Afgelopen woensdag (gisteren) stond de eerste van twee volgeboekte Westhoekexcursies op het programma. Het internationale (!) gezelschap stond op de afgesproken tijd klaar op het ontmoetingspunt terwijl de thermometer reeds 30 graden aantikte. Het beloofde dus in ieder geval een zonnige en erg warme dag te worden, maar het is altijd enigszins afwachten hoe het tij uitpakt. Bij excursies als deze is dat echter wel een cruciaal, maar soms wat lastig te voorspellen factor. Uiteraard worden de excursies gepland op een ideale waterhoogte, maar er zijn andere elementen die bepalen of de hoogwatervluchtplaatsen de perfecte waarnemingsomstandigheden zullen bieden. De wind is daar één van en daar zouden we later op de dag wel achter komen. Afijn, nadat de mondkapjes opgezet waren (drie mensen reden in eigen auto, dat is uiteraard ieders eigen keuze) vertrokken we per minibus richting de eerste stop, de pier van Holwerd. Deze plek is vaak al leuk bij laag water, maar het was door de extreem lage waterstand nu nog relatief rustig. Met de variatie aan soorten was uiteindelijk echter weinig mis. Onder het genot van een kop koffie, de onvermijdelijke stroopwafel en de strenge blik van een Grote mantelmeeuw konden we zodoende de eerste steltlopersoorten noteren: Wulp, Regenwulp, Tureluur, Steenloper, Oeverloper, Bonte strandloper, Kanoet, Bontbekplevier, Krombekstrandloper, Scholekster en wat verre Zilverplevieren, alsmede een Kleine zilverreiger zorgden voor een aangenaam begin van de dag. Opvallend waren ook de vele langstrekkende vlinders, met name Atalanta's, Klein koolwitjes en Kleine vossen, maar ook Dagpauwogen en zelfs Zwartsprietdikkopjes. En de wind die over de Waddenzee blies zorgde ervoor dat we in ieder geval nog enigszins op temperatuur konden blijven.
We merkten dat het tij al enigszins opkwam, dus was het tijd om ons te verplaatsen naar wat het hoofdprogramma zou moeten vormen: de hoogwatervluchtplaats van Westhoek. U voelt 'm misschien al aankomen, maar Westhoek was niet waar we op hoopten. Wat ons de das om deed (figuurlijk, gelukkig) was de zuidoosten wind. Als de wind over zee zou zijn gekomen, was de hoogte van het tij prima geweest, maar bij een "zuidooster" wordt het zeewater als het ware terug geblazen, met als gevolg dat de vloedlijn te ver van ons weg bleef en we de grote groepen steltlopers, die wel degelijk aanwezig waren, niet goed te checken waren. Het werd dus helaas een spektakel op te grote afstand, waarbij een jagende Slechtvalk nog wel zorgde voor de steltloperwolken waar Westhoek zo bekend om is, maar die wolken vlogen helaas een meter of 300 te ver weg... Wel zagen we mooi de eerste Goudplevieren en Rosse Grutto's en vormden de Kluten een klein hoogtepuntje.
Hopend op meer vogels dichtbij besloten we ons te verplaatsen naar het nabij gelegen Zwarte Haan. Als het water op Westhoek te hoog komt, is het vrij nutteloos om deze plek aan te doen omdat het hier dan nóg hoger komt. Als het op Westhoek perfect is, voegt Zwarte Haan vaak weinig meer toe. Maar als het water op Westhoek te ver weg blijft, blijkt Zwarte Haan een heel goed alternatief. We kregen hier niet meteen de aantallen zoals je die soms voorgeschoteld krijgt op Westhoek, maar er waren in ieder geval veel steltlopers aanwezig en belangrijker: ze zaten dichtbij! Zo konden we genieten van o.a. vele Bontbekplevieren, Bonte strandlopers, Zilver- en Goudplevieren en Rosse Grutto's maar ook de nodige Kanoeten, Krombekstrandlopers en enkele prachtige, juveniele Kleine strandlopers.
Een leuke bonus was een groepje flamingo's, dat zich op het wad ophield en meteen een lokale bezienswaardigheid betekende. Er waren aardig wat dagjesmensen te vinden bij Zwarte Haan en iedereen wist van de vogels af. Het was overigens een opmerkelijk groepje, bestaande uit zes adulte Chileense flamingo's die alle een ring droegen en afkomstig waren uit de kolonie van het Zwillbrocker Venn (voor een toekomstig bezoek aan deze kolonie kunt u volgend jaar mee!). Ze werden echter vergezeld door drie ONGERINGDE Europese flamingo's. Met name die zijn interessant, omdat het m.i. alle tweedejaars vogels waren. Dat zou erop kunnen duiden dat dit wilde/niet-Zwillbrockvogels zijn om twee redenen. Ten eerste: bij mijn weten worden zo goed als alle vogels in Zwillbrock geringd, dus de kans dat je drie ongeringde vogels van die herkomst treft is erg klein. En belangrijker: als het inderdaad tweedejaars vogels zijn, dan kunnen ze niet uit Zwillbrock komen omdat daar vorig jaar 0 broedsucces was vanwege de droogte. Voeg daarbij dat afdwalende vogels vaak jong zijn en we dit jaar eerder bewezen vogels uit Zuid-Europa hebben gezien in Nederland en het zou zo maar kunnen dat de drie jonge vogels op een verrassende locatie uit het ei zijn gekropen en we deze exemplaren dus wellicht wat verkeerd waarderen. Als ik echter onzin uitkraam met deze redenering, hoor ik dat graag ;-).
Wat nog het benoemen waard was op niet-steltlopergebied was een jonge Koekoek, die zich ophield rondom de bebouwing van Zwarte Haan. Na deze erg warme maar mooie stop besloten we ter afsluiting om nog eens terug te gaan naar Holwerd, maar nu bij hoog water. Dat bleek ook een schot in de roos, want ook hier lieten de steltlopers zich van dichtbij en in prachtig licht bekijken en was het qua samenstelling en aantallen duidelijk anders dan aan het begin van de dag. Spectaculaire nieuwe dagsoorten leverde het niet meer op, maar de kwaliteit van de waarnemingen was hoog en dat is ook wat waard. Leuk en nieuw waren wel enkele ruiende en juveniele IJslandse grutto's, die zich aan de vloedlijn ophielden tussen de honderden Tureluurs, Bonte strandlopers, Bontbekplevieren en meerdere Krombekstrandlopers, Kanoeten, Regenwulpen en Zilverplevieren.
Conclusie: Westhoek flop, Holwerd en Zwarte Haan top. Verder: helaas bleven de zeldzamere soorten uit (hoewel, de Europese flamingo's, misschien?) maar we hebben van behoorlijk wat soorten verschillende kleden kunnen bekijken en uiteindelijk waren veel waarnemingen kwalitatief heel goed en dat is ook wat waard. Daarnaast was het gezelschap weer uitermate prettig en hebben we ons dapper door de tropische temperaturen heen geslagen. Over tien dagen volgt de tweede editie, we zijn nu al benieuwd!
Kommentare