top of page

MOOI DAGJE MEEUWEN RONDOM ALMERE!

MINIBUSEXCURSIE/WORKSHOP "HERKENNING VAN MEEUWEN", 8-11-23


Een hele dag naar meeuwen kijken en daar ook nog voor moeten betalen: voor sommige mensen zou dit een ondenkbare combinatie zijn ;-). Toch zijn er gelukkig genoeg mensen te vinden die er wel veel lol in scheppen om zo'n dag een keer of twee per jaar te organiseren.

Meeuwen hebben natuurlijk niet de allerbeste naam in de vogelaarswereld. Velen vinden ze "niet sympathiek" (mensen dichten vogels maar al te graag menselijke eigenschappen toe), maar tegelijk ook te moeilijk te determineren. Dat eerste kunnen we niet veranderen, dat tweede misschien een klein beetje en dat was dan ook het doel van deze dag.

Dé locatie om veel soorten mooi dichtbij te zien is "ons" plekkie nabij Almere en ook langs de nabij gelegen Oostvaardersdijk. Een groots verhaal zit er natuurlijk niet aan zo'n dag, maar wat ik er wel van kan zeggen is dat het een heel leuke en ontspannen workshopachtige excursie was met mensen die allen écht graag iets wilde leren. Je moet natuurlijk niet de illusie hebben dat je na één excursie weet hoe het zit; determineren van meeuwen vergt een lange adem. Maar ik hoop dat er bij iedereen wat stappen zijn gezet en wat lichtjes zijn gaan branden.

Het blijft opmerkelijk hoe snel Pontische meeuw in met name deze hoek van het land is toegenomen en inmiddels bijna de overheersende meeuw is geworden. Het was dan ook deze mooie soort die we volop en in alle kleden hebben kunnen bekijken. Die zit er bij de meeste deelnemers nu wel enigszins in, gok ik! Daarnaast zagen we verschillende kleden van Zilver-, Kleine mantel-, Grote mantel-, Kok- en Stormmeeuw en bleef het bij Geelpootmeeuw bij het eerstejaars kleed. Omdat we het niet konden laten om af en toe ook links en rechts om de meeuwen heen te kijken, pikten we ook o.a. Bruine- en Blauwe kiekendief, Zeearend en een groep van minimaal 7 Koereigers mee.

Hieronder een paar plaatjes van de dag, ter leering ende vermaeck. Of in ieder geval ter lering ;-)

Plaatje voor in een determinatiegids ;-). Eerstejaars Pontische meeuw (voor) met evenoude Geelpootmeeuw. De verschillen zijn subtiel, maar let bij de Pontische o.a. op de wittere kop (wat smoezelig met een "boevenmasker" rond het oog bij Geelpoot), wat minder contrastrijke en lichtere tweede generatie mantelveren, de iets langere en smallere snavel, de vollere borst en plattere kop, de wat hogere poten en het uitgebreidere wit op de binnenste grote dekveren ten opzichte van de Geelpoot.

Eerste kalenderjaar Pontische meeuw

Eerste kalenderjaar Pontische meeuw

Eerste kalenderjaar Pontische meeuw. Let op de typische staarttekening, met vrij brede zwarte eindband met daarboven de (zoals ik ze noem, bij gebrek aan beter woord in mijn vocabulaire) "wriemeltjes". Duidelijk, toch??

Tweede kalenderjaar Pontische meeuw

Tweede kalenderjaar Pontische meeuw

Tweede kalenderjaar Pontische meeuw

Derde kalenderjaar Pontische meeuw

Adulte Pontische meeuw

Tweede kalenderjaar Pontische meeuw met kenmerkend spiegeltje op de buitenste handpen.

Mooie, robuste Pont!

Adulte Pontische meeuwen

Soms zegt een kop genoeg!

Mijn persoonlijke "meeuw van de dag": opmerkelijk donkere Zilvermeeuw. Zo zie je ze niet vaak; het is nog net geen Amerikaanse zilvermeeuw!

Zelfde vogel als hierboven.

Nogmaals

Hybride Pontische x Zilvermeeuw. Zie o.a. het te bulky postuur en foute staart voor Pont.

In Lelystad geringde hybride (lijkt me) Groen 2U. Laag op de poten en raar patroon op de mantelveren voor een zuivere Pontische. Vloog helaas niet op, wat zou hebben geholpen...




Vijf Pontische meeuwen, waaronder een exemplaar met Poolse ring. Linksboven ook een argentatus-Zilvermeeuw

Blik op de bult. Caspians taking over!

Geelpotige Zilvermeeuw

Eerste kalenderjaar Kleine mantelmeeuw

Eerste kalenderjaar Kleine mantelmeeuw (links)

Eerste kalenderjaar Kleine mantelmeeuw

247 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page