top of page

PRIVÉTRIP FOCHTELOËRVEEN EN LAUWERSMEER: PRACHTIGE SOORTEN LATEN ZICH PRACHTIG ZIEN!

Soms zit het mee. Niet dat we alles zagen wat we in theorie zouden hebben kunnen zien tijdens de tweede privé-excursie van Erik dit voorjaar, maar we zagen veel en alles liet zich ook nog eens heel mooi bekijken! De bestemmingen voor deze dag waren het Drents-Friese Wold-Fochteloërveen en het Lauwersmeer, een combinatie die over het algemeen garant staat voor een leuke mix aan soorten. We startten met een bezoek aan de Vledder Aa nabij Wateren, alwaar we meteen werden verwend met o.a. de eerste twee Kraanvogels van de dag maar toch vooral twee geweldige Wespendieven, die op korte afstand voorbij vlogen. Het zijn geweldig mooie, redelijk schaarse en bovenal fascinerende roofvogels, die nog maar net terug zijn uit Afrika.

Wespendief
Wespendief

Na deze mooie start togen we richting het Fochteloërveen, hopend op meer roofvogels en wellicht de zeldzame Roodsterblauwborst, die zich hier al enkele dagen leek op te houden. Die laatste was snel gevonden, al keerde hij ons regelmatig de rug toe waardoor het lastig was vast te stellen of we daadwerkelijk met de gezochte vogel te maken hadden of dat het toch een "gewone" Witsterblauwborst was. Toen de vogel zich uiteindelijk in volle glorie liet zien, diende zich meteen een andere knaller aan: een Slangenarend kwam vrij snel dichterbij en hing uiteindelijk bijna recht boven ons! Dit leverde even een flinke portie keuzestress op, want waar moesten we nu naar kijken en onze lenzen op richten?? De Roodsterblauwborst is een zeldzame ondersoort van de Blauwborst die in Scandinavië broedt en betekende een nieuw taxon voor Erik, maar de Slangenarend was slechts zijn tweede ooit en deze was bovendien een flink stuk beter te zien dan zijn eerste destijds (ook hier, overigens), dus ook die verdiende de volledige aandacht. Gelukkig konden we van beide soorten uiteindelijk lang genoeg genieten en waren de foto's van beide vogels nog toonbaar ook. Een foeragerende Kraanvogel maakte de set mooie soorten compleet!

Slangenarend. Een zeldzame soort in Nederland, maar een jaarlijkse gast in het Fochteloërveen. Zo dichtbij zie je ze echter niet vaak!
Roodsterblauwborst. Onder bepaalde omstandigheden is er een wit stipje zichtbaar in de rechterbovenhoek van de rode ster. We laten het aan de CDNA over om te bepalen wat dat betekent ;-)
Kraanvogel
Slangenarend, jagend op...slangen!
Roodsterblauwborst

Tevreden lieten we het Fochteloërveen achter ons om een uurtje later het Lauwersmeer binnen te rijden. De Roodmus bleek echter een siësta te houden (wat geen ramp was, want Erik had de dag ervoor de vogel van de Slikken van Flakkee uitgebreid kunnen bekijken en fotograferen, maar hij had natuurlijk leuk op de daglijst gestaan), dus reden we, via een korte stop in de haven, maar door naar het gebied waar het in deze tijd van het jaar te doen is: De Ezumakeeg. Hoewel de droogte hier nu toch echt serieus op de loer ligt, is het nu nog genieten, vooral door de aanwezigheid van vele honderden Bontbekplevieren. Het is dan zaak om daartussen de pareltjes te vinden, en dat lukte in de vorm van o.a. enkele Krombekstrandlopers, meerdere Rosse Grutto's maar toch vooral een schitterende Breedbekstrandloper! Deze nieuwe soort voor Erik liet zich wederom prima zien, beter dan de foto's doen vermoeden ;-). Deze zeldzame steltloper broedt in Siberië, trekt vooral oostelijk van ons langs en heet zo vanwege de vrij brede snavelbasis, iets wat nauwelijks in het veld te zien is, overigens. Als flinke bonus vloog er ook nog eens een adulte Witwangstern rond, die zich geheel in lijn met de rest van de soorten ook prachtig liet zien. Deze moerasstern broedt vooral in Oost- en Zuid-Europa én in het Zuidlaardermeergebied, maar daarbuiten is het een zeldzame verschijning. Leuk om 'm hier te treffen, dus; wellicht een laatste tussenstop op weg naar het enige Nederlandse broedgebied?? Tenslotte was een Koekoek die verjaagd werd door een Graspieper ons net te snel af voor een mooie serie foto's, maar het was een erg mooie waarneming in het befaamde goeden namiddaglicht van het gebied!

Breedbekstrandloper; een mooie zeldzaamheid en een specialiteit van het noorden!
Krombekstrandlopers
Koekoek, vakkundig het gebied uitgejaagd door een Graspieper
Witwangstern. In het enige broedgebied van Noordwest-Europa, het Zuidlaardermeer, komen we ze regelmatig tegen, maar hier was het een aangename verrassing!
Ook sommige Bontbekplevieren hebben een geel oogringetje.
Breedbekstrandloper; een soort minisnipje!
Rietzanger
Visdief.

Het was, zoals u zult begrijpen, wederom een prachtige dag. Ondanks dat we de groepsexcursies weer gaan opstarten, laten we de privé-excursies gewoon op de site staan. Wanneer er een gids beschikbaar is, kunt u dus ook in een langzaam weer wat normaler wordende tijd nog steeds uw vriendelijk geprijsde privétrip boeken en zullen wij alles in het werk stellen om u de mooiste gebieden en de mooiste soorten te laten zien. Kijk hier voor prijzen en mogelijkheden!

239 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page