top of page

STRUINEN OP PRIVÉLANDGOED HINDERSTEIN: HOOFDROL VOOR ZELDZAME VLINDERS!

"Maar jouw vrienden zijn toch mijn vrienden?", probeerde een deelnemer nog opportunistisch tegen mij tijdens de excursie op privélandgoed Hinderstein. Het landgoed(je) waar deze inmiddels jaarlijkse excursie "beestjes kijken" plaatsvindt behoort namelijk toe aan vrienden en ik kan me goed voorstellen dat toegang tot zo'n mooie plek op verschillende momenten in het jaar een aantrekkelijk idee is. Maar helaas: we houden het exclusief en slechts één keer per jaar gaan de poorten voor een select groepje gasten open. Afgelopen maandag was dat weer het geval en gelukkig hadden we er mooi weer en een stuk aangenamere temperaturen bij dan de dagen ervoor.

Deze excursie valt altijd samen met de vliegtijd van in ieder geval één belangrijke doelsoort en tevens specialiteit van het gebied: de Kleine ijsvogelvlinder. Maar ook op ander (insecten)gebied is het in juni ontzettend leuk struinen op en rond het gevarieerde landgoed nabij het Overijsselse Diepenveen. Qua vogels viel het dit jaar een beetje tegen, maar we werden volop gecompenseerd door de vlinders. Naast Kleine ijsvogelvlinders (we zagen er 10-15) vonden we tijdens een wandeling rond het landgoed namelijk nog twee prachtige en zeldzame soorten. Eerst konden we minuten lang genieten van een prachtige man Grote weerschijnvlinder, die bij een sluisje aan het foerageren was (de kenmerkende gele tong was daarbij geinig te zien) en even later vonden we een zonnende Grote vos op een eik! Schitterende verrassingen, want het zijn twee vlinders die we in eerdere edities nooit zijn tegengekomen! Dat beide soorten in Nederland inmiddels wel flink in de lift zitten en op steeds meer plaatsen opduiken, doet daar niets aan af!


Kleine ijsvogelvlinder

Kleine ijsvogelvlinder

Kleine ijsvogelvlinder

Grote weerschijnvlinder!

Grote weerschijnvlinder

Grote weerschijnvlinder

Grote weerschijnvlinder

Grote vos!

Grote vos

Leuke andere soorten die we tegenkwamen waren o.a. Rhodondendroncicades, Blauwvleugelsprinkhanen (die hadden we hier ook nog nooit eerder gezien!), Bruine korenbouten, Gele hommelroofvlieg en nog een hele zwik aan algemenere soorten. Er is ook nog een aantal soorten dat op het stapeltje "nog uit te zoeken" is beland, wie weet rolt daar uiteindelijk nog iets uit.

Maar wat is het leuk om je gewoon een dagje lekker te verliezen in de insectenwereld, ook wanneer je specialisme daar eigenlijk helemaal niet meteen ligt. En de exclusiviteit en heerlijkheid van de plek maakt het dan helemaal af!

Deelnemers: bedankt weer en volgend jaar gaan de poorten vast en zeker weer een keer open. Mocht je willen aansluiten: wacht niet te lang met reserveren!

Rhododendroncicade

Blauwvleugelsprinkhaan

Blauwvleugelsprinkhaan

Bruine korenbout

Gele hommelroofvlieg met prooi!

Franse veldwesp

Eekhoorn

Bloedrode heidelibel

Grote keizerlibel man

Grote keizerlibel vrouw

Grote langlijf

Roodbaardroofvlieg met prooi

Heggenmus

Klein koolwitje

172 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page