top of page

Wandelexcursie: Kleurrijk N.P. Groote Peel

De Groote Peel is een hoogveenrestant dat in het verleden deel uitmaakte van een meer dan 30.000 hectare groot veengebied waartoe ook de Mariapeel en de Deurnese Peel behoorden. Tegenwoordig is het, na jarenlange ontginningen tot de jaren 60 van de vorige eeuw, nog zo’n 1500 hectare groot en met 100+ jaarlijkse broedvogelsoorten nog altijd een zeer rijk gebied.

Tijdens de wandeling, in een rustig tempo, gaan we onder andere op zoek naar 5 van de meest kleurrijke vogelsoorten die het gebied rijk is, ‘The Big 5’: Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Grauwe klauwier, Roodborsttapuit en Wielewaal.

We mijden de vaste (drukke) wandelroutes en zoeken vooral de extensief beheerde overgangszones tussen voedselarme Peel en het agrarisch gebied op. In dit afwisselende deel van het gebied met kleine bosschages, windluwe hoekjes en struwelen zijn er ook volop kansen om andere soorten te zien of te horen; denk hierbij bijvoorbeeld aan Zwarte- en Groene specht en Wespendief. De afgelopen twee jaar was de Groote Peel de meest zuidelijke plek in Nederland met broedende kraanvogels. Of we deze majestueuze soort te zien krijgen blijft ook voor ons een verrassing. Omdat het mei is, hebben we naast de eerder genoemde soorten natuurlijk ook kans op mooie en onverwachte (schaarse) soorten; in deze tijd kan er heel veel en is het erg spannend om in een gebied als dit rond te struinen!

Natuurlijk respecteren wij de natuur met daarin de vogels en andere dieren en blijven we op de opengestelde paden; deze bieden ons meer dan voldoende mogelijkheden op een mooie dag wandelen in een gebied dat u zonder twijfel zal verrassen!
 

Wanneer: Zaterdag 11 mei 2024, 09:00 uur (einde rond 15:00 uur)
Aantal personen: Maximaal 8   (Nog 5 plekken beschikbaar)
Locatie: Groote Peel, exacte locatie volgt
Gids: Frank Meeuwissen, actief als o.a. vogelringer en trekteller in het gebied
Inclusief: Een dag wandelen onder begeleiding van een gids, koffie/thee en een stroopwafel, gebruik van telescoop en vogelboek, een digitale soortenlijst na afloop, 21% BTW

Prijs: 59 euro per persoon
Praktische informatie: We lopen in totaal zo’n 8-10 kilometer in een rustig tempo. Zorg voor genoeg eten en drinken en eventuele hoofdbedekking bij warm weer.

Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

bottom of page