top of page

TWEEDAAGSE: LANG LEVE LIMBURG!

Bijgewerkt op: 10 jul. 2022

GEVLEUGELD ZUID-LIMBURG, 24 EN 25 JUNI 2022


Tot afgelopen jaar stond de vlinder- en libellenexcursie in Limburg op de agenda als dagexcursie. Dit waren steevast (op één editie na, waarbij het weer een te grote, negatieve stempel drukte) heel succesvolle en leuke dagen. Desalniettemin waren er ook zaken op aan te merken. De belangrijkste waren het tijdsgebrek (we werden gedwongen soms pijnlijke keuzes te maken), de afhankelijkheid van de elementen (het moet op de uitgekozen dag wel enigszins warm en/of zonnig zijn) en de voor ons en de meeste deelnemers wel erg lange reistijd voor één dag (Zuid-Limburg is voor velen niet om de hoek).

De drie bovengenoemde punten konden vrij simpel worden getackeld middels het oprekken van de excursie naar twee dagen. Meer tijd, meer gebieden die bezocht kunnen worden, dus meerdere soorten waarop we kans maken, minder reistijd per dag en meer kans op goede omstandigheden.

Dit jaar vond de eerste editie plaats en we besloten om ons handelsmerk, kleinschaligheid, nog eens extra te benadrukken. Twee gidsen op zeven deelnemers; waar vind je dat nog!? Gezien de gebieden, de soorten die we wilden zien en de ervaringen die we deze twee dagen hebben opgedaan, gaan we dit in de toekomst ook niet meer anders doen. Dit beviel zeer goed, dus bij deze alvast: mocht u volgend jaar mee willen, reserveer dan vroeg. De beschikbaarheid is zeer beperkt ;-).

En mocht u nog twijfelen, lees dan even verder om overtuigd te raken, want het waren, in ieder geval wat Marnix en mij betreft, twee heerlijke dagen! Het weer viel om te beginnen erg mee. Er werd nogal wat nattigheid voorspeld, maar zoals zo vaak viel het uiteindelijk erg mee. Een flinke bui op de vrijdag (konden we voor de verandering eens gezamenlijk onder een afdakje lunchen ;-)) en een beetje regen tijdens ons diner op vrijdagavond; daar konden we prima mee leven! We konden derhalve het meest ideale scenario volgen en dat script bracht ons als eerste op een plek voor Dwergblauwtje. Deze zeldzame en zeer lokale soort zat wel op het eind van de vliegtijd, maar we vonden nog twee, wel enigszins afgevlogen, exemplaren. Verder hoorden we nog twee zeldzame padden, Vroedmeesterpad en Geelbuikvuurpad, zagen we de eerste Bosbeekjuffer en Eikenpage en bloeide er een Bosorchis

Dwergblauwtje

Bosorchis

Op de volgende wandeling ging het goed los met de soorten. We moesten even een/de bui afwachten, maar toen de zon weer ging schijnen passeerden vele mooie en zeldzame soorten de revue. Kaasjeskruiddikkopjes, Boswitjes, Staartblauwtjes, Kolibrievlinders, Zuidelijke oeverlibel, Vuurlibel, Geelsprietdikkopjes, Bruine korenbout en op niet-insectengebied een Zwarte wouw (!), meerdere Groene spechten, een Middelste bonte specht, een Slechtvalk en een Huisspitsmuis.

Kaasjeskruiddikkopje

Staartblauwtje

Boswitjes

Zwarte wouw

Zuidelijke oeverlibel

Kolibrievlinder

Rups van de zeldzame Helmkruidvlinder

Slechtvalk

Huisspitsmuis

Geelspriet- (links) en Zwartsprietdikkopje (Foto: Marnix Jonker). Zie het diagnostische verschil in de antenne. Geelsprietdikkopje is tegenwoordig een flink zeldzame soort.

Boswitje

Kaasjeskruiddikkopje

Zeldzaam Staartblauwtje op de schoen van deelnemer Mart!

Bruin blauwtje

Boswitjes

Bruine korenbout

Marnix in actie

Het begon inmiddels wat te betrekken en te rommelen, maar toch besloten we nog even op zoek te gaan naar de zeer zeldzame Braamparelmoervlinder. Op de gewezen locatie zagen we er kort enkele malen ééntje vliegen, maar echt bevredigend was de waarneming niet. Maar hier kwam het voordeel van de tweedaagse om de hoek kijken: morgen weer een dag!

We hadden, bij wijze van test, nog een leuk extraatje voor de deelnemers in petto. 's Avonds reden we namelijk naar een locatie vlakbij waar we, naar onze inschatting een goede kans zouden kunnen hebben op het zien van Dassen. Nu waren we met een klein, maar voor een dergelijke activiteit nog best grote groep, dus we waren erg benieuwd of we stil en reukloos genoeg waren om het wantrouwen van de soort te kunnen omzeilen. Welnu, het was even geduld hebben en het was inmiddels iets te donker voor foto's, maar wat kregen we de dieren uiteindelijk prachtig te zien! De plaatjes zijn echt een zeer schamele afspiegeling van de ervaring, maar hierbij toch maar...

Das (Foto: Marnix Jonker)


Een leuke verrassing waren de aanwezige Kleine glimwormen, die als kevertjes volop en in grote aantallen hun lichtjes over ons deden schijnen. Wederom een zeldzame en lokale soort die, net als het landschap waarin we ons bevonden, sterk aan zomervakantie in Zuid-Europa deden denken! Hier een wederom zeer matig filmpje, puur voor het idee.

TOEVOEGING 10-07: Tijdens het filmen van de glimwormen vloog er een roepende vogel over, die Marnix en ik meteen, doch vol ongeloof en enigszins gekscherend, als GRIEL bestempelden. Deelnemer Daniël had de camera aanstaan en had het geluid dus per ongeluk te pakken. Ons plan was om dit nog eens goed uit te zoeken, wat ik (Martijn) vervolgens glad vergat. Uiteindelijk heeft Daniël het toch nog gedaan en wat blijkt: Het was inderdaad een Griel!! Bizar en fantastisch! Zie hier de waarneming en de opnames!


Op dag twee startten we op de locatie van de Braamparelmoervlinders, hopend op een kwalitatief betere herkansing. Nou, dat bleek een schot in de roos! We waren het gebied nog niet in of deelneemster Marlies merkte een oranje vlekje op het pad op. Drie keer raden...

Braamparelmoervlinder. Mooier wordt het niet voor deze soort!

Braamparelmoervlinder. De ondervleugel is haast mooier dan de bovenzijde!

Er zaten vele beekjuffers, zowel Bosbeek- als Weidebeekjuffers. Hier een zeldzame en zeldzaam mooie Bosbeekjuffer.

Weidebeekjuffer

Het hoofdprogramma van deze dag was een stevige wandeling (met flink wat hoogteverschil) in het uiterste zuiden van Limburg, tegen de Belgische grens aan. Het zweet kwam hier flink los, maar dat bleek niet voor niets: Gaffelwaterjuffers (we zagen de eveneens rondvliegende Azuurwaterjuffers even over het hoofd, waardoor enkele deelnemers helaas niet de juiste soort op de foto kregen; leerpuntje...), Geelsprietdikkopjes, een onverwachte Grote vos, Scheefbloemwitjes, Wespendieven en Grote gele kwikstaarten en dat alles in misschien wel het mooiste stukje Zuid-Limburg!

Gaffelwaterjuffer

Grote vos

Nogmaals!

Wespendief

Scheefbloemwitje

Koevinkje

Icarusblauwtje

Grote vos. We ontdekten deze vlinder toen 'ie met enkele Atalanta's zat te drinken op een lekkende eik. (Marnix Jonker)

Geelsprietdikkopje

Zwartsprietdikkopje

Het laatste deel van de tweedaagse stond in het teken van libellen, met als hoofddoel de zeer zeldzame Kleine tanglibel. Op een prachtige plek langs een riviertje met kiezelstrandjes vonden we zowaar twee exemplaren; geweldig!

Kleine tanglibel!

Nogmaals!

IJsvogel

De allerlaatste locatie die we aandeden leverde weer op waarop we hoopten: vele Beekoeverlibellen, een (helaas vluchtige) Zuidelijke keizerlibel, meerdere Vuurlibellen en een (helaas weer vluchtige) Koninginnepage. Daarnaast was een mengzingende Fitjaf of Tjiftis (Tjiftjaf/Fitis) erg leuk! Hoor hier: https://static.wixstatic.com/mp3/3db4c2_8bf23ecd651e4e2890e2e7b41350593c.mp3

Beekoeverlibel (Marnix Jonker)

Beekoeverlibel

Vuurlibel

Hiermee kwam er een einde aan een zeer intensieve, maar prachtige tweedaagse in een rijk stuk Nederland waar je als natuurliefhebber alleen maar heel blij van kunt worden! Zoals gezegd: volgend jaar gaan we zeker weer en als we deze editie ook maar enigszins kunnen benaderen, tekenen we er meteen voor!

380 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page