top of page

TWEE EXCURSIEDAGEN TIJDENS EEN ZOMERSTOP

De zomer is abrupt tot een einde gekomen en het "oude, vertrouwde", wisselvallige en koele weer is terug van kort weggeweest. Dat is erg jammer en ook wel lastig, aangezien de focus van de excursies in deze tijd van het jaar ook regelmatig verplaatst naar het insectenleven.

Afgelopen maandag, bijvoorbeeld, vond de excursie "Herkenning van libellen en vlinders" plaats in en rond de Weerribben.

Ondanks de wankele weersverwachtingen zijn we toch gegaan. Meerdere natte pakken later bleek dat het netto en onder de streep toch echt wel de moeite waard was geweest. De droge momenten tussendoor duurden lang genoeg en de temperatuur was net hoog genoeg om toch met een heel respectabel soortenlijstje het gebied weer te verlaten. Zo zagen we de eerste uitgeslopen Kempense heidelibellen (een echte specialiteit van het gebied), ongelofelijk veel Zwarte heidelibellen, meerdere Vuurlibellen, Gevlekte witsnuitlibellen, een late (en wat verwarrende) Sierlijke witsnuitlibel, wat afgevlogen Bruine korenbouten, wat Blauwe breedscheenjuffers, veel Gewone pantserjuffers, twee late Smaragdlibellen, enkele uitsluipende Groene glazenmakers (zeldzaam, ook!) en uiteindelijk aardig wat, maar steeds hysterisch rondvliegende Gevlekte glanslibellen (landelijk ook erg zeldzaam!). Geweldig was ook de vondst van de/onze eerste Grote vuurvlinder van dit jaar. Deze zeer zeldzame en endemische vlinder vliegt ongeveer vanaf nu en we vonden een vrouwtje dat betere tijden afwachtte en dus mooi van dichtbij te zien was.

Andere leuke waarnemingen van de dag waren o.a. twee Gerande oeverspinnen, meerdere Moeras- en Gouden sprinkhanen, een roepende Wielewaal, meerdere Purperreigers, een Sprinkhaanzanger, een Snor, een Watersnip en een Boomvalk.

Al met al een dikke voldoende voor de dag, dus, ondanks dat de weergoden goed hun best deden om ons te demotiveren ;-)

Kempense heidelibel. We vonden de eerste (gemelde) exemplaren van 2024.
Zeer zeldzaam en endemisch: Grote vuurvlinder. Er is nog een aantal plekken vrij op excursies (varen en wandelen) voor speciaal (maar niet uitsluitend) deze zeldzame vlinder op 13 en 15 juli.
Uitsluipende Groene glazenmaker. Deze soort is afhankelijk van en gebonden aan krabbescheer.
Gevlekte witsnuitlibel (Foto: Rolf Veenhuizen)
Bruine korenbout. Dit heet "afgevlogen".
Moerassprinkhaan (erythrisme)
Twee Gerande oeverspinnen in een innige omhelzing. Niet alleen op de foto lijken ze groot...
Gewone pantserjuffer
Opdrogende Vuurlibel
Vrouw Blauwe breedscheenjuffer
Variabele waterjuffer
Zwarte heidelibel
Zwarte heidelibel
Kempense heidelibel
Gevlekte glanslibellen. Zeldzaam en normaal best te fotograferen. Vandaag vlogen ze vooral hoog en hysterisch!
Lijkenvlieg

Gisteren (dinsdag) mocht ik, in het kader van een familie-uitje in de vorm van een privé-excursie (goed idee!), op pad met drie noorderlingen. De keuze viel op het Fochteloërveen en omgeving, altijd goed en verstandig in deze tijd van het jaar. Dat wil zeggen: als het weer een beetje meewerkt en dat was gedurende de eerste anderhalf uur nou niet bepaald het geval. We kozen dus eerst voor de beschutting van "De Zeven", van waaruit we een Kraanvogel of tien op verschillende plekken in het veen konden bekijken. Op weg naar drogere tijden zagen we ook al de eerste (jonge) Grauwe klauwieren. Aan het begin van de middag werd het definitief beter, maar het leven op het veen moest nog wel even op gang komen. Toen dat eenmaal het geval was, zagen we o.a. meerdere prachtige Paapjes, een Adder en uiteindelijk meerdere Slangenarenden. Aanvankelijk vlogen ze op grote afstand, maar geduld was ook hier weer eens een schone zaak, want uiteindelijk hingen twee vogels heel dichtbij te jagen. Ze verdwenen langzaam westwaarts en na een kwartier hingen er ineens weer twee helemaal oostelijk boven het gebied. Ik kon helaas niet vaststellen of dit dezelfde waren (dan hebben ze een heel grote en snelle bocht gemaakt...) of dat er inmiddels vier vogels aanwezig zijn.

Slangenarend, lekker dichtbij!
Paapje
Adder

Een wandeling op het Drents-Friese wold bracht nog meer Grauwe klauwieren, Geelgorzen en wat algemene soorten die ook in de smaak vielen. Daarna was de pijp wel leeg bij in ieder geval de twee, overigens nog zeer vitale, senioren onder de gasten. We konden echter concluderen dat we, ondanks het vochtige begin, een prima dagje buiten hadden beleefd!

306 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page