top of page

GROTE VUURVLINDERS IN DE WEERRIBBEN: FANTASTISCHE VOORSPELBAARHEID!

Voorspelbaarheid. Enerzijds is het de ambitie van velen om het leven er zo min mogelijk door te laten leiden, anderzijds is een leven zonder enige vorm van voorspelbaarheid naar mijn bescheiden mening niet vol te houden en evenmin de ambiëren. De waarheid ligt, zoals zo vaak, in het midden, in de mix.

Eigenlijk is dit voor excursies exact hetzelfde. Ik hoop natuurlijk altijd op zo veel mogelijk verrassingen, maar het is toch ook wel fijn dat je soms kunt bouwen op bepaalde soorten in bepaalde jaargetijden. Dit "bouwen op" moet natuurlijk wel tussen fikse aanhalingstekens worden gezet. Het blijft immers natuur, het blijven (in ons geval) dieren met vleugels; je kunt geen enkele soort als vanzelfsprekend beschouwen noch garanderen.

Het element van voorspelbaarheid is dus zeker welkom en is tijdens excursies met als (voornaamste) doel vlinders en libellen wellicht iets prominenter aanwezig dan wanneer we puur voor vogels gaan. Vlinders en libellen zijn veel meer habitat- en locatiegebonden en het verrassingselement is daarmee doorgaans iets kleiner.

Half juli in de Weerribben zijn hét moment en dé plek om op zoek te gaan naar de enige endemische vlinder die Nederland rijk is: de ondersoort batava van de Grote vuurvlinder! Deze prachtige (onder)soort vliegt louter en alleen in en rond de Weerribben/Wieden en is al jarenlang de hoofdrolspeler van onze excursies hier. Je zou dat voorspelbaar kunnen noemen, maar wel een voorspelbaarheid die we inmiddels met trots omarmen. We (Marnix en ik) hebben deze excursie nu inmiddels een keer of 15 georganiseerd en we hebben nog steeds een 100% score wat betreft het vinden en aan onze gasten laten zien van deze zeer gewilde vlinder! Gezien het feit dat ze echt niet om je oren vliegen (alles behalve!) en we excursies hebben gegeven bij allerlei, steeds wisselende, omstandigheden, mag dat best een prestatie heten!

Ook de afgelopen twee excursies waren weer erg succesvol. Zowel tijdens het wandelen als tijdens de tochten per fluisterboot zagen we met beide groepen meerdere Grote vuurvlinders, die zich doorgaans ook prima lieten fotograferen.

Het leuke is dat naast de wens/doelsoort en naamgever van de excursie er ook nog tal van andere zeldzaamheden op vlinder- en libellen gebied te verwachten zijn. Inderdaad, ze zijn te verwachten en dat is misschien wat voorspelbaar, maar als het lukt, zijn zowel wij als de gasten toch steeds weer zeer verguld! Zo zagen we tijdens de twee excursies als "bijvangsten" o.a. soorten als Kempense heidelibel, Gevlekte glanslibel, Grote weerschijnvlinder, Gevlekte glanslibel, Koninginnenpage, Zilveren maan, Zwarte heidelibel, Groene glazenmaker, Gevlekte witsnuitlibel, Vuurlibel en Sierlijke witsnuitlibel. Daarnaast keken we links en rechts soms ook nog even omhoog en konden we o.a. Wielewaal, Roerdomp en Purperreiger noteren en vielen in de categorie "overige leukerds" o.a. Muskusboktor, Gouden sprinkhaan en Moerassprinkhaan op.

Hier een aantal foto's van zowel zaterdag als maandag. Volgend jaar gaan we opnieuw en zullen we alles in het werk stellen op het 100% slagingspercentage te behouden! Inschrijven kan nu al.

grote vuurvlinder, de ster van de twee shows!

Bizarre bootvluchteling! Het zeldzaamste dat ooit op mijn hand heeft gezeten, voor zo ver ik me kan herinneren ;-)!

Zilveren maan

Bruine glazenmaker

Moerassprinkhaan

Koninginnenpage

Kempense heidelibel

Vrouw Grote vuurvlinder

Groene glazenmaker

Gevlekte glanslibel

Steenrode heidelibel

Bruinrode heidelibel

Zwarte heidelibel

Zilveren maan

Sierlijke witsnuitlibel

Muskusboktor

Roerdomp

Purperreiger

Vuurlibel

Kleine roodoogjuffer

Grote roodoogjuffer

Grote vuurvlinder

Grote vuurvlinder


Zilveren maan

Bruine korenbout

Gevlekte glanslibel

Ree

Groene glazenmakers (Foto: Matthew Sprangers)

Gevlekte smalboktor

Poging tot artistieke impressie van een Grote vuurvlinder

Kleine vuurvlinder

Grote groene sabelsprinkhaan sloopt een Vroege glazenmaker!

Gevlekte witsnuitlibel



234 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page