top of page

ROOFVOGELS EN UILEN IN NOORD-NEDERLAND: RUIGPOTEN ALS HEADLINERS

MINIBUSEXCURSIE, ZATERDAG 3 FEBRUARI 2024


De laatste dagexcursie "Roofvogels en uilen in Noord-Nederland" van deze winter was er eentje die niet vanzelf kwam. Dat wil zeggen: je hebt van die dagen dat de doelsoorten precies daar zitten waar je ze hoopt en verwacht en ze één voor één en soepeltjes meewerken alsof ze mijn denkbeeldige script hebben gelezen. En je hebt andere dagen ;-).

Deze excursie was er eentje uit de tweede categorie, zonder dat de dag nou volledig mislukte. Het ging alleen niet helemaal vanzelf, sommige soorten lieten het wat afweten en voor andere moesten back-up-locaties worden bezocht voor we de soort in beeld kregen.

Zo zat de Bosuil weer eens niet in z'n vertrouwde boomholte. Een local vertelde dat beide vogels eruit waren gevlogen, wellicht door verstoring van een complete schaapskudde met herders en honden die pal onder de boom waren gepasseerd en nu iets verderop stonden te blaten. Gelukkig kende ik nog een tweede plek in de stad Groningen en daar vond één van de deelnemers de vogel in een boom met klimop.

Bosuil

Ransuilen missen we eigenlijk nooit en ook vandaag zaten ze/sommige er leuk bij.

Velduilen zijn sinds de twee "vloedgolven" op de kwelder een stuk lastiger te vinden en schitterden dan ook door afwezigheid. Wel zagen op diverse locaties o.a. Bruine- en Blauwe kiekendieven, Sperwers, natuurlijk vele Buizerds en torenvalken, een groepje Kleine zwanen, maar werd de show toch gestolen door twee verschillende Ruigpootbuizerds! Voor het eerst bezocht ik met een groep de vogel in mijn achtertuin, die (zij het op afstand) prima te zien was. In het Lauwersmeergebied vonden we zowaar een tweede vogel (een tweede kalenderjaar), die zelfs even in de zon van alle kanten te bewonderen was! Deze soort was daarmee de ongekroonde koning van de dag en we hopen dat er ook volgende winter weer een aantal terugkeert in Noord-Nederland. Het is een echte specialiteit en soort waar iedere excursiedeelnemer alsmede de gids steeds weer erg blij van wordt!

Twee keer Ruigpootbuizerd #1 (adult-achtige vogel)
Ruigpootbuizerd #2 (jong exemplaar)
Blauwe kiekendief

Voor volgend najaar komt er binnenkort weer een serie roofvogel- en uilentrips online met nieuwe kansen en nieuwe vogels; houd de site in de gaten als je een keer een dagje mee wilt!


199 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page