingholland.nl

Leverkruid 12, Zuidhorn

info@birdingholland.com
Tel: 06 20423772

  • Facebook Social Icon
  • Black Instagram Icon