top of page

Rondje Oostvaardersplassen met waarneming.nl: productieve dag in "Nieuw Land!"

De excursie "Rondje Oostvaardersplassen" is een jaarlijks succesnummer in de samenwerking tussen waarneming.nl en Birdingholland.nl. Ook dit jaar hebben we weer een mooie editie kunnen toevoegen aan deze steevast volgeboekte excursiereeks. Ondanks de koude noordoostenwind, die het voor het gevoel eerder een winter- dan een lentedag maakte, zagen we (de groep en gidsen Lazar en Martijn) een indrukwekkende lijst soorten met behoorlijk wat hoogtepunten. We beginnen deze dag altijd aan de zuidkant van het nationaal park in oprichting (Nieuw Land), nabij Almere. Hier bezoeken we niet alleen delen van de Oostvaarders-, maar ook een stuk Lepelaarplassen, een combinatie die vaak een kickstart van de dag betekent. Ook nu was dat het geval en omdat we zo veel zagen moesten we uiteindelijk nog aanpoten om enigszins op schema het noordelijk deel van het gebied te kunnen aandoen. Hoogtepunten van het eerste deel waren o.a. Zeearend (prachtig langsflappende adulte vogel), Raven, Slechtvalken, Havik, Blauwborst, Cetti's Zangers, Zwartkopmeeuwen en voor de meesten als topper een met een gewone Staartmees gepaarde Witkopstaartmees, die zich schitterend liet bekijken. Deze vogel is waarschijnlijk blijven hangen na de invasie van afgelopen winter. (Lees verder onder de foto's)

Witkopstaartmees

Zeearend, de eerste roofvogel van de dag!

Ziet u de, nog net niet volwassen, Zwartkopmeeuw tussen de Kokmeeuwen?

Watersnip

Witkopstaartmees. Z'n vriendjes zijn over het algemeen al lang en breed weer (noord)oostwaarts gegaan, deze heeft een vakantieliefde opgescharreld!

's Middags verdween de zon en werd het dus nog wat frisser, maar dat mocht de pret beslist niet drukken. Na een stop bij een vogelhut langs de Oostvaardersdijk (Cetti's Zanger, Pontische Meeuwen) kwamen we uiteindelijk dan toch aan bij de Lelystadzijde. Een wandeling naar de Zeearend begon rustig maar bleek uiteindelijk behoorlijk productief, met o.a. Kemphanen, Lepelaar, Gekraagde Roodstaart, een vrouwtje Engelse Kwikstaart en zelfs een man Beflijster! Ook het Oostvaardersveld maakte z'n naam waar, want bracht o.a. Blauwborst, Kleine Plevieren, nog een Beflijster en IJsvogels! (Lees verder onder de foto's)

Man Beflijster, gefotografeerd door het glas van de hut "De Zeearend"

Zeer mager bewijsplaatje van de Engelse Kwikstaart. Door het glas en in de warmtetrilling, als verzachtende factoren.

Tweedejaars Lepelaar (zie het zwart aan de veerpunten)

Vierde kalenderjaar Pontische Meeuw

Man Gekraagde Roodstaart, wederom door glas.

Groep langs het Oostvaardersveld

Met enige vertraging (maar dat was een luxeprobleem!) kwamen we uiteindelijk, moe maar voldaan, zoals dat dan heet, terug bij ons startpunt. Een kop erwtensoep zou goed bij het weer hebben gepast, maar een snertexcursie in de letterlijke zin was het zeker niet! Met iets meer dan 80 soorten op de teller kun je zeggen dat we, gezien de omstandigheden, zowel kwalitatief als kwantitatief een heel goede dag hebben beleefd.

Ik heb geprobeerd om gedurende de dag alle nieuwe soorten te "noteren" in de geweldige app Obsmapp, maar rijden, plannen, vogels zoeken, dingen vertellen en fotograferen vergde wellicht iets te veel van mijn multitaskvaardigheden. Ik denk echter dat ik toch en aardig eind gekomen ben (aantallen worden later aangepast), dus HIER de daglijst voor deelnemers en geïnteresseerden. Op 12 mei gaan we weer, we zijn nu al benieuwd!

194 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page