top of page

Vitamine D + vitamine V = Topdag rond de Afsluitdijk!

Wij proberen de gasten die deelnemen aan een Birdingholland.nl-excursie natuurlijk zo veel mogelijk te geven waarvoor men gekomen is en in praktijk te brengen wat er in de excursiebeschrijving op de site beloofd wordt. Gisteren, echter, tijdens de volgeboekte excursie "Wintervogels rond de Afsluitdijk", lukte dat echter maar gedeeltelijk. Pas tegen het einde van de middag, toen de zon al laag hing en het licht langzaam uit ging, bereikten we ternauwernood de beloofde Afsluitdijk en het Friese gedeelte hebben we zelfs geheel moeten overslaan. De reden was echter pure luxe en we gokken dan ook dat we er achteraf niemand over zullen horen klagen. We zagen namelijk in een straal van enkele kilometers rondom Den Oever zo geweldig veel vogels en leuke soorten dat de planning van deze zonovergoten dag geheel in de spreekwoordelijke soep liep. We vielen van de ene prachtwaarneming in de andere en de tijd ging zo snel dat men zich herhaaldelijk afvroeg of er wellicht twee soorten tijd zouden bestaan: de werkversie (slow motion) en de vogelversie (fast forward). Het begon natuurlijk al met het weer. Eindelijk troffen we weer eens een zonovergoten dag en dan kan er bij voorbaat eigenlijk al weinig mis gaan. Als zich bij die vitamine D dan ook nog eens heel veel vogels (Vitamine V) van een zeer hoge kwaliteit en kwantiteit voegen dan kunt u zich voorstellen dat het genieten geblazen was. Zoals gezegd bleven we tot ver in de middag in de verschillende gebieden en polders rondom Den Oever en kregen we daar voor iedereen minimaal één maar vaak zelfs meerdere nieuwe soorten voor Nederland in de kijker en zagen we zelfs een soort die nog nooit eerder op een Birdingholland.nl-excursie is waargenomen: een Siberische Boompieper liet zich kort maar mooi zien op een dijkje! Deze soort broed in Siberië ten oosten van de Oeral en overwintert normaal gesproken in Zuidoost-Azië, dus was behoorlijk afgedwaald! Namens de groep dank aan lokale vogelaar Fred Visscher voor deze stoere ontdekking!

Voor deze waarneming waren we echter al in de Zuiderhaven van Den Oever geweest, alwaar we een Kuifduiker ontdekten, een IJsvogel langs zagen scheren, een Grote Gele Kwikstaart over zagen vliegen en we genoten van de eerste Nonnetjes en Grote Zaagbekken.



Na de koffie reden we weer slechts een paar kilometer en stopten we op een plek waar ongeveer 2000 Toendrarietganzen en wat Goudplevieren, maar vooral ook 3 zeldzame Grauwe Gorzen zich snel, makkelijk en (met dank aan een vriendelijke boer) prachtig lieten zien. Ook deze soort zien we eigenlijk niet tot nauwelijks op excursies. Als we 50 jaar geleden al zouden hebben bestaan zou het vast en zeker een vaste gast zijn geweest tijdens de verschillende voorjaarstrips, maar tegenwoordig beperkt de aanwezigheid van de soort in ons land zich vooral tot kleine aantallen overwinteraars op de winterakkers in Groningen, Limburg en soms Zeeland. Nu zaten er zo maar drie vogels in een boompje te zonnen langs de IJsselmeerdijk in noordelijk Noord-Holland; ook een uithoek maar niet één waar je als eerste naar de soort zou zoeken. Leuk en verrassend, dus!

Het ging dus behoorlijk soepel en ook de volgende doelsoort was heel snel gevonden. De zeer zeldzame en prachtige Buffelkopeend (een Noord-Amerikaanse duikeend), die al voor de vierde winter op rij te vinden is in de wateren rondom Den Oever, zat in gezelschap van enkele Meerkoeten en in prachtig licht zeer dicht tegen de dijk aan en liet zich dus in volle glorie schitterend bekijken. De subtiele kleurenpracht op de kop kwam daardoor schitterend tot z'n recht! Een jonge Pontische meeuw vloog over ons hoofd en enkele Toppers waren een leuke bijvangst.


Op weg naar de haven van Den Oever maakten we nog even een korte stop vanwege het feit dat we uit de auto een Roodhalsfuut zagen zwemmen. Voor we het wisten waren we echter weer een half uur verder en kregen we een dikke bonus in de vorm van een vlakbij langsvliegende Roerdomp zo maar in de schot geworpen!




Ruim na lunchtijd kwamen we dan eindelijk aan in de haven van Den Oever, waar al wel duidelijk was dat er wat flexibiliteit werd gevraagd in de uitvoering van het programma. Nadat we de route voor de rest van de dag hadden bepaald maakten we eerst een korte wandeling over het schor bij Den Oever (o.a. Kluten, Grutto's, Oeverpiepers) alvorens we de polders rondom Hippolytushoef inreden op zoek naar ganzen. De grote groepen waren snel gevonden, maar het vinden en aanwijzen van de krenten in de ganzenpap, de Witbuikrotgans en de Zwarte Rotgans, viel niet altijd mee, mede vanwege de wat lastige lichtval (het enge nadeel van de zonneschijn ;-)). Uiteindelijk lukte het en konden de soms subtiele verschillen tussen de verschillende soorten rotganzen vaststellen.


Het was inmiddels na drie uur en we hadden tijdens deze "Afsluitdijkexcursie" de naamgever alleen nog maar op afstand door de kijker gezien. Na een korte stop bij een boom met zeker 7 Ransuilen lukte het dan uiteindelijk toch om de dijk te bereiken en sloten we af bij het monument, waar duizenden Toppers en een man Middelste Zaagbek de laatste twee leuke soorten betekenden van deze geweldige en zonovergoten vogeldag. Volgend jaar gaat deze excursie zeker een vervolg krijgen; eens kijken of we Friesland dan wel weten te bereiken. Mocht dat echter niet lukken en is oorzaak dezelfde als dit jaar dan breken we met veel plezier nogmaals onze beloften!



311 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page