top of page

RONDJE OOSTVAARDERSPLASSEN WERD EERSTE HONDERD SOORTENDAG!

Parels vind je altijd bij toeval en louter onverwacht. Het vooruitzicht om de oester met de naam "Rondje Oostvaardersplassen" te openen stemde me aan de vooravond (wat donderdag was, ik lig wat achter...) niet heel erg hoopvol. De weersverwachtingen waren ronduit belabberd en in combinatie met de waarnemingen van de dagen voorafgaand aan de excursie was er realistisch gezien niet heel veel ruimte voor optimisme.

Maar de natuur zou de natuur niet zijn als het weer eens heel anders liep dan je vooraf had verwacht. In plaats van een verregende en verwaaide dag kregen we een dag met heerlijk, rustig weer met hooguit een heel korte periode met lichte regen en in plaats van de relatieve rust kregen we karrenvrachten vogels te verwerken. Het ging maar door, vanaf het moment dat we de deuren van de minibus openden tot we, met ruim een uur vrijwillige "vertraging", weer terugkeerden op het startpunt! De daglijst eindigde op een krankzinnige 105 soorten, waarvan we het overgrote deel ook mooi zagen. Bizar en geweldig was het!

De start was al fenomenaal. Gedurende de eerste wandeling aan de Lelystadkant was het vogelconcert niet te stoppen en regende het soorten. Cetti's zangers vielen daarbij natuurlijk meteen op, want naast een honderd soortendag was het waarschijnlijk (ik heb het niet bijgehouden...) ook een honderd cettidag. Daarnaast deden ook soorten als Nachtegaal, Tuinfluiter, Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Braamsluiper, Grasmus, Matkop, Sprinkhaanzanger en Kleine karekiet een duit in het zakje en was een Nonnetje op het niet-zangvogelvlak een leuke verrassing.

Vanaf de Kleine Praambult ging het feest hard door met o.a. een stuk of zes Zeearenden, Tapuiten, een Koekoek, Appelvinken, Pijlstaarten en Pontische meeuwen. Een laatste, kleine wandeling aan de noordkant van het gebied bracht één van de pareltjes van de dag: Beflijsters!

Appelvink

Bewijspixels van Beflijsters

Het Bovenwater is eigenlijk altijd een verrassend goede plek. Ook nu was het weer bijzonder goed toeven, met meerdere Dwergmeeuwen, Zwarte sterns, een jagende Slechtvalk, een IJsvogel en een man Krooneend!

Dwergmeeuwen

Krooneend

Een volgende, korte wandeling langs de Oostvaardersdijk was, na het Nonnetje, goed voor een tweede soort die je in de winter nog wel eens tegenkomt, maar die je eind april niet meer verwacht: Klapekster. Grappig om die soort te zien terwijl er om hem heen Snorren, Tuinfluiters en Blauwborsten zingen en we zojuist hadden staan kijken naar o.a. een Bonte vliegenvanger. Twee overvliegende Zwartkopmeeuwen verraadden hun komst door de kenmerkende, prachtige roep en ook twee Bosruiters kondigden zich vocaal aan.

Klapekster in het enige buitje van de dag

Tuinfluiter; bleek geringd (maar die ring was uiteraard niet af te lezen).

Zwartkopmeeuwen; adult (links) en derde kalenderjaar.

Via de Oostvaardersdijk kwamen we uiteindelijk bij de Almerezijde aan, alwaar in de deelnemers een korte sessie meeuwenkijken "door de strot duwde" ;-). Ongelofelijk hoeveel en hoe makkelijk Pontische meeuwen hier te zien zijn en er stond zowaar ook nog een tweede kalenderjaar Geelpootmeeuw te pronken!

Geelpootmeeuw

pontische meeuwen

Pontische meeuw

De laatste wandeling aan de Almerekant bracht nog steeds nieuwe dagsoorten. Kemphaan, Zwarte ruiter, Oeverloper, Kolgans, Smient, Lepelaar, Goudplevier, Baardman en Kramsvogel stonden echter allemaal in de schaduw van enkele Paapjes, waaronder een schitterend mannetje! Deze soort was voor enkelen de "vogel van de dag" en dat is volkomen begrijpelijk: ze zijn schaars maar toch vooral ongelofelijk mooi! Twee jagende Zeearenden vormden bovendien een mooie afscheidsreceptie!

Man Paapje; een beauty!

Paapje

Zwarte sterns

Zeearenden



De Grauwe ganzen timmeren flink aan de weg...

Op de terugweg zagen we de laatste "telbare" soort (Witgat, in gezelschap van o.a. Groenpootruiters, een Zwarte ruiter en een Oeverloper!) en stopten we nog even op de Grote praambult omdat er een Ross' gans was neergestreken vlakbij het uitkijkpunt. Helaas zitten er wel twee ringen om de poten, dus betreft het hier een ontsnapt exemplaar. Wel heel erg bizar dat we ruim drie weken geleden een Ross' gans aantroffen die op diverse foto's toch echt ongeringd lijkt. Er is niet één, laat staan twee ringen te zien... Mochten er mensen foto's hebben van de vogel rondom 8 april, dan zijn die van harte welkom!


Zwarte ruiter

Ross' gans

Zoals gezegd was het werkelijk een heerlijke dag buiten en dat tegen alle verwachtingen in. Dat zijn van die dagen die voelen als een geschenk en waarvan je nog lang kunt nagenieten. Deelnemers, veel dank en tot de volgende!

Mocht je trouwens op korte termijn nog een dag mee willen: er is nog steeds plek op de wandelexcursies naar Tiengemeten en de Groote Peel (beide aanstaande zaterdag en het schijnt mooi weer te worden)!


238 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page