top of page

MINIBUSEXCURSIE: WOUW, KRAANVOGELS!

MINIBUSEXCURSIE, MAANDAG 13 MAART 2023


De eerste van twee Kraanvogelexcursies in Drenthe was nogal een stormachtige in zowel de letterlijke als figuurlijke betekenis van het woord. Wat betreft het letterlijke hoef ik dat waarschijnlijk niet uit te leggen, tenzij je de hele dag tussen vier muren of onder je dekbed (of beide) bent gebleven. Het waaide, en hard ook! Em of het ondanks of dankzij de wind was, zullen we niet weten, maar wat betreft de Kraanvogels verliep de dag, en dan vooral het eerste deel, ook stormachtig en memorabel. We bezochten verschillende plekken en zagen in korte tijd niet minder dan 61 Kraanvogels, met een groep van 44 exemplaren als grootste groep! Ik ben erg slecht in statistieken, maar ik kan me in ieder geval niet heugen ooit tijdens een excursie in Drenthe zo veel Kranen op één dag te hebben gezien! We zagen ze foerageren, baltsen, springen, overvliegen en hoorden ze roepen. Kortom: fantastisch!


Er werd af en toe kort gebaltst!


Baltsen!

Deel van de groep van 44 exemplaren


Natuurlijk zadelde de storm ons ook met wat beperkingen op. Klapeksters, die graag in topjes zitten, lieten zich vandaag begrijpelijkerwijs niet vinden en ook de zangvogels in de bossen vormden, door het voortdurende geloei en zwiepende bomen, een uitdaging. We hoorden nog wel een Zwarte specht en zagen o.a. Goudhaan, Vuurgoudhaan en de nodige andere, algemene bosvogels, maar een echt indrukwekkende oogst werd dat niet. Daarentegen zagen we nog wel Raven (6), Blauwe kiekendieven (3), Wilde zwanen (2), een Sperwer, een Geelgors, aardig wat Kramsvogels, een Grote gele kwikstaart, een Slechtvalk en maar liefst TWEE RODE WOUWEN, waarvan één praktisch naast de minibus! Na de "stip" op Texel was dit wel even andere koek en je begrijpt dat de vogels met enthousiasme werden ontvangen!

Rode WOUW!

Blauwe kiekendief

Nogmaals!

Blauwe kiekendief

Kramsvogel

Ja, het was winderig, maar een excursie zonder muts en sjaal en bij 15 graden was ook wel eens heerlijk (als je je tenminste in de luwte bevond ;-)). Kortom, een prachtige dag in het mooie Drenthe, waarbij de doelsoort wel heel erg overtuigend de hoofdrol opeiste!

Vrijdag gaan we deze dag nog eens proberen te herhalen en voor de snelle beslissers: er zijn nog twee laatste plekken vrij!

232 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page