top of page

TWEE DAGEN TEXEL: CONTRASTEN, VLEUGJES NAJAAR EN MOEDER ALLER OPSTOPPINGEN!

MINIBUSEXCURSIE "NAJAAR OP TEXEL", 21 & 23 SEPTEMBER 2022


Op dit moment zit ik dit blog te typen op een, met gevoel voor eufemisme uitgedrukt, alles behalve voorspelbare, alledaagse en gewenste locatie. Het is namelijk een volgepakte parkeerplaats op Texel en het zal nog zeker twee afvaarten duren voor het voor velen bekende Birdingholland.nl-minibusje de boot op zal mogen rijden. Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat een vertrek van dit fijne eiland voelt als een bevrijding, maar vandaag vormt daarop een hopelijk eenmalige uitzondering. Dit bericht vertelt het verhaal, dan hoef ik dat niet meer te doen (al zou ik daar alle tijd voor hebben ;-))

https://nos.nl/artikel/2445712-vier-uur-wachten-op-de-boot-van-en-naar-texel-door-storing

Gelukkig voor mijn gasten was het wel mogelijk om hen als voetpassagiers af te leveren op de vooraf uitgekozen afvaart, dus zij zijn netjes op 17 uur vertrokken, maar ik mocht terug rijden tot ongeveer Den Burg om achter de krankzinnig lange rij aan te sluiten. Ach ja, ik heb voldoende stroopwafels om de avond door te komen, ik zit warm en droog, dus uiteindelijk zal het vast goed komen ;-)

Geeft me wel mooi de tijd om het verslagje van twee dagen Texel te fabriceren. Het waren twee dagen met grote overeenkomsten en grote verschillen. Het meest in het oog springende verschil was het weer. Was afgelopen woensdag een zonovergoten en warme zomerdag, vrijdag (vandaag, dus) was grijs en wat nat, het laatste uur zelfs kletsnat. Uiteraard heeft dat z'n weerslag gehad op de vogels, maar tegelijk ook weer niet. Beide dagen kunnen namelijk worden samengevat als tamelijk vogelrijk, maar zonder de echte krenten waarop mensen die voor zeldzaamheden zouden gaan en die de status van Texel als zeldzaamhedenmagneet kennen hadden gehoopt. Gelukkig is de overgrote meerderheid van de deelnemers niet per se uit op zeldzaamheden en is een dag vogels kijken op Texel al genoeg om haast bij voorbaat van een geslaagde dag te spreken; en gezonde en prettige instelling!

Woensdag was het dus nog zomer en dat wandelt natuurlijk heerlijk, maar is niet per se het beste vogelkijkweer. Het hoe en waarom heb ik al meermaals uit de doeken gedaan en vandaag illustreerde dat vrij goed. We waren deze dag veel buiten, maar met name de zangvogels waren afwezig en/of zwijgzaam. Gelukkig vonden we, toen we het eigenlijk niet meer verwachtten, uiteindelijk toch nog twee Bladkoningen (bij elkaar) in een tuin nabij de IJzeren kaap. Wat een heerlijke schepseltjes zijn het; ze zijn wat mij betreft dé vertegenwoordigers van de najaarstrek! Verrassend genoeg hield zich in dezelfde tuin ook een jonge Koekoek op die zich geweldig liet bekijken. Da's niet alleen prachtig maar toch vooral inmiddels flink aan de late kant! De route van vandaag leidde o.a. langs de Petten, Westerslag, de Waddenkust, de tuintjes en rond het Renvogelveld. Naast een gloeiend hoofd kregen we, buiten de bovengenoemde hoogtepunten, o.a. een Blauwe kiekendief, Kleine zilverreigers, Paapje, Roodkeelduikers, Jan-van-Gent, Zeekoeten, Zwarte Zee-eenden, Krombekstrandlopers, Grote- en Dwergsterns, Tapuiten, een Sperwer en IJslandse grutto's toebedeeld. Een fijn dagje buiten, dus, maar iets meer turbulentie in weer en soorten had het allemaal nog wat beter gemaakt!

Bladkoning; een najaarspareltje! We vonden er stom toevallig twee bij elkaar in een tamelijk willekeurige tuin.

Jonge Koekoek op de schommel!

Kleine Zilverreiger. Schaars op veel plaatsen, bijna vaste prik op Texel.

Ik zie vaak Krombekstrandlopers, maar zoals ze zich vandaag lieten zien, was echt waanzinnig!Paapje

Dwergsterns net van de verkeerde kant ;-)

Zeekoet

Bladkoning

Vandaag (vrijdag) was het dus minder wandelen en meer kortere stops en plekjes met een dak boven het hoofd. Het stroomde niet, dus we konden over het algemeen prima vogels kijken en er was genoeg te zien. Naast een flinke selectie algemene soorten zagen we o.a. Kleine zilverreigers, Paapje, 8 Geoorde futen, Oeverpiepers, Tapuiten, vele soorten steltlopers vaak ook dichtbij, wederom de schitterende Krombekstrandlopers en een Slechtvalk. Het hoogtepunt (wat mij betreft) was de vondst van een mooie, juveniele Roodhalsfuut, die zich goed en mooi liet zien. Dit is een niet alledaags kleed, dus daarmee extra geinig!

Roodhalsfuut; leuke en mooie verrassing!

Paapje

Krombekstrandloper

Bonte strandloper

Krombekstrandlopers

Kortom: leuke en fijne dagen, maar soorttechnisch ben ik in ieder geval nog niet tevreden ;-). Texel kan nóg beter en gaat vast ook nog beter worden. Daarom gaan we dit najaar nog een paar keer en voor wie mee wil: er is nog enige beschikbaarheid! Zie https://www.birdingholland.nl/texel-najaar voor informatie en om te boeken!

Wel alvast dank aan het Vogelinformatiecentrum voor het warme ontvangst en de koffie!

259 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page