top of page

OOSTVAARDERSPLASSEN: GLANSRIJK VERLEDEN, INDRUKWEKKEND HEDEN!

Ik (Martijn) kijk letterlijk mijn hele leven al vogels. Vroeger werd ik door mijn vader wel eens meegenomen naar de Oostvaardersplassen, een gebied dat er toen net lag. Alleen de naam al boezemde ontzag in en een bezoek stelde nooit teleur. Nieuw, weids en veelbelovend en uiteindelijk altijd de naam waar makend; dat is hoe ik me het gebied herinner. En wilde je in Nederland een Blauwborst of Baardman zien, dan moest je hier zijn!

Sindsdien heeft de Oostvaardersplassen meerdere metamorfoses ondergaan en zijn de ontwikkelingen voor vogels (en daarmee vogelaars) niet altijd per se positief geweest. Desalniettemin is het gebied altijd zeer de moeite waard gebleven. Het feit dat Zeearenden juist de Oostvaardersplassen uitkozen om zich, aan het begin van dit millennium, weer in Nederland te vestigen en dat er sindsdien een waar bolwerk is ontstaan, onderstreept dat wel. Het was dus al goed maar het lijkt de laatste jaren ook weer steeds beter te worden. Er worden wat ingrepen gedaan die het vogelleven ten goede komen en de halve dagexcursies, die we gemiddeld zo'n tien maal per maand organiseren en uitvoeren, leveren vrijwel altijd zeer tevreden gezichten en nieuwe vogelaars in de dop (?) op.

Afgelopen zaterdag mocht ik weer eens twee groepjes (een ochtend- en een middaggroep) voor mijn rekening nemen en ik moet zeggen: het was prachtig en gezellig bovendien! En beide groepen vielen nog eens met de neus in de boter ook, want naast de haast te verwachten maar nooit vanzelfsprekende Zeearenden gaf ook de sinds kort aanwezige, jonge en zeer zeldzame Slangenarend twee maal acte de présence! Een ongekende weelde voor het gebied! Verder werden de leuke waarnemingen gedeeld en verdeeld over beide groepen: Vos, Baardmannen, Blauwborst, Ringslang, Casarca's, Kemphanen, Gekraagde roodstaart, Bruine kiekendieven, Koekoek, 3 Koereigers, Roodborsttapuiten en zowaar een tandem Zuidelijke keizerlibellen (mijn persoonlijke soort van de dag ;-)): daar kunnen we gerust mee thuis komen!

Hieronder wat plaatjes van de dag. Niet alle soorten wilden even goed op de foto, maar het geeft een mooie indruk!

Tweede kalenderjaar (dus vorig jaar uit het ei gekropen) Slangenarend. Showde zowel aan de ochtend- als de middaggroep!

Één van de jonge Zeearenden

Zuidelijke keizerlibellen!

Jonge Baardmannen. Jong vrouwtje voor, jong mannetje op de achtergrond! Wie kijkt naar wie??

Gekraagde roodstaart in de rui na een zwaar broedseizoen.

Casarca

Groenling

Grote zilverreiger

Koekoek (bruine vrouw)

Jonge vrouw Baardman

Andere jonge Zeearend

Groepje Casarca's. We telden er zeker 40!

297 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page