MINIBUSEXCURSIE TEXEL (20-09) EN ZEEVOGELTOCHT SCHEVENINGEN (22-09)
Het najaar had tot en met afgelopen weekend de vorm van een echte nazomer. Heerlijk voor ons aller welzijn en ook best verdiend na een kletsnatte winter en een zeer matig voorjaar, maar ik zou geen Nederlander zijn als ik niet ook meteen iets te klagen zou hebben. Nazomers zijn namelijk voor vogelaars alles behalve ideaal, ik heb het al vaker gezegd. Rustige weersomstandigheden betekenen meestal dat het rustig is in de bosjes, rustig boven zee en rustig in de lucht. In het spannendste seizoen van het jaar heb je echt wat turbulentie in de vorm van wind of buiigheid nodig om onverwachte soorten tegen te kunnen komen. De weersomslag die er nu aankomt zien veel vogelaars dan ook handenwrijvend tegemoet. Daar trekken we met liefde een extra jas en een regenbroek voor aan!
De afgelopen minibusexcursie op Texel 'leed' ook onder de nazomer. Dat wil zeggen: lijden is natuurlijk geenszins aan de orde, ik bedoel dit meer in overdrachtelijke zin en met het oog op schaarse en zeldzame soorten waar je een beetje op hoopt bij een bezoek aan deze hotspot. Nee, het was verder heerlijk en gezellig bovendien. We zagen 75 soorten en vooral de kwantiteit aan vogels was niet te versmaden. Ik kan me niet voorstellen dat er veel dagen zijn geweest waarop ik ooit meer Goudplevieren heb gezien en ook andere steltlopers waren rijkelijk vertegenwoordigd. Dat maakte dat we ons geen minuut hebben verveeld, maar uiteindelijk het eiland met rode hoofden van de zon maar zonder rode soorten op de lijst verlieten. Enkele noemenswaardige vogels die we er nog wel uit wisten te halen waren bijvoorbeeld Geoorde fuut, Pontische meeuw, Krombekstrandloper, Dwergstern, Zeekoet, Oeverpieper, Kleine zilverreiger, Paapje, Tapuit en Grote gele kwikstaart. Een Graszanger was de zeldzaamste soort van de dag, aangezien we de die dag wel gemelde maar al snel opgevlogen Amerikaanse goudplevier niet meer konden vinden.
Afgelopen zondag/gisteren stond de eerste van twee zeevogeltochten vanuit Scheveningen op het programma. Na een week met alleen aflandige wind (oost) weet je eigenlijk al dat het schrapen zal worden. Ook voor de zee is een nazomer funest. Zo rustig als deze dag hebben we het echter niet vaak meegemaakt. We wisten nog o.a. een Grote jager, wat Jan-van-Genten, enkele tientallen Zwarte zee-eenden, enkele Roodkeelduikers (ver weg steeds), een Smelleken en wat Grote sterns in de kijker te krijgen, maar dat is natuurlijk ver beneden gemiddeld en flink teleurstellend. Het kan zo mooi zijn, maar dan heb je toch, zoals in het begin al gezegd, een andere wind en aanvoer nodig.
De afwezigheid van zeevogels bood wel de gelegenheid om weer eens vol op de meeuwen te duiken. Zij hapten wel op het door ons meegebrachte brood en vis en we hadden dan ook de hele dag een wolkje achter de boot hangen. Daarin zaten Zilver- Kleine mantel-, Grote mantel-, Kok-, Storm-, Pontische- en Geelpootmeeuwen in allerlei kleden en van allerlei leeftijden. Met name die laatste soort zie ik als noorderling veel te weinig. Voor mij als meeuwenfanaat en hartstochtelijk fan is dat een hiaat in mijn leven, dus ik was ontzettend blij (echt!) om een dag mee te maken met behoorlijk wat Geelpootjes achter de boot. Ik heb in één dag meer Geelpootmeeuwen gezien dan de afgelopen twee jaar bij elkaar en dat zegt wat over zowel de aantallen vandaag als over de schaarsheid in het noorden. We konden dan ook iedereen die de soort zelf lastig herkent er eentje (of meer) aanwijzen en de zeevogeltocht veranderde zo in de loop van de dag in óf een heerlijke nazomercruise, óf een lesje in meeuwenherkenning! En beide kon ook ;-).
Omdat de dag dus verder geen verhaal had (volgende keer beter, met zeetochten is het wel vaker 'alles' of 'niets', gechargeerd gezegd), hierbij een hele serie foto's van eerst de Geelpootmeeuwen (met daarbij wat pointers voor herkenning en gerangschikt op leeftijd) en daarna wat Pontische meeuwen alsmede wat geringde vogels.
Hieronder enkele van de Pontische meeuwen. Ik had honderden foto's kunnen maken, want er hingen constant wel 10+ exemplaren rond de boot. Omdat ik Geelpoten net iets minder vaak zie, heb ik me daarop geconcentreerd en kwamen de Pontische meeuwen er iets bekaaider vanaf ;-).
Er vloog ook weer een aantal gekkies rond, die m.i. hybrides waren of waar ik de soort niet meteen op kon plakken:
Kleine mantels was de algemeenste meeuwensoort. Er vlogen meerdere ringen tussen, twee daarvan hier afgebeeld. Ook nog wat andere soorten die het dek passeerden.
Heel erg leuk, die meeuwen, maar laten het vanaf nu maar weer "gewoon" pijlstormvogels en jagers zijn!
留言