top of page

SNERTEXCURSIE LAUWERSMEER: Grijs, grauw doch geweldig!

Dat je je nooit door het weer moet laten weerhouden om naar buiten te gaan en te vogelen zagen we vandaag maar weer eens keihard bevestigd. Het weer tijdens de snertexcursie rondom het Lauwersmeer was ronduit... snert, maar dat kan beslist niet worden gezegd van de vogeloogst. Wat een schitterende dingen hebben we tussen de buien door in de kijker gekregen! De (volgeboekte) groep kreeg zo nu en dan wel wat te verduren, maar sloeg zich er manmoedig doorheen en werd daarvoor uiteindelijk rijkelijk beloond. De route begon in Zuidhorn (bij de inmiddels beroemde Ransuilen!) en leidde via Lauwersmeer naar enkele buitendijkse kweldergebieden langs de Waddenzee tot aan Holwerd. Tijdens verschillende korte wandelingen kregen de deelnemers snel door waarom de Waddenkust in de winter behoort tot de beste, mooiste en meest vogelrijke gebieden van Nederland behoort. Al bij de eerste stop was het flink raak en vonden we pardoes TWEE ROODHALSGANZEN in een mooie groep Brand- en Rotganzen. Laat dat nou net een van de wenssoorten van meerdere van de deelnemers zijn geweest, en terecht natuurlijk! Het zijn de parels van de Nederlandse vogelwinter en zeldzaam bovendien!

De twee Roodhalsganzen; geweldig toch!?

Na een buitje verschenen ter compensatie de volgende hoogtepunten al snel: een zeer grote, gemengde groep Sneeuwgorzen en Strandleeuweriken (meerdere tientallen van beide soorten) lieten zich en van dichtbij prachtig zien. Omdat de lens wat vochtig was geworden is de kwaliteit foto's niet helemaal in overeenstemming met de kwaliteit van de waarneming, maar voor het idee:

Strandleeuweriken en Sneeuwgorzen

Strandleeuweriken en Sneeuwgorzen, met Brand- en Rotganzen

Strandleeuweriken en Sneeuwgorzen

Strandleeuweriken en Sneeuwgorzen

De pier van Holwerd werd gebruikt voor een sanitaire stop en was ook de plek waar aan de inwendige mens werd gedacht: hoe onguurder buiten, hoe lekkerder de snert, dus de warme erwtensoep die in het busje ter plekke werd bereid gleed er prima in. En met een achtergrond van Blauwe Kiekendieven, Ruigpootbuizerds, Oeverpiepers, Paarse Strandlopers en vele andere steltlopers was het vogeltechnisch ook genieten!


Één van de Ruigpootbuizerds

Ruigpootbuizerd

Paarse Strandlopers

Na de soep werd de route voortgezet en bleven de leuke waarnemingen doorkomen. Kepen (groep van 200+), Wilde- en Kleine Zwanen, Witkopstaartmezen, VIER mannetjes Blauwe Kiekendief bij elkaar, veel Goudhanen, Appelvinken, Slechtvalk, Baardmannetjes, Grote Zaagbekken, Nonnetjes en op twee verschillende plekken Roerdomp: ondanks dat het weer van alles deed om roet in het eten te gooien (hoewel er best vaak droge momenten waren) hebben we met dank aan de deelnemers een prachtige dag beleefd!

Noordse Kauw op Fries schaap!

Één van de Roerdompen

Wilde (links) en Kleine Zwaan.

Een typisch winterakker rond Lauwersmeer.

Deel van de enorme groep Kepen

Op 19 januari vindt een excursie plaats langs een ander gedeelte van de Waddenkust, namelijk in de kop van Noord-Holland en langs de Afsluitdijk. Mocht u eens met ons mee willen, reserveer dan uw plek HIER.


200 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page