top of page

VAARTOCHT NAAR EN WANDELEN OP VLIELAND: WADDENDYNAMIEK IN OPTIMA FORMA!

Al jaren is onze excursie aan boord van "onze" Jacob Kien (voorheen de Ome Cor) een schot in de roos. Het idee: we hebben een eigen scheepje voor 12 personen waarmee we naar Vlieland varen, alwaar we een stevige wandeling maken over de oostpunt van dit mooiste Waddeneiland (?) van Nederland. Aan het eind van de middag varen we terug en gedurende de uurtjes varen worden we in de watten gelegd door schipper Renzo en gastvrouw Henrieke. Zij zorgen voor een heerlijke lunch, lekkere hapjes tussendoor en zorgen dat we nooit "droog staan". Kortom: een heerlijke dag all inclusive varen en wandelen en intussen lekker vogels kijken en genieten van de dynamiek en de weidsheid van het Wad, de enige, echte wildernis van Nederland.

En die dynamiek: daaraan was geen gebrek! We kregen een combinatie van zon, wind, golven, een beetje regen op het eiland, wat zout in het gezicht, veel vogels die zich tussen de getijden door massaal verplaatsten en een vleugje najaarstrek op het eiland en boven de Waddenzee. Kortom: een prima dagje!

De heenreis van Harlingen naar Vlieland was qua vogels het meest interessant. Alken, Zeekoeten, een Witbuikrotgans, Middelste zaagbekken, Grote sterns en vooral duizenden steltlopers, waaronder vele Bonte strandlopers maar ook Kanoeten, Zilverplevieren en Rosse grutto's passeerden ons scheepje, soms op zeer korte afstand. Vooral dat laatste was een geweldig schouwspel. Kers op de taart was een (lastige) juveniele jager, die gezien de dubbele flash op de ondervleugel, fors postuur en snavel en het geringe wit aan de handpennen wat mij betreft een Middelste jager was. Omdat we net in het wat turbulente stukje zee vlak voor Vlieland zaten, mislukten de meeste foto's van deze vogel (mooie scherpe golven, dat wel ;-)).

Bonte strandlopers. Vele duizenden vogels vlogen langs onze boot!

Nogmaals

Middelste jager (Foto: Anco Euser, Instagram @topvantexel)

Kanoeten en Zilverplevieren

Alk

Zeekoet

De lunch aan boord van het schip verliep nog net droog, maar toen de wandeling op Vlieland begon, kwam ook het regenfrontje aan op het eiland. Dat resulteerde in een enigszins natte eerste helft, hoewel de hemel nooit serieus openbrak en we ons er door het opzoeken van luwte en bos prima mee redden. In het laatste uur brak de zon zelfs al weer door. Ondanks niet ideaal weer zagen toch nog wat soorten die het najaar belichaamden: Vuurgoudhanen, een Bladkoning (gevonden en gefotografeerd door deelnemer Anco), een adulte Beflijster, een vrouw Rouwkwikstaart, een late Regenwulp en drie late Huiszwaluwen, bijvoorbeeld!

Bladkoning in herfstsetting (Foto: Anco Euser, Instagram @topvantexel)

Vuurgoudhaan (Foto: Anco Euser, Instagram @topvantexel)

Beflijster. We vonden de vogel tijdens het natste deel van de wandeling, dus foto's waren wat lastig te maken...

Één van de drie erg late, juveniele Huiszwaluwen.

Altijd lastig, maar gezien de grijze flanken, vrij donkergrijze bovendelen en vooral de zwarte stuit, die doorloopt tot boven de tertials (zie foto hieronder), hebben we hier zeer waarschijnlijk van doen met een vrouw Rouwkwikstaart.

Na de heerlijke soep (die smaakt na een stevige herfstwandeling op een eiland altijd extra goed!) voeren we rustig terug. Qua vogels was het ook iets minder spannend, maar toch zagen we nog o.a. Alken, zeekoeten, Grote sterns, een late Visdief en twee Pontische meeuwen.

Pontische meeuw

Grote stern

Nogmaals

Visdief (compilatiefoto)

Zeehond

Soep op zee!

Alk

Pontische meeuw

Najaarszon, varen en een drankje: een fijne combi!

Ergo: een heerlijke dag Waddendynamiek, waarvoor veel dank aan de deelnemers en aan Renzo en Henrieke. Het was weer fantastisch geregeld aan boord en we zijn zoals gebruikelijk heerlijk in de watten gelegd! Nieuwe data, ook voor een wintertocht richting de Afsluitdijk en Kornwerderzand, volgen binnenkort!

190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page